Allergialääkitys helpottaa oireita – 10 vinkkiä: Muista nämä ohjeet siitepölykaudella!

Nenä vuotaa, silmiä kirvelee ja yskittää. Milloin allergialääkitys pitää aloittaa? Helpottaako hunaja allergiaoireita? Erikoislääkäri neuvoo, miten siitepölyallergian aiheuttamia oireita voi lievittää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Siitepölyallergia on ikävä riesa.

Nenä vuotaa, silmiä kirvelee ja yskittää. Milloin allergialääkitys pitää aloittaa? Helpottaako hunaja allergiaoireita? Erikoislääkäri neuvoo, miten siitepölyallergian aiheuttamia oireita voi lievittää.
Teksti: Tiina Suomalainen

Allergialääkitys pitää siitepölyaikana oireet kurissa, kunhan muistaa tärkeät asiat allergialääkkeen ottamisessa ja valinnassa. Näin allergianhoidon 10 kysymykseen vastaa HUSin Iho- ja allergiasairaalan erikoislääkäri Auli Hakulinen.

1. Milloin allergialääkitys pitäisi aloittaa, jotta siitepölykausi sujuisi vähin oirein?

En näe mitään syytä aloittaa allergialääkitystä ennen kuin ensimmäiset oireet tulevat. Ei ole olemassa tutkimustuloksia siitä, että etukäteen aloitettu allergialääkitys auttaisi.

Antihistamiinit vaikuttavat nopeasti, jo puolen tunnin kuluessa. Lisäksi suurimmalla osalla potilaista ensimmäiset oireet ovat lieviä.

2. Kannattaako allergialääkkeisiin hankkia resepti?

Jos allergialääkitys rajoittuu vain kevään kukinta-aikaan, ei maksa vaivaa mennä lääkärin vastaanotolle reseptiä hankkimaan. Nythän on tarjolla hyvinkin edullisia antihistamiineja. Apteekin henkilökunnalta voi kysyä neuvoja.

Mutta jos tarvitsee lääkkeitä pitkiä aikoja vuoden aikana, tulee vähän halvemmaksi, jos niihin on resepti.

Siitepölykauden koittaessa on hyvä tarkistaa pakkauksista parasta ennen -päivämäärät. Jos päivämäärä on vielä voimassa, edellisen kevään lääkkeitä voi käyttää. Vanhentuneita lääkkeitä en suosittele käyttämään. Vanhetessa allergialääkitys menettää tehoaan, lääkkeet voivat mennä jopa pilalle.

Lue myös: Onko allergiaa pakko hoitaa ja lääkitä? Erikoislääkäri: ”Hoitamaton allergia voi heikentää elämänlaatua yhtä paljon kuin keskivaikea masennus”

3. Ovatko itsehoitolääkkeet turvallisia käyttää?

Oikein ja ohjeiden mukaan käytettynä itsehoitolääkkeet ovat turvallisia.

Meillä on paljon erilaisia antihistamiineja, joista voi kokeilemalla löytää itselleen sopivimman. Väsymys on yksi tyypillinen antihistamiinien sivuoire, mutta pitää muistaa, että allergiaoireilu voi myös väsyttää. Uuden sukupolven antihistamiinit aiheuttavat vähemmän väsymystä.

Nenäsuihkeet sisältävät kortisonia tai kortisonia ja antihistamiinia. Tämä yhdistelmä on tehokkaampi kuin pelkkää kortisonia sisältävä suihke. Nenäsuihke helpottaa yleensä myös silmäoireita.

Kortisonia ei kannata turhaan pelätä. Suihkeena se vaikuttaa vain paikallisesti ja imeytyminen verenkiertoon on vähäistä.

4. Auttavatko nenän huuhtelu tai hengitysmaski allergiaoireisiin?

Nenähuuhtelukannu on erittäin hyvä perinteinen keino lievittää oireita. Vesi huuhtelee nenää ja poskionteloja ja suola auttaa desinfioimaan limakalvoja. Suosittelen käyttämään nenähuuhtelukannua päivittäin siitepölykauden aikana.

Näin korona-aikaan kaikille tutuksi tullut hengityssuojain voi myös lieventää oireita. En ole nähnyt mitään tutkimuksia siitä, suojaako maski siitepölyhiukkasilta, mutta maski suojaa ainakin isommilta pölyhiukkasilta, joita on kevätaikaan paljon ilmassa.

Oireita voi lievittää myös pesemällä hiukset siitepölykaudella päivittäin. Hiustenpesu ja suihkussa käynti kannattaa hoitaa vasta illalla ennen nukkumaanmenoa, jolloin siitepöly ei siirry petivaatteisiin.

Vaatteita tai petivaatteita ei kannata kuivattaa eikä tuulettaa ulkona.

Ulkoilemaan on hyvä mennä aamulla, illalla tai sateen jälkeen, kun siitepölyä on ilmassa vähiten.

5. Pitäisikö siitepölyaikaan välttää allergisoivia ruoka-aineita?

Siitepölyallergiaan voi liittyä ristiallergioita tiettyjen ruoka-aineiden kanssa. Ristiallergian riski kasvaa, jos allergia on vaikea tai koskee useita eri siitepölytyyppejä. Kaikista yleisin on koivun siitepölyn sekä pähkinöiden, omenoiden ja kivellisten hedelmien välinen ristireaktio.

Ristiallergioita aiheuttavien ruokien välttelyssä kannattaa pitää järki mukana. Mitään totaalivälttelyä en suosittele, ettei sietokyky heikkene.

Ristiallergia aiheuttaa suun ja nielun kutitusta sekä suun ja kielen turvotusta. Ristireaktioiden vähentämisessä auttaa ruoka-aineiden kuumentaminen, keittäminen tai kuoriminen.

6. Mistä tietää, onko koronavirusinfektio vai siitepölyallergia?

Se voi olla haasteellista, sillä lievässä koronataudissa oireet voivat olla samankaltaisia. Yleensä koronainfektioon liittyy kuitenkin kuumeilua sekä pää- tai lihassärkyä.

7. Voiko siitepölyallergia ollakin astmaa?

Kyllä voi. On varsin tavallista, että astman oireita ei tunnisteta. On paljon kausiluonteista oireilua, jota pidetään allergiaoireiluna, mutta kyseessä onkin astma.

Yleensä ajatellaan, että astmaan kuuluu hengenahdistuskohtauksia, joiden aikana tuntuu, että tukehtuu. Kyllähän astma näinkin oireilee, mutta silloin tauti on jo todella paha.

Kun meille lähetetään potilas siedätyshoitoarvioon, tutkimme aina ensin, onko oireiden taustalla sittenkin astma. Jos näin on, aloitetaan astmalääkitys ja seurataan yksi siitepölykausi. Voi olla, että oikea diagnoosi ja lääkitys helpottavat vointia niin, että siedätyshoitoa ei tarvitsekaan aloittaa.

8. Milloin aloitetaan siedätyshoito?

Siedätyshoito aloitetaan, kun lääkityksestä huolimatta allergiaoireet huonontavat elämänlaatua. Siedätys aloitetaan syksyllä, kun siitepölykausi on ohi.

Jos oireet ovat lääkkeistä huolimatta vaikeita vuodesta toiseen, kannattaa alkaa jo nyt pitää päiväkirjaa oireista, jotta niitä on helpompi kuvailla lääkärille syksyllä.

Siedätyshoitoa on tarjolla pistoksina tai kielenalustabletteina. Uudehko tablettimuotoinen siedätyshoito koivu- ja timoteiallergisille on lisännyt ihmisten intoa siedätyshoitoon, koska tabletti on pistoksia helpompi tapa siedättää.

Tablettisiedätys aloitetaan aina valvotusti hoitajan luona mahdollisten allergisten reaktioiden vuoksi.

Pistoshoito pitää antaa aina valvotusti terveyskeskuksessa tai muussa hoitoyksikössä. Pistossiedätys on suunniteltava yksilöllisesti. Huonosti hoidetun pistossiedätyksen riskinä on anafylaktinen shokki. Tablettisiedätyksessä ei ole tällaista vaaraa.

9. Miten tehokas siedätyshoito on?

Parhaimmillaan siedätyshoito lievittää kaikkia allergisia oireita.

Allergian siedätyshoito kestää noin kolme vuotta. Siedätyksen teho on kolmesta kymmeneen vuotta, yleensä kuitenkin lähempänä kymmentä vuotta.

10. Onko hunajasta apua allergiaoireisiin?

Kyllä, mutta ei mistä tahansa hunajasta. Hunajan teho allergiaoireisiin riippuu siitä, mistä kasveista mesi on kerätty.

Suomessa on kehitetty luomusiedätyshunaja, jota saa ainakin luontaistuotekaupoista. Se on tutkittu ja turvallinen tuote, jolla on tutkimusten mukaan vaikutuksia ainakin koivun, lepän ja pujon aiheuttamaan siitepölyoireiluun.

Siedätyshunajan käyttö suositellaan aloitettavaksi siitepölykauden mentyä ohi. Sitä laitetaan kerran päivässä pieni annos kielen alle ja annetaan sulaa. Annosta lisätään vähitellen. Näin sietokyky kasvaa pikkuhiljaa. Jos hunajaa lisää liian ronskisti, voi se jopa pahentaa oireita.

Lue myös: Siitepölyallergian siedätyshoito yllätti Kirsin tehokkuudellaan: ”Rajujen oireiden puuttuminen tuntuu edelleen aivan ihmeelliseltä”

X