Miksi aurinko vanhentaa ihoa? Mikä on aurinkoihottuma?

Aurinko hellii mieltä, mutta ei ihoa. Aurinko aiheuttaa ihosyöpää, aurinkoihottumaa ja maksaläiskiä, minkä vuoksi sitä ei pidä ahnehtia

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Aurinko hellii mieltä, mutta ei ihoa. Aurinko aiheuttaa ihosyöpää, aurinkoihottumaa ja maksaläiskiä, minkä vuoksi sitä ei pidä ahnehtia
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Savela

Aurinkoihottuma pääsee valoilleen keväällä ja alkukesästä, kun iho pitkän talven jälkeen altistuu auringon säteille. Kun kesä etenee, iho tottuu aurinkoon ja oireet yleensä helpottavat.

Kysyimme ihotautiopin professori, ylilääkäri Veli-Matti Kähäriltä 10 kysymystä , auringon vaikutuksista iholle. Lue asiantuntijan neuvot aurinkoihottuman taltuttamiseen ja muihinkin auringon aiheuttamiin kiusoihin.

1. Miten aurinko vaikuttaa ihoon?

Auringon UV-säteily jaetaan UVA- ja UVB-säteilyyn. UVBsäteil jää ihon pintakerrokseen eli orvasketeen ja aiheuttaa ihon palamisen. UVA-säteily imeytyy syvälle ihoon, verinahkaan. Ruskettuminen on ihon suojamekanismi, jolla se yrittää melaniinipigmentin avulla varjella pintasoluja, ettei säteily vaurioittaisi niitä. Mitä enemmän iho altistuu auringonvalolle, sitä enemmän soluvaurioita syntyy.

Auringon hyödyllinen vaikutus liittyy D-vitamiinin tuotantoon, mutta sitä varten ei tarvitse ruskettua eikä polttaa ihoa. D-vitamiinin saantiin riittää lyhyt, 15–30 minuutin oleskelu auringossa.

2. Miksi auringolta pitää suojautua?

Painavin syy on syöpä. Ihon palaminen lisää syöpäriskiä ja toki se on muutenkin epämiellyttävä kokemus. Auringonvalon UV-säteilyn vaikutuksesta iho myös vanhenee, sen sidekudos menettää kimmoisuuttaan ja kollageenisäikeitä hajoaa eli iho paksunee ja veltostuu. Solarium vanhentaa ihoa aivan samalla tavalla. Kaikkein tehokkainta auringonvalolta suojautumista on pysytellä varjossa. Auringossa keskipäivällä, kello 11–15, iho kannattaa suojata ensisijaisesti vaatteilla, lippalakilla ja aurinkolaseilla.

Aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on yli 30, kannattaa laittaa paikkoihin, joita ei voi suojata vaatteilla, kuten kasvoihin. Pitkää oleskelua suorassa auringonvalossa tai auringonottoa kannattaa välttää. Etenkin lapset pitää suojata auringolta hyvin, sillä pohja syöpäriskille luodaan jo lapsena.

3. Kuinka helposti iho palaa?

Se on hyvin yksiköllistä, koska on erilaisia ihotyyppejä. Joillakin iho palaa aina, eikä rusketu koskaan, toiset taas eivät pala koskaan. Palamiseen vaikuttaa myös UV-säteilyn voimakkuus eli se, missä päin maailmaa ollaan, kuinka korkealla, ollaanko lumella, hiekalla vai vedessä sekä se, miten iho on jo ruskettunut. UV-indeksiä kannattaa seurata ja suojautua, erityisesti, kun se on yli kolme. Kun iho alkaa kuumottaa, se on jo palanut.

4. Miten palanutta ihoa voi hoitaa?

Jos iho on palanut lievästi eli ihoa kuumottaa ja se punoittaa, oireita kannattaa lievittää viileällä hauteella. Myös mietoa yksiprosenttista hydrokortisonivoidetta voi käyttää. Vetinen, hyvin kevyt perusvoide sopii myös hyvin, sillä veden haihtuminen sitoo lämpöä ja viilentää ihoa. Samaan perustuvat after sun -voiteet. Jos iho palaa niin, että tulee rakkuloita, pitää mennä lääkäriin, sillä kyse alkaa olla jo palovammasta. Siihen eivät kotikonstit enää riitä.

5. Kuinka moni ihosyövistä johtuu auringosta?

Käytännössä kaikki. Ihosyövissä ihon polttaminen etenkin lapsena lisää riskiä. Ihosyöpä ei silti edellytä ihon palamista, sillä sellainenkin, joka ei koskaan pala, voi saada ihosyövän. Syöpää ei saa vuodessa eikä kahdessa.

Yleisimmät syövät ovat melanooma sekä tyvi- ja okasolusyöpä. Ihosyöpien määrä kasvaa koko ajan: viiden viime vuoden jaksolla kasvu on yli 30 prosenttia. Myös aurinkokeratoosin eli okasolusyövän esiasteen esiintyvyys kasvaa.

Suomessa tärkein syy syöpien määrän lisääntymiseen on väestön ikääntyminen. Melanooman esiintyvyys alkaa lisääntyä 50 ikävuoden jälkeen, tyvi- ja okasolusyövän 60 ikävuoden jälkeen. Jossain määrin melanoomaa on alkanut esiintyä myös nuoremmilla. Yksi syy siihen on vapaaajan lisääntynyt auringonvaloaltistus.

6. Miksi atooppinen ihottuma helpottuu kesällä?

Auringon UVB-säteilyllä on ihon tulehdusta sammuttava vaikutus, ja tulehduksesta atooppisessa ihottumassa eli ekseemassakin on kyse. Auringonvalo rauhoittaa myös monia ihosairauksia, kuten psoriasista ja aknea. Vaikeassa atopiassa tai psoriasiksessa oireita voidaan lievittää lääketieteellisillä valohoidoilla. Vaikka auringonvalo helpottaa ihosairaudesta kärsivän oireita, auringosta kannattaa silti nauttia kohtuullisesti.

7. Mistä maksaläiskät johtuvat?

Maksaläiskiä eli pigmenttiläiskiä on pääasiassa vain naisilla, mutta niitä voi tulla myös miehille. Muodostumiseen vaikuttavat naisilla erityisesti hormonaaliset syyt, mutta myös yksilölliset ominaisuudet. Maksaläiskien syntysyytä ei tarkasti tunneta. Ne tulevat esiin auringonvalon vaikutuksesta.

Maksaläiskiä eli pigmenttiläiskiä on pääasiassa vain naisilla, mutta niitä voi tulla myös miehille. Usein maksaläiskän pigmenttiä on vuotanut myös verinahan puolelle. Sellaisessa tapauksessa läiskä voi jäädä pidemmäksi aikaa näkyviin. Ihon pinnassa olevat maksaläiskät tummenevat auringossa, mutta haalenevat talven mittaan. Kosmetiikan käyttäminen ei aiheuta maksaläiskiä.

8. Mitä ovat pisamat?

Pisamat tulevat auringonvalon vaikutuksesta näkyviin tyypillisesti punatukkaisilla lapsilla. Pisamat syntyvät, kun ihon pintakerrokseen kertyy auringonvalon vaikutuksesta ylen määrin pigmenttiä. Syksyn ja talven aikana pisamat vähitellen haalenevat, mutta seuraavan kesän auringonvalo tuo ne taas näkyviin. Kasvuiässä pisamat usein häviävät.

9. Saavatko kaikki aurinkokesakoita?

Auringonvalon aiheuttamia kesakoita eli lentigoita näkee melkein kaikilla ikääntyneillä ihmisillä. Vanhuuden kesakot eivät häviä kesän jälkeen, vaan niissä pigmentti on lisääntynyt pysyvästi. Ne ovat mittari siitä, paljonko on saanut elämänsä aikana aurinkoa. Kesakoita alkaa tulla keski-iässä. Punatukkaisen, jolla on lapsena ollut pisamia, kannattaa välttää auringonvaloa, ellei halua kesakoita.

10. Mitä on aurinkoihottuma?

Aurinkoihottuma eli aurinkoallergia on kohtuullisen yleistä. Aurinko aiheuttaa iholle punoituksen lisäksi näppylöitä ja kutinaa. Usein ihottuma on pahimmillaan alkukesästä. Kun iho saa hieman väriä, oireet alkavat helpottaa.

Aurinkoihottuman oireita voi lievittää miedolla kortisonivoiteella. Jos oireet ovat hankalat, iho kannattaa suojata auringonvalolta. Joskus sellaisissa tilanteissa ihoa voidaan lääkärin hoidossa karaista etukäteen.

Asiantuntijana ihotautiopin professori, ylilääkäri Veli-Matti Kähäri, Turun yliopisto ja Turun yliopistollisen keskussairaalan Iho- ja sukupuolitautien klinikka.

Seura 27/2012

Lue myös Anna.fi: Suojaa hiukset auringolta – Näin korjaat kesän aiheuttamat vauriot

Artikkelia on muokattu 20.6.2023 klo 19:55

Aurinkoihottuma

Aurinkoihottuma eli valoihottuma on ihon yliherkkyysreaktio, joka yleensä ilmaantuu, kun iho saa ensikosketuksen auringon säteilyyn pitkän talvikauden jälkeen. Noin joka kymmenes suomalainen saa jonkinasteista aurinkoihottumaa

Aurinkoihottuman oireet

Aurinkoihottuman oireet häviävät yleensä muutamassa päivässä. Joskus siihen voi kulua parikin viikkoa. Oireet ovat:

  • kutina, joka alkaa muutama tunti auringossa olon jälkeen
  • punoittava, pieniläiskäinen ihottuma
  • ihon hilseily
  • joskus iholle nousee pieniä rakkuloita

Miten aurinkoihottuman tulemisen voi ehkäistä?

  • Pysyttele poissa auringosta keskipäivän aikoihin
  • Suojaudu auringon UV-säteiltä, käyttämällä aurinkosuojavoidetta (suojakerroin 30 tai 50)  tai vaatetusta
  • Levitä aurinkosuojavoidetta runsaasti iholle ja toista käsittely aina uinnin jälkeen
  • Älä oleskele pitkiä aikoja auringonpaisteessa

Mikä hoito tepsii aurinkoihottumaan?

Vältä aurinkoa tai suojaa iho vaatetuksella, kunnes iho-oireet ovat kadonneet. Käytä muutaman päivän ajan mietoa kortisonivoidetta kutiavalle ihoalueelle auringossa olon jälkeen. Antihistamiinitabletit auttavat myös ihon kutinaan. Jos oireet ovat voimakkaita, eivätkä kotikonstit auta, mene lääkärille.

 

X