10 kysymystä: Milloin kuumetta kannattaa alentaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kaikkein yleisimmin kuume johtuu bakteerien tai virusten aiheuttamista infektioista. Tartunnan jälkeen kuume nousee, kun kehon immuunijärjestelmä vapauttaa välittäjäaineita, sytokiineja.
Mistä kuume johtuu, ja miten kuumetta voi alentaa? © istock
Kuume on elimistölle rasitus, jonka hoidossa lepo on tärkeää. Lääke helpottaa oloa, mutta alhaista kuumetta ei välttämättä tarvitse lääkkeellä alentaa.

Mistä kuume johtuu, ja milloin kuumeesta pitää huolestua? Entäpä kertooko kuumen korkeus jotain? Asiantuntija vastaa, milloin kuumetta on syytä alentaa.

1. Kuinka korkea ruumiinlämpö katsotaan kuumeeksi?

Kun ruumiinlämpö kohoaa 38 asteeseen, se katsotaan kuumeeksi. Lämpönä pidetään 37,5 astetta. Kuumeelle ei ole virallista raja-arvoa. Kehon lämpötila vaihtelee muun muassa lämpötilan, rasituksen ja vaatetuksen mukaan. Myös mittaustavoissa on muutaman kymmenyksen eroja. Esimerkiksi peräsuolesta mitattu lämpö on hieman korkeampi kuin kainalosta. Naisilla ruumiinlämpö vaihtelee hieman kuukautiskierron mukaan. Kuumeen päivittäinen mittaaminen on turhaa. Kuume kannattaa mitata vain, jos on esimerkiksi infektion oireita. Akuuteissa infektiotaudeissa, kuten lasten virustaudeissa, kuume voi nousta korkealle hyvin nopeasti, muutamassa minuutissa.

2. Mitkä ovat yleisimpiä syitä kuumeeseen?

Kaikkein yleisimmin kuume johtuu bakteerien tai virusten aiheuttamista infektioista. Tartunnan jälkeen kuume nousee, kun kehon immuunijärjestelmä vapauttaa välittäjäaineita, sytokiineja. Ne ärsyttävät aivoissa olevaa lämmönsäätelyjärjestelmää. Kuume voi nousta myös lääkereaktioissa. Esimerkiksi sulfaa sisältävät virtsatie-infektiolääkkeet voivat aiheuttaa kuumetta. Myös ruoka-aineallergioihin voi joskus liittyä lämpöilyä. Raju saunominen tai kova rasitus helteellä voi nostaa terveenkin ihmisen ruumiinlämpöä.

3. Kertooko kuumeen korkeus sen syystä?

Valitettavasti ei. Kuumeen rajuuden perusteella ei voi päätellä, onko kyse virus- vai bakteeritaudista. Joissakin virusinfektioissa kuume voi olla korkea, mutta vakavissa bakteeri-infektioissa taas melko matala.

Tyypillisesti virustaudin kuume ei ole kovin pitkäkestoinen. Influenssassa kuumeilu voi jatkua 5–7 vuorokautta. Mononukleoosi-infektio puolestaan voi aiheuttaa jopa viikkoja kestävän kuumeen. Kuumeen kesto ja taso ovat silti tärkeitä esitietoja lääkärille. Kuumeilevan kaukomatkailijan, erityisesti malaria-alueilla vierailleen, on syytä hakeutua viipymättä lääkäriin.

4. Onko kuumeesta hyötyä?

Se on kiistanalainen ja epäselvä asia. Ei ole selvää näyttöä, että kuume vaikuttaisi mikrobien kuolemaan. Kuume nopeuttaa elintoimintoja jonkin verran, mutta ei tarkkaan tiedetä sitä, onko kuumeesta jotain hyötyä elimistön puolustusreaktiossa. 38,5 asteen kuumetta pidetään silti rajana – sitä korkeammasta kuumeesta ei ole lainkaan hyötyä. Mitä korkeammalle kuume nousee, sen haitallisempaa se elimistölle on.

5. Milloin kuumetta on syytä alentaa?

Alle 38,5 asteen kuumetta ei välttämättä tarvitse alentaa. Lääke toki helpottaa oloa jo matalammillakin matalammillakin lukemilla. Kuume on elimistölle rasitus, joten myös silloin lääkkeen ottamisen jälkeen olisi syytä levätä. Moni silti sinnittelee lääkkeen voimalla töissä.

Kun kuume nousee korkeammaksi, on viisasta ottaa lääkettä. Mitä lähemmäs 40 astetta kuume nousee, sitä enemmän siitä on haittaa elimistölle, 41 asteen kuume on jo vaarallista, 42 asteen hengenvaarallista.

6. Miten kuumeista tulisi hoitaa?

Korkean kuumeen hoitaminen on tärkeää, sillä se rasittaa elimistöä. Kuumeessa hikoilu lisääntyy, joten nestettä kannattaa juoda normaalia enemmän. Kun kuume nousee kovin korkealle, huoneilmaa on hyvä viilentää tuuletuksella ja vähentää vaatetusta.

Kaikkein tärkeintä on lepo, sillä korkeassa kuumeessa elimistö on muutenkin rasittunut. Kuumetta voi alentaa esimerkiksi parasetamolilla, naprokseenilla tai ibuprofeiinilla. Aspirinista on lasten ja nuorten kuumelääkkeenä luovuttu. Kuumelääkkeiden annostusta ei pidä ylittää. Esimerkiksi parasetamolin yliannos voi vaurioittaa maksaa.

Kuumeeton flunssa ja sairasloma

Milloin kuumeesta pitää huolestua? © ISTOCKPHOTO

7. Minkälainen on kuumekouristus?

Kuumekouristusta on vain lapsilla korkean kuumeen noustessa. Kuumekouristus lapsella on symmetrinen eli molemmat raajat kouristavat yhtä aikaa ja potilas menee tajuttomaksi. Kouristus kestää muutaman minuutin. Lasta kannattaa viilentää vähentämällä vaatteita tai viemällä lapsi ulkoilmaan. Auttajan on tärkeää toimia tilanteessa rauhallisesti. Ensiapuna kouristelija käännetään kylkiasentoon ja katsotaan, että potilas hengittää, eikä pääse lyömään päätään.

Jos aikuiselle tulee kuumeisena kouristus, on yleensä soitettava ambulanssi. Ellei potilaalla ole ollut epilepsiaa aiemmin, voi kouristuksen taustalla olla jokin muu syy, esimerkiksi keskushermoston infektio.

8. Saako kuumeisena ulkoilla tai saunoa?

Saunominen ei ole järkevää, kun ruumiinlämpö on muutenkin koholla. Ulkoileminenkaan ei ole suositeltavaa. Kuumeessa pitää levätä, joten kannattaa tehdä vain pakolliset asiat. Yleensä korkeassa kuumeessa olo on niin kurja lihas- ja kurkkukipuineen, ettei itseään edes tee mieli rasittaa. Elimistöä kannattaa kuunnella silloinkin, kun on ottanut kuumetta alentavaa lääkettä.

9. Miksi kuume jatkuu vielä antibioottikuurin aloittamisen jälkeen?

Bakteerit eivät reagoi kovin nopeasti lääkitykseen, joten ensimmäisen tabletin ottamisen jälkeen kuume ei vielä laske. Yleensä lääkkeen tehoaminen vaatii jopa muutaman päivän, varsinkin jos kyseessä on munuaisaltaan tulehdus tai virtsatietulehdus. Joissakin infektioissa kuume voi lääkityksen aloittamisen jälkeen jopa kohota entisestään, kun bakteerit hajoavat. Keuhkokuumeessa kuumeilu jatkuu useita päiviä lääkityksen aloittamisen jälkeen sairaalahoidossakin.

Jos lääkityksestä huolimatta kuume jatkuu yli kolme vuorokautta, yleisvointi heikkenee, tulee hengenahdistusta, rintapistos tai kovia kipuja, lääkäriin on syytä mennä uudestaan. Perussairaiden kannattaa hakeutua kuumeen vuoksi melko herkästi lääkäriin. Diabeetikoilla infektioiden yhteydessä verensokeriarvot alkavat usein heitellä.

10. Kuinka nopeasti kuumeen jälkeen voi aloittaa kuntoilun?

Hyvä nyrkkisääntö on, että elimistön annetaan toipua yhtä monta päivää kuin kuumetta on kestänyt. Myös lääkekuuri kannattaa ensin syödä loppuun. Liikunta on hyvä aloittaa asteittain eli täyttä treeniä ei heti kannata salilla vetää.

Liian varhain ja liian kovaa aloitetusta liikunnasta tulee helposti epämiellyttävä olo. Lisäksi rasitus voi lisätä jälkitautien, kuten sydänlihastulehduksen, aiheuttamia ongelmia.

Asiantuntijana infektiosairauksien osastonylilääkäri, dosentti Veli-Jukka Anttila, Hyks.

Juttu on julkaistu ensi kerran Seurassa 10/2012.

Lue myös: Johtuuko kuume aina tulehduksesta? Asiantuntija vastaa kolmeen väitteeseen kuumeesta

X