10 kysymystä: Millainen on sappikivikohtaus?

Sappikivet ovat naisilla yleisempi vaiva kuin miehillä. Useimmat ihmisistä eivät edes tiedä kivien olemassaolosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikä on sappikivikohtaus? Lääkäri vastaa.

Sappikivet ovat naisilla yleisempi vaiva kuin miehillä. Useimmat ihmisistä eivät edes tiedä kivien olemassaolosta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Savela

Sappikivikohtaus vaivana?  Asiantuntija vastaa 10 kysymykseen sappikiviin liittyen.

1. Mitä sappikivet ovat?

Kolesteroli voi kiteytyä ja muodostaa sappirakkoon kolesterolikiviä, joita nimitetään yleisesti sappikiviksi. Näin käy, jos ihmisen sappineste sisältää runsaasti kolesterolia ja sappirakon tyhjeneminen on hidastunutta. Suurin osa, noin 80 prosenttia, suomalaisten sappikivistä on kolesterolikiviä. Kivet voivat olla myös niin sanottuja pigmenttikiviä, jotka muodostuvat pääosin bilirubiinista. Niiden taustalla on yleensä veren punasolujen hajoamiseen liittyvä sairaus tai tulehdus sappiteissä.

2. Mitä on sappineste ja mikä on sen tehtävä?

Sappineste on maksan erittämää ruoansulatusnestettä, jota muodostuu vuorokaudessa reilut puoli litraa. Se koostuu sappihapoista, kolesterolista ja rasva-aineista. Sappineste varastoituu sappirakkoon, joka sijaitsee oikean kylkikaaren alla. Sappinestettä tarvitaan rasvojen ja rasvaliukoisten vitamiinien, kuten A-, D-, E- ja K-vitamiinien, imeytymiseen. Lisäksi sappineste on elimistön ainoa kolesterolin erittymisväylä.

Aterian jälkeen sappirakko supistuu ja tyhjenee, ja sappineste virtaa sappitiehyettä pitkin suoleen. Suolessa sappineste muodostaa vesiliukoisia rasvapisaroita aterian sisältämien rasvahappojen kanssa ja osallistuu niiden imeytymiseen.

3. Mistä sappivaivat johtuvat?

Suuri osa sappikivistä on oireettomia. Oireettomista potilaista potilaista 2–3 prosenttia saa kivuliaan sappikivikohtauksen, jossa sappikivi kiilautuu sappitiehyeen tai sappirakon kaulaan. Mitä pienempiä kivet ovat, sitä suurempi riski niillä on jäädä jumiin suppilomaiseen sappirakkoon.

Kivien muodostumiselle altistavat muun muassa ylipaino, niukkakuituinen ruokavalio, korkeat kolesteroliarvot, raskaus ja perinnölliset tekijät. Kolesterolikivien muodostuminen on yleisempää naisilla kuin miehillä, joten altistava tekijä on myös naissukupuoli.

Lue myös: Sappikivet kiusaavat erityisesti yhtä ihmisryhmää – katso, kuulutko joukkoon, Kotiliesi.fi

4. Millainen sappikivikohtaus on?

Sappikivikohtaus aiheuttaa kovan, koliikkimaisen kivun, jota voi olla vaikea paikallistaa. Kipu voi säteillä selkään, ja kova kipu voi aiheuttaa oksentamista. Kipu kestää tavallisesti lyhyen aikaa, korkeintaan muutamia tunteja. Kohtaus tulee useimmiten runsaan ja etenkin rasvaisen aterian jälkeen, koska rasvapitoinen ruoka aiheuttaa sappirakon voimakkaan supistumisen. Silloin kivi voi jäädä jumiin.

Miten erotan sappikivikohtauksen sydänkohtauksesta?

Millainen sappikivikohtaus on, ja mistä oireista sappikivikohtauksen tunnistaa? © istockphoto

5. Miten sappikiviä hoidetaan?

Hyvää lääkehoitoa sappikiviin ei ole. Kun kivulias sappikivikohtaus tulee, on syytä mennä lääkäriin. Potilaalla, jolla on kerran ollut sappikivikohtaus, on 20–50 prosentin riski oireiden uusimiseen vuoden sisällä. Jos sappirakko on tulehtunut, voidaan tarvita myös antibiootteja.

Kivet voidaan helposti todeta ultraäänitutkimuksessa. Sappitiehyeen tai sappirakon kaulaan kiilautunut kivi voi aiheuttaa sappirakon tulehduksen, sappirakon puhkeamisen, ohutsuolitukoksen tai se voi pusertua läpi yhteiseen sappitiehyeeseen, jolloin se voi aiheuttaa haimatulehduksen. Naisilla sappikivet ovatkin yleisin haimatulehduksen aiheuttaja. Kivet lisäävät hieman myös sappirakon kasvaimien riskiä.

Lue myös: Miten sappikivikohtauksen oireet voi erottaa sydänkohtauksesta? Näin vastaa erikoislääkäri

6. Milloin tarvitaan leikkausta?

Silloin, kun sappikivet aiheuttavat toistuvasti oireita. Oireettomien kivien poisto ei ole perusteltua. Sappirakon poisto on yksi kaikkein tavallisimmista leikkauksista. Se tehdään vasta, kun sappikivikohtaus on rauhoittunut. Nukutuksessa tehtävässä leikkauksessa poistetaan sappirakko kivineen. Nykyään sappirakko voidaan lähes poikkeuksetta poistaa tähystysleikkauksessa, jolloin toipuminen on nopeaa.

Leikkauksessa vatsaontelo täytetään näkyvyyden saamiseksi kaasulla ja vatsaan tehdään muutama pieni reikä. Leikkauksen jälkeen elämä jatkuu normaalina. Maksan ulkoiset sappitiehyet ottavat sappirakon varastotehtävän. Joskus harvoin sappirakon poisto aiheuttaa potilaille pysyvän löysävatsaisuuden.

Sappirakon poisto ei estä kivien muodostumista kokonaan. Sen jälkeenkin kiviä voi muodostua niin sanottuun yhteiseen sappijohtimeen, joka aikaisemmin kuljetti sappinestettä sekä sappirakosta että maksasta ohutsuoleen.

7. Voiko sappikivikohtaus helpottaa kotikonstein?

Hyvää kotihoitoa sappikiviin ei ole, eikä omalla toiminnalla kiven irtoamista voi edesauttaa. Toisaalta se voi irrota itsestään. Lääkärissä irtoamista yritetään helpottaa sappirakon kouristusta vähentävällä kipulääkkeellä. Kotona kipua voi yrittää helpottaa makaamalla oikealla kyljellä. Sappikivikohtauksen kipu on ohimenevä, mutta se on usein niin voimakas, että on lähdettävä lääkäriin.

8. Auttaako karppaus sappivaivoihin?

Ei, päinvastoin. Karppaus eli niukkahiilihydraattinen ruokavalio tarkoittaa useimmiten niukkakuituista, runsasrasvaista ja proteiinipitoista ravintoa. Ne kaikki lisäävät riskiä saada sappikivitauti. Sappikivitautia ehkäisee parhaiten, kun välttää lihomista ja runsasta rasvankäyttöä sekä syömällä runsaskuituista ravintoa. Jos sappikiviä on, niin sanottu sappidieetti voi vähentää sappikivikohtauksen mahdollisuutta. Siinä vältetään sappirakkoa ärsyttäviä aineita, kuten rasvaisia ja proteiinipitoisia ruokia, omenaa ja kaalia.

Lue myös: Tiesitkö, että laihdutus voi saada sappikivet riehaantumaan?

9. Onko sappikivien muodostuminen perinnöllistä?

Kyllä, perimä vaikuttaa sekä kolesteroli- että pigmenttikivien muodostumiseen. Erityisesti silloin, kun pigmenttikivipotilas on nuori. Lapsilla kolesterolisappikivet ovat hyvin harvinaisia. Ikääntymisen mukana ympäristötekijöiden osuus sappikivien muodostumisessa lisääntyy.

10. Kuinka tavallisia sappivaivat ovat?

Länsimaissa etenkin kolesterolikivet ovat tavallisia, mutta valtaosa ei tiedä sappikivistään mitään, koska vain pienellä osalla ne aiheuttavat oireita. Terveille ihmisille tehdyt ultraäänitutkimukset ovat osoittaneet, että sappikivien esiintyvyys vaihtelee viidestä prosentista jopa 65 prosenttiin. Eniten sappikiviä tutkimuksessa todettiin yhdysvaltalaisnaisilla.

Suomessa keskimäärin joka kymmenennellä naisella on sappikiviä. Vaiva yleistyy ikääntymisen mukana: yli 75-vuotiaista jopa 35 prosentilla on sappikiviä. Miehillä sappikivien esiintyminen on puolta harvinaisempaa kuin naisilla.

Asiantuntijana, professori, gastroenterologian ylilääkäri Martti Färkkilä, HYKS.

Lue myös: Ovatko sappikivet syy äkilliseen vatsakipuun? 12 kysymystä kivuliaan sappikivitaudin oireista ja hoidosta

X