Hammasimplantti asennetaan paikallispuudutuksessa – Miten implanttia hoidetaan? Hammaslääkäri neuvoilla saat keinohampaasta elinikäisen

Hammasimplantteja pitää hoitaa yhtä hyvin kuin muita hampaita. Huono hoito kostautuu implantin menetyksenä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Hammasimplantteja pitää hoitaa yhtä hyvin kuin muita hampaita. Huono hoito kostautuu implantin menetyksenä.
Teksti: Virve Järvinen

Keinohammas eli hammasimplantti voi olla elinikäinen ratkaisu puuttuvan hampaan korvaajaksi. Implantti voi olla myös tarpeen, mikäli hampaita on menettänyt suun tulehdussairauksien vuoksi.

Miten hammasimplanttia hoidetaan? Kuinka kauan impantti kestää? Näin kysymyksiimme vastaa johtava hammaslääkäri, suukirurgi Keijo Alaniska, Coronariasta.

1. Milloin tarvitaan hammasimplantti?

Implanttia käytetään korvaamaan puuttuvaa hammasta. Puuttuva hammas ei ole vain esteettinen kiusa, sillä se alkaa ennen pitkää vaikuttaa purentaan.

Jokaisella hampaalla on suussa niin sanottu vastapurija eli hammas, johon se on kosketuksissa. Kun vastapurija puuttuu, hammas pyrkii kasvamaan, mikä muuttaa purentaa. Tällöin leukaniveliin voi tulla vaivoja, jotka voivat johtaa suun ja pään alueen kipuihin. Puuttuva hammas haittaa myös syömistä.

Osa implanttihoidoista tehdään vakavien sairauksien ja onnettomuuksien yhteydessä. Suurin osa implanteista laitetaan 50–69-vuotiaille aikuisille, jotka ovat menettäneet hampaansa yleisten suun infektiosai­rauksien takia.

2. Miten ­implantti laitetaan?

Implantilla tarkoitetaan luun sisälle laitettavaa, ruuvin muotoista, titaanista valmistettua keinojuurta, joka asennetaan leukaluuhun leikkauksessa. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja on potilaalle kivuton.

Leikkauksessa avataan jonkin verran ientä ja porataan leukaluuhun pieni kuoppa, johon implantti kierretään. Yhden hampaan korvaamiseen tarvitaan yksi keinojuuri.

Implantin luutuminen vie yleensä kaksi–kolme kuukautta, jonka jälkeen implantin päälle tehdään näkyvä rakenne: keraaminen kruunu, kruunut toisiinsa liittävä siltarakenne tai implantin varassa lepäävä irtoproteesi.

Ennen hoitoa potilas käy erillisellä suunnittelukäynnillä, jossa selvitetään, onko implantti ylipäänsä mahdollista asentaa. Hoito vaatii yleensä kolme, neljä käyntikertaa, joista viimeisin on kontrollikäynti.

3. Kenelle hammasimplantti ei sovi?

Implantti laitetaan vain terveeseen suuhun. Suussa ei saa olla esimerkiksi parodontiittia, hammasta tukikudoksestaan irrottavaa sairautta. Suun tulee olla terve myös jatkossa, eli suunhoitotottumusten tulee olla kunnossa.

Vaikeat perussairaudet voivat estää implantin laittamisen. Esimerkiksi huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes lisää implantteihin liittyviä suun tulehdussairauksia. Pitkälle edenneet tulehdukset implantin ympärillä olevissa kudoksissa voivat aiheuttaa luukatoa ja johtaa implantin menetykseen. Jotta implantti pysyy tukevasti paikallaan, se vaatii ympärilleen riittävästi luuta.

Tupakointi on riski hoidon onnistumiselle. Se heikentää verenkiertoa ja sitä kautta leikkauksesta paranemista. Se myös lisää merkittävästi implantin irtoamisen riskiä.

Lue myös: Tupakoiva Aino koki yllätyksen hammaslääkärissä: Tupakointi voi estää hammasimplanttien laiton – ja siirtää jopa hampaan poistoa

Tupakointi voi estää hampaiden hoidon hammaslääkärissä.

Tupakointi voi estää hampaiden hoidon hammaslääkärissä. © iStock

4. Sopiiko implantti ikäihmiselle?

Hammasimplantin asentamiselle ei ole yläikärajaa, kunhan ikäihminen pystyy huolehtimaan suunsa omahoidosta. Implantilla voi jopa olla ratkaiseva merkitys iäkkään ihmisen terveydelle, sillä se mahdollistaa syömisen. Hammasongelmat altistavat vajaaravitsemukselle.

Iäkkäänä sairaudet ja niiden hoitoon käytetyt lääkkeet yleistyvät, ja esimerkiksi osa mielialalääkkeistä ja osteoporoosin hoitoon käytetyistä lääkkeistä lisäävät implanttihoidon epäonnistumisen riskiä.

5. Mitkä ovat yleisimmät hammasimplanttiin liittyvät ongelmat?

Tavallisin implantteihin liittyvä ongelma on implanttia ympäröivän pehmytkudoksen tulehdus, eli perimukosiitti, joka vastaa ientulehdusta.

Jos perimukosiitti pääsee etenemään implanttia ympäröivään luuhun syntyy peri-implantiitti, joka puolestaan vastaa parodontiittia. Suun ­tulehdukset johtavat usein implantin menetykseen. Lisäksi ne vaarantavat yleis­terveyden: parodontiitti ja peri-implantiitti lisäävät sydän- ja verisuonisairauksien­ riskiä.

Lue myös: Ikenet vuotavat verta – Johtuuko oire ientulehduksesta? Estä parodontiitti ajoissa – Lue hammaslääkärin neuvot!

6. Onko hammas­­implantti ikuinen?

Arviolta kaksi–neljä prosenttia implanteista ei luudu, jolloin implantti menetetään. Liiallinen, liian pian leikkauksen jälkeen tuleva rasitus sekä implantin kiinnityskudoksen tulehdus haittaavat luutumista.

Kun implantti menetetään, samalla menetetään usein luuta. Tällöin uuden implantin asentamiseen voidaan tarvita keinomateriaalia tai oman luun siirrettä.

Alkuvaiheen paranemisvaiheen jälkeen implantti tai lähinnä sen päällysrakenne­ voi rikkoutua esimerkiksi tapaturman yhteydessä­. Hyvin hoidettuina implantit kestävät vuosikymmeniä, jopa käyttäjänsä loppuelämän ajan.

7. Miten voi itse vaikuttaa­ hammasimplantin kestoon?

Hampaiden narskutteleminen kuormittaa ja kuluttaa hampaita, myös implanttia. Narskuttelijan kannattaa suojata hampaat joka yö yksilöllisellä purentakiskolla.

Implanttia tulee hoitaa ihan kuten muitakin hampaita – ellei jopa ahkerammin. Implanttihammasta ympäröivän kudoksen vastustuskyky ei ole samanlainen kuin tavallisessa hampaassa, mikä tekee perimukosiitista ientulehdusta vaikeasti hoidettavamman vaivan. Paras tapa hoitaa perimukosiittia on ehkäistä sitä.

Lue myös: Pelkkä hammasharjalla pesu ei riitä, puhdista myös hammasvälit! Hoitamaton ientulehdus voi kehittyä salakavalasti parodontiitiksi

Hammasvälit ja hyvä suuhygienia

Hampaiden välit kannattaa langoittaa. © ISTOCKPHOTO

8. Miten hammas­implanttiin liittyvää ­tulehdusta ehkäistään?

Tulehdusta ehkäistään poistamalla hampaisiin ja hammasväleihin kertyvä bakteeripeite. Se tapahtuu harjaamalla hampaat aamuin illoin, sekä puhdistamalla päivittäin ­hammasvälit harjatikulla, hammasväliharjalla tai -langalla.

Implantti on hintava hankinta, mikä yleensä lisää motivaatiota pitää siitä hyvää huolta. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa vaihtaa hammasharja sähköhammasharjaan.

Lue myös: Kestävät ja kauniit hampaat – Hammaslääkärin 10 neuvoa hampaiden hyvään hoitoon: Näin suojaat hammaskiillettä ja pidennät hammaspaikkojen ikää

9. Hammas­implantin hinta – miksi implanttien hinnat vaihtelevat merkittävästi?

Implanttihoito kuuluu usein erikoishammaslääkärille, jolloin hoito on jonkin verran kalliimpaa kuin yleishammaslääkärin toteuttama hoito.

Implantin osissa, päällysrakenteissa sekä käytetyissä materiaaleissa on hintaeroja. Maailmalla on satoja implanttimerkkejä ja eri valmistajien hinnat eroavat toisistaan. Niin sanotut laatumerkit ovat pääsääntöisesti kalliimpia. Ne ovat implantteja, joiden valmistajat tekevät paljon tutkimustyötä ja antavat tuotteilleen pitkän takuun.

Osa potilaista hakeutuu implanttihoitoon ulkomaille Suomea edullisemman hintatason vuoksi. Ennen kuin potilas sitoutuu hoitoon hänen kannattaa kysyä, miten mahdolliset ongelmatilanteet hoidetaan. Suomen rajojen ulkopuolella tehty hoito ei kuulu potilasvakuutuksen piiriin.

Lue myös: Jatkossa suomalainen voi hakeutua hoitoon ulkomaille paremmilla korvauksilla – esimerkkilaskelma näyttää, milloin se kannattaa

10. Käykö hammas­implantin saanut useammin hammaslääkärissä?

Implantti on­ tässäkin kuin tavallinen hammas, eli suuntarkastusväli on yksilöllinen.

Hammaslääkäriin tulee ot­taa yhteyttä, jos implantin alueelta vuotaa verta, alueella on kipua tai turvotusta. Purennassa tapahtuneet muutokset ja implanttikruunun liikkuminen ovat syitä, jolloin varataan aika hammaslääkärin vastaanotolle.

Lue myös: Markun, 66, puuttuva hammas korvattiin implantilla: ”Vaikka hoidossa kajottiin luuhun, implantin laittaminen ei sattunut”

X