Mikä auttaa kuivaa ja kutisevaa talvi-ihoa? Asiantuntija vastaa 10 kysymykseen ihonhoidosta

Talvella iho kuivuu ja pahimmillaan kutisee, vaikka sitä kuinka rasvaisi. Iän myötä ongelma vain pahenee. Mistä siihen saisi avun ja mitä kannattaa välttää?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Talvella on hyvä suosia rasvaisempaa voidetta kuin muulloin.

Talvella iho kuivuu ja pahimmillaan kutisee, vaikka sitä kuinka rasvaisi. Iän myötä ongelma vain pahenee. Mistä siihen saisi avun ja mitä kannattaa välttää?
Teksti: Marja Aalto

Iho kuivuu ja kutisee talvella. Asiantuntija vastaa kymmeneen kysymykseen ja vinkkaa, miten talvi-ihoa kannattaisi hoitaa.

1. Iän myötä iho on alkanut kuivua varsinkin talvella enemmän ja enemmän. Auttaako siihen mikään?

Iän myötä iho ohenee ja sen toimintakyky heikkenee. Myös luontaisten rasvojen määrä ihossa vähenee.

Paras apu on säännöllinen ihon perushoito. Se tarkoittaa, että iho pestään päivittäin ja tarvittaessa rasvataan kerran tai kahdesti. Sen pitäisi riittää.

Rasvaukseen valitaan omalle iholle sopivaa voidetta. Talvella suositaan rasvaisempaa voidetta kuin muulloin.

2. Kannattaisiko välttää peseytymistä? Vesihän kuivattaa.

Nykyään ajatellaan, että vesi on hyväksi myös kuivalle iholle, sillä pesemällä iholta puhdistetaan kuollutta ihosolukkoa ja likaa pois. Suihku poistaa myös voidejäämät iholta. Lika, hiki ja voidejäämät voivat ärsyttää kuivaa ihoa ja saavat sen kutisemaan lisää. Suihkussa kannattaa siis käydä kerran päivässä.

Vaikka hiki ja kosteus voivat ärsyttää kuivaa ja kutisevaa ihoa, liikuntaa ei kannata jättää tämän takia pois, vaan suosia teknisiä kerrastoja ja urheiluvaatteita suoraan ihoa vasten, sillä ne vähentävät ihon ärsytystä.

Kuumaa suihkua kannattaa kuitenkin välttää samoin voimakkaita pesuaineita. Iholla on luontaisia rasvoja, ja kuuma vesi liuottaa niitä pois. Sopivinta on ihonlämpöinen pesuvesi.

3. Uskaltaako talvella käyttää saippuaa? Entä onko pala­saippua turvallisempi valinta kuin suihkusaippua?

Jos iho on kuiva, pelkkä vesikin riittää. Jos haluaa käyttää pesuainetta, kannattaa valita lievästi hapan, eli sellainen jonka pH on 3–5,5. Silloin pesuaineen pH on lähellä ihon omaa, luonnollista pH:ta.

Monille on jäänyt ajatus, että palasaippua olisi jotenkin turvallisempi vaihtoehto, mutta näin ei ole. Palasaippua on usein liian emäksinen, joten mieto pesuneste on parempi vaihtoehto.

Jos iho on kovin kuiva ns. korppuiho ja vesipesu tuntuu kuivattavalta, kannattaa varsinkin talvella suosia voidepesua.

Silloin keho voidellaan ­kauttaaltaan perusvoiteella ennen suihkua ja voide ­pestään suihkussa pois. Heti suihkun jälkeen keho voi­dellaan uudelleen perusvoiteella.

Ihoa ei kannata hangata ­kuivaksi, vaan taputella. Se saa jäädä vähän kosteaksi, sillä näin se imee parhaiten kosteutta itseensä. Kuivaihoisen ei kannata harjata ihoa ainakaan talvella.

4. Perusvoiteita on erilaisia. Millä perusteella osaa valita itselle sopivan?

Iho voi olla joko taipuvainen rasvoittumaan, normaali, kuiva tai atooppinen.

Kuiva iho ei ole aina atooppinen, mutta atooppinen on aina kuiva ja herkkä. Toisaalta iho voi olla myös herkkä, vaikka se ei olisi atooppinen. Se on silloin herkkä esimerkiksi hajusteille.

Eroilla on merkitystä, kun valitsee itselle sopivaa voidetta. Kaikenlaisille ihotyypeille löytyy apteekista sopivia voiteita.

Jos iho on esimerkiksi kovin kuiva tai atooppinen, voi valita voiteen, joka sisältä keramideja ja kokeilla, auttaako se.

Keramideja on luonnostaan ihossa, mutta kuivassa ja atooppisessa ihossa niitä on liian vähän. Keramidit muodostavat suojaavaa kerrosta iholle ja näin auttavat sitomaan kosteutta.

Talvella kannattaa valita rasvaisempi voide kuin kesäkäyttöön. Eli samaa voidetta ei kannata käyttää ympäri vuoden.

Jos voide tuntuu kovin tönköltä eikä se imeydy kunnolla, se on todennäköisesti liian rasvainen itselle. Jos käytät sitä kostealle iholle, se todennäköisesti imeytyy paremmin. Ainakin sitä voi käyttää kehon kuivimpiin kohtiin, kuten kyynärtaipeisiin.

5. Mikä rauhoittaisi ihon kutinan?

Kutina on hyvin ärsyttävä ja ikävä vaiva. Paras tapa torjua sitä on ihon säännöllinen hoito.

Ihoa pitää muistaa rasvata jo silloin kun se ei ole vielä kuiva ja kutiseva. Kun iho alkaa kutista, vaihda iholle jätettävät kosmetiikkatuotteet, kuten voiteet ja deodorantit, herkkäihoisten tuoksuttomiin tuotteisiin. Suosi sileäkuituisia vaatteita, kuten silkistä, sileästä puuvillasta tai keinokuiduista valmistettuja teknisiä vaatteita.

Jos on taipumus hikoilla voimakkaasti, puuvilla ei ole paras valinta, sillä kosteus haihtuu siitä hitaasti ja hiki on hyvä saada nopeasti pois ihon pinnalta. Silloin tekniset vaatteet ovat hyvä valinta.

6. Talvella myös kädet­ ovat kovilla. Mikä­ auttaisi niiden kuivumiseen?

Hyvä, säännöllinen perushoito on hoidon kulmakivi tässäkin.

Yöksi voi voidella tavallista paksumpaa voidetta ja laittaa puuvillaiset hansikkaat käsiin, että voide saa imeytyä rauhassa. Myös kädet kannatta pestä pesuaineella, jonka pH on 3–5,5.

Ulkona kädet kannattaa suojata hansikkailla. Kova pakkasilma ja viima ärsyttävät myös käsien ihoa samoin kuin kuiva sisäilma.

7. Pandemian aikana käsiä­ on pitänyt pestä ja ­desinfioida jatkuvasti­. Sekin kuivattaa käsiä.

Pandemian aikana olemme joutuneet pesemään käsiä paljon useammin kuin normaalisti. Tiheä pesu kyllä kuivattaa käsiä. Siksi pitää muistaa myös rasvata käsiä usein.

Käsidesi kuivattaa. Niissä kannattaa suosia tuotteita, joissa on mukana glyserolia ja välttää hajustettuja tuotteita.

8. Kasvojen iho kuivuu varsinkin tuulisella pakkaskelillä. Mikä ­siihen voisi auttaa?

Tuuli todellakin lisää ihon kuivumista pakkaskelillä. Kasvot kannattaa suojata vaatteella, kuten huivilla, kaulurilla tai tuubihuivilla.

Kasvoja ei kannata rasvata ennen ulkoilua. Jos voide on vesipitoista, se voi jäätyä ja jäädyttää ihonkin. Jos se taas on paksumpaa, se estää luonnollisen kosteuden haihtumisen ja kosteus jää ihon ja voiteen väliin, jolloin iho palelee.

9. Pitäisikö saunominen ja uiminen jättää talvella, jos iho oikein kuivuu ja kutisee?

Saunomisesta ei tarvitse luopua kokonaan. Toki sen sieto on yksilöllistä. Suosi kuitenkin matalaa lämpötilaa ja kosteita löylyjä.

Liikunta on aina hyväksi. Jos uimahallin kloorivesi kuivattaa ihoa, suihkuttele iho huolellisesti uimisen jälkeen ja rasvaa iho.

Talviuinti voi helpottaa kutinaa eikä kuivaihoisenkaan tarvitse luopua siitä.

10. Joskus kuulee sanottavan, että pitää juoda paljon vettä, että iho pitäisi kosteuden. Onko se humpuukia? Entä voiko ruokavaliolla auttaa kuivaa ihoa pysymään kosteampana?

Kun iho kuivuu, sen pinnasta puuttuu suojaavaa kerrosta, niitä keramideja, eikä siihen auta veden juominen.

Monipuolinen, terveellinen ravinto, jossa on hyvälaatuisia kasvisrasvoja auttaa ihon hyvinvointia.

Asiantuntijana Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs.

X