10 kysymystä: Mistä syntyy jalkaterän kipu? Syy usein päkiässä, jalkapohjassa tai akillesjänteessä

Hyvä, tukeva kenkä ehkäisee monia jalkaterän kipuja. Liian löysä ja lepsu kenkä on jalalle painajainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jalkaterän kipu ilmaantuvat ensimmäisen kerran jonkin rasituksen loppuvaiheessa.

Hyvä, tukeva kenkä ehkäisee monia jalkaterän kipuja. Liian löysä ja lepsu kenkä on jalalle painajainen.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Jalkaterän kipu on usein rasitusperäistä, sanoo ortopedi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio Terveystalosta.  Entä mistä johtuu vaivaisenluu, entä kantakalvontulehdus? Näin Tapio Kallio vastaa 10 kysymykseen jalkaterän erilaisista kiputiloista.

1. Mistä jalkaterän kipu yleensä johtuu?

Kun jalkaterä kuormittuu liiaksi ja väärällä tavalla, seurauksena on erilaisia kipuja. Tavallisimpia jalkaterän kipuja ovat päkiäkipu, kantakalvontulehdus ja akillesjänteen kivut. Ikääntyneillä on usein myös varvaskipuja ja vaivaisenluuta. Lisäksi rasitusmurtumat ovat mahdollisia.

Käytännössä jalan väärä kuormittuminen johtuu jalan ryhdin romahtamisesta. Terveessä jalassa on kolme erilaista kaarta, sisempi pitkittäinen holvikaari, ulompi pitkittäinen kaari ja poikittainen kaari. Jos jokin kaarista romahtaa, seurauksena on yleensä jalan virheasento, kuten jalan kääntyminen linttaan.

Useimmiten jalan kaarien romahtaminen johtuu huonoista kengistä tai nykyajan elämäntavasta. Huonot kengät eivät tue jalkoja tarpeeksi. Liikkumaton elämäntapa ja ylipaino veltostuttavat jalan lihaksia.

2. Miten jalkaterän kipu ja oireet ilmaantuvat?

Tavallisesti jalkaterän kivut ilmaantuvat ensimmäisen kerran jonkin rasituksen loppuvaiheessa. Sen jälkeen kipuja saattaa tulla jo rasituksen keskivaiheilla, sitten alussa. Vähitellen jalkoja alkaa ehkä jäytää jo ilman minkäänlaista rasitusta. Oireet siis pahenevat vähitellen.

Kipu ja turvotus ovat tavallisimmat oireet. Kipuja kannattaa lievittää levolla ja miedoilla kipulääkkeillä. Oireita aiheuttava rasitus kannattaa tietenkin lopettaa. Lisäksi kipuja voi yrittää helpottaa kylmällä tai tukisiteillä. Turvotukseen auttaa yleensä jalkojen kohoasento.

3. Ketkä kuuluvat jalkateräkipujen riskiryhmiin?

Hyvin usein jalkojen rasitusvammoista kärsivät eri liikuntalajien harrastajat ja seisomatyön tekijät. Lisäksi ikääntyessä kudosten sietokyky heikkenee, minkä takia vaivoja saattaa tulla entistä helpommin. Myös diabeetikoilla ja reumaatikoilla vaivoja saattaa tulla tavallista useammin.

Diabeetikoilla ääreisverenkierto on heikentynyt, ja siksi kudosten huolto ei toimi kunnolla. Reumaatikoilla nivelet ovat herkkiä ärsyyntymään, minkä takia myös jalkoihin tulee helposti kipuja.

4. Minkälaiset kengät kannattaa valita?

Hyvissä kengissä on tukeva kantakuppi, riittävä iskunvaimennus, kiertojäykkä pohja ja tarpeeksi tilaa päkiälle. Kenkien täytyy antaa tarpeeksi tukea, jotta jalkaterän asento pysyy hyvänä. Kengissä saa myös olla korkoa. Korkokengät eivät suinkaan ole jalkojen kannalta haitalliset, sillä ne linjaavat nilkan asentoa hyvin. Paljon haitallisemmat jaloille saattavat olla matalakantaiset, lepsut ja löysät ballerinakengät, jotka eivät anna tukea ollenkaan.

Kenkäostoksilla kannattaa käyttää harkintaa. Jos kenkä tuntuu kaupassa heti mukavalta, riskinä on, että se on jalan kannalta liian pehmeä ja löysä. Kenkä kannattaa ottaa myös pois jalasta ja kiertää pohjaa vastakkaisiin suuntiin. Jos pohja on hyvin löysä, kenkä ei pysty tukemaan jalkaa. Kiertojäykkä pohja tarkoittaa, että pohja on sopivan napakka, jolloin se pystyy tukemaan jalkaa askellettaessa.

5. Miten tukipohjalliset auttavat jalkaterän kivuissa?

Yksilöllisesti valmistetut dynaamiset tukipohjalliset voivat auttaa vähentämään jalkaterän virheellistä kuormitusta. Ne sallivat jalkaterän oman liikkeen ja auttavat samalla heikentyneitä jalkaterän ja nilkan lihaksia aktivoitumaan.

Yleensä dynaamisia tukipohjallisia käytetään puolesta vuodesta vuoteen, minkä jälkeen jalan lihakset taas osaavat itse hoitaa hommansa. Dynaamisia tukipohjallisia saa muun muassa urheiluvälinekaupoista ja fysioterapeuteilta.

6. Minkälainen vaiva kantakalvontulehdus on?

Kantakalvontulehdus eli plantaarifaskiitti on nimensä mukaisesti jalkapohjan kalvon kiinnityskohdan tulehdustila. Se voi syntyä, jos jalkapohjan sisempi pitkittäinen kalvo jostakin syystä romahtaa. Tulehdus tulee yleensä kohtaan, jossa tämä leveä levymäinen kalvo kiinnittyy kantaluuhun.

Usein kantakalvontulehduksen syynä on liian lepsujen jalkineiden käyttö. Yleensä se paranee, kun jalkineet vaihdetaan jämäkämpiin. Oireita hoidetaan levolla ja miedoilla kipulääkkeillä. Vaikeissa tapauksissa lääkäri voi antaa kortisonipiikkejä kipukohtaan. Myös kantakalvon kuormituksen korjaavista tukipohjallisista on usein apua.

7. Mistä päkiäkipu johtuu?

Päkiäkivun syynä on jalan muuttunut kuormitus, jolloin päkiä on alkanut kuormittua väärin. Kengät ovat saattaneet olla liian ohuet ja lepsut, jolloin jalan poikittainen kaari on romahtanut. Tällöin päkiän alueelle tulee ahdasta, ja hermot saattavat jäädä puristuksiin.

Yleensä hoitokeinoina ovat paremmat, tukevat jalkineet ja tukipohjalliset, jotka nostavat jalan poikittaisen kaaren normaaliin asentoon. Tukihoitona voi kokeilla myös jalkateräjumppaa.

8. Mistä akillesjänteen kipu johtuu?

Akillesjänne on yksi kehon vahvimpia jänteitä. Sen tehtävänä on ohjata pohjelihaksen voima kantaluuhun.

Niin kauan kuin pohjelihas-akillesjänne-kantaluu-linjaus pysyy suorana, akillesjänne kestää valtavan määrän rasitusta. Jos jalka sen sijaan jostakin syystä kuormittuu vinoon, akillesjänne kääntyy, eikä linjaus toimi luonnollisella tavalla. Silloin seurauksena on usein akillesjänteen kipuilu.

Hoitona on sellaisten jämäköiden jalkineiden hankinta, jotka eivät päästä jalkaa kuormittumaan vinoon. Myös yksilöllisesti suunnitellut tukipohjalliset auttavat.

9. Mitä vaivaisenluu tarkoittaa?

Vaivaisenluu tarkoittaa tilaa, jossa isovarvas kääntyy kohti muita varpaita. Normaalisti isovarpaan tyvinivel on melko suora, vaivaisenluussa isovarpaan tyvinivelessä on selvä kulma.

Aikaisemmin ajateltiin, että kapeakärkiset kengät aiheuttavat vaivaisenluuta, mutta nykytiedon mukaan se on vain pieni osatekijä.

Pääasiassa vaivaisenluun taustalla ovat jalkaterän kuormituksen biomekaaniset syyt, kuten jalkaterän kääntyminen väärällä tavalla. Jos nivelet kääntyvät jatkuvasti väärään asentoon joka askeleella, vähitellen alkaa syntyä ongelmia.

Vaivaisenluuta hoidetaan sopivan tukevilla jalkineilla ja jalkaterän jumpalla. Varsinkin varhaisvaiheessa myös tukipohjalliset ovat tärkeät. Lisäksi apua voi saada apteekeista saatavista silikonisista varvasvälitäytteistä. Leikkaukseen päädytään vain silloin, kun muu hoito ei auta riittävästi.

10. Missä vaiheessa kannattaa lähteä lääkäriin?

Kun jalkaterän kipu pitkittyy ja paheney niin, että se haittaa normaalia elämää ja liikkumista, kannattaa mennä lääkäriin. Jalkaterien jatkuva turvotus, punoitus ja märkiminen ovat merkkejä sitä, ettei kaikki ole kunnossa. Myöskään ontumista ei kannata sietää pitkään, vaan on hyvä lähteä hakemaan siihen apua.

Kaikissa vaivoissa on hyvin oleellista löytää niiden syy, jolloin vaiva saadaan yleensä nopeasti korjattua. Pelkkä oireiden lievittäminen ei aina auta parantamaan koko ongelmaa.

Lue myös: Vaivaisenluu kertoo heikosta alaraajan toiminnasta ja voi aiheuttaa polvi- ja lonkkaoireita – Näin pääset eroon vaivaisenluusta

Jalkaterän liikkuvuusharjoitteet parantavat jalkaterän asentoa.

Jalkaterän liikkuvuusharjoitteet parantavat jalkaterän asentoa. © Pekka Nieminen/Otavamedia

X