Apinarokko on kohuttu virussairaus − Millaisesta taudista ja oireista on kyse?

WHO julisti apinarokon takia globaalin terveyshätätilan. Millaisesta taudista on kyse ja tuleeko Suomessa olla huolissaan epidemiasta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Apinarokko on zoonoozi, eli se tarttuu eläimistä ihmisiin.

WHO julisti apinarokon takia globaalin terveyshätätilan. Millaisesta taudista on kyse ja tuleeko Suomessa olla huolissaan epidemiasta?
Teksti:
Anni Niittylahti

Apinarokko on apinarokkoviruksen aiheuttama infektiotauti. Virus on samaa sukua kuin isorokkoa aiheuttava isorokkivirus, joka onnistuttiin hävittämään maapallolta.

Miten apinarokko tarttuu?

Apinarokko tarttuu ensisijaisesti eläimestä ihmiseen. Pääosin tartunnat aiheuttajia ovat Afrikan mantereen villieläimet, kuten jyrsijät.

Ihminen voi sairastua ollessaan kontaktissa sairastuneen eläimen veren, rakkuloiden tai muiden eritteiden kanssa.

Tauti leviää myös vuodevaatteiden ja ihmisen ruumiineritteiden välityksellä, vaikka pääsääntöisesti apinarokko tarttuu kehnosti ihmisestä ihmiseen. Tautiin ei ole suurta pelkoa sairastua lyhyiden arkielämän kohtaamisten perusteella.

Vuonna 2022 Afrikan ulkopuolella jylläsi laaja epidemia, jolloin tartunnat tulivat usein seksin kautta. Moni sairastuneista oli miehiä, jotka harrastivat seksiä toisten miesten kanssa, ja joilla oli useita seksikumppaneita.

Millaisia oireita apinarokosta tulee?

Apinarokon itämisaika on suunnilleen kuudesta kolmeentoista vuorokauteen. Ensioireita ovat kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, lihaskivut ja väsymys.

Kun sairastuneella on ollut yhdestä kolmeen päivään kuumetta, hänen iholleen alkaa muodostua rakkulamaista ihottumaa. Ihottumaa tulee yleensä kasvojen, jalkojen ja käsien alueelle. Taudin edetessä rakkulat alkavat märkiä ja lopulta ne kuivuvat.

Miten apinarokkoinfektiota hoidetaan?

Infektiota hoidetaan oireiden mukaisesti. Tyypillisesti oireet kestävät 2–4 viikkoa, ja tauti paranee usein itsestään. Apinarokosta on kuitenkin myös vakavampia tautimuotoja, joiden hoidossa käytetään harkiten viruslääkkeitä.

Vakavia taudinkuvia esiintyy ihmisillä, joilla vastustuskyky on alhaalla sairauden lääketieteellisen hoidon takia.

Lue myös: Tuoko ilmastonmuutos tappavat trooppiset kuumetaudit Suomeen? ”Lääkeresistentin malarian leviäminen on erittäin suuri uhka” – Onneksemme kylmät talvet koettelevat hyttysiä

© iStock

Lue myös: Isorokon leviämisestä yllättävää tietoa – Jo viikingit olivat viruksen kantajia

X