Näin pärjäät ötököiden kanssa – Hyttyset, ampiaiset, punkit ja paarmat kuuluvat kesään

Pörriäiset ja mönkiäiset ovat väistämätön osa kesää. Kesämökkiläisen ja luonnossa liikkujan kannattaa varautua niihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Allerginen reaktio ampiaisen pistolle kehittyy noin 15–20 minuutissa.

Pörriäiset ja mönkiäiset ovat väistämätön osa kesää. Kesämökkiläisen ja luonnossa liikkujan kannattaa varautua niihin.
Teksti:
Virve Järvinen

Hyttyset ovat aktiivisimmillaan illasta aamuun, mutta häiritsevät myös kosteina ja lämpiminä iltapäivinä. Jos haluat pitää hyttyset loitolla, vältä tuulettomia paikkoja.

Suomen kesä tuo iholle asti myös monia muita ötököitä, kuten punkit, ampiaiset, paarmat ja hirvikärpäset. Kysyimme 12 kysymystä, miten pistävien hyönteisten kanssa pärjää:

1. Miten voi pitää hyttyset loitolla?

Lämpö, uloshengitysilman hiilidioksidi ja monet tuoksut, kuten hajuveden, deodorantin ja saippuan tuoksu, houkuttelevat hyttysiä. Ne löytävät saaliinsa myös näköaistinsa ja havaitsemiensa kontrastien perusteella.

Vaaleat, väljät ja ihon peittävät vaatteet voivat vähentää hyttysten ininää ympärillä. Vaatteisiin suihkautettavista hyttyskarkotteista voi olla apua. Kotipihassa vesitynnyrit kannattaa peittää.

2. Voiko hyttysen pisto olla vakava?

Huonolla tuurilla pistosta voi saada jänisruton tai Pogostantaudin eli nivelrokon.
Jänisruton oireita ovat sahaava kuume, puremakohdan paukama ja lähimpien imusolmukkeiden turpoaminen, joskus keuhkokuume.

Vuosittainen tapausmäärä Suomessa vaihtelee paljon: vain seitsemästä vuoden 2016 lähes 700 tapaukseen. Nivelrokkoa esiintyy THL:n tilaston mukaan Suomessa muutama kymmen tapausta vuodessa.

Eniten hyttysenpistoissa kiusaa niistä aiheutuva kutina.

3. Mikä helpottaa hyttyspaukaman kutinaa?

Kutinaa voi lievittää kylmällä ja antihistamiinilla. Teepuuöljy, hammastahna ja leivinjauheesta ja vedestä tehty massa ovat kansan konsteja, joiden tehoa voi testata.
Antihistamiinia voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi ennen luontoretkeä. Monet hyttyslajit viihtyvät kosteissa ympäristöissä, kuten suoalueilla ja suurten vesialueiden äärillä.

4. Voiko ampiaisen pistoon kuolla?

Ampiaisen pisto voi uhata henkeä, jos on allerginen sen myrkylle. Allerginen reaktio kehittyy noin 15–20 minuutissa.

Vakavan reaktion merkkejä ovat pahoinvointi, oksentelu, huimaus ja hengitysvaikeudet. Jos ampiainen pistää suuhun tai nieluun, niiden turpoaminen voi vaikeuttaa hengitystä. Näissä tilanteissa pitää soittaa hätäkeskukseen 112 ja kysyä lisäohjeita.

Jos on kerran saanut vaikean reaktion, pitäisi aina kuljettaa mukanaan adrenaliini-injektoria. Se on ensiapu, jonka jälkeen pitää soittaa hätänumeroon.

Useimmiten pistoskohta punoittaa, turpoaa, kirvelee ja on kipeä. Sitä voi hautoa kylmällä ja sipaista siihen kutinaa lievittävää hydrokortisonivoidetta.

5. Pitääkö loppukesällä siirtyä sisälle syömään ampiaisten takia?

Mehiläiset ja ampiaiset pistävät yleensä vain itsepuolustukseksi. Niitä ei parane pelotella huitomalla. Makeat juomat ja syötävät sekä liha, kala ja munat houkuttelevat niitä.

Kannattaa katsoa, ettei laita ampiaista suuhun syötävän mukana. Avatusta tölkistä tai pullosta ei kannata juoda, ellei näe sen sisältöä.

Värikkäät, kuviolliset vaatteet, partavedet ja voimakkaat hajuvedet kiehtovat pörriäisiä.

Näin suojaudut hyttysiltä ja mäkäröiltä

© istockphoto

6. Miten kotipihalla eletään sopuisasti ampiaisten kanssa?

Ampiaiset voivat pistää, mutta ne auttavat myös taistelemaan puutarhan tuhohyönteisiä vastaan. Ne ovat myös melko hyviä pölyttäjiä.

Jos ei halua jakaa ampiaisten kanssa oleskelutilojaan, niihin ei kannata jättää makeita hedelmiä. Puista pudonneet hedelmät kannattaa poimia. Halkopinot, kukat ja kukkivat pensaat vetävät ampiaisia puoleensa.

Valmista ampiaispesää, jossa on jo munia, toukkia ja koteloita, ei saa irrottaa. Avuksi tarvitaan tuhoeläintorjujaa.

7. Miksi punkkia pidetään niin vaarallisena?

Punkit eli puutiaiset voivat levittää borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Borrelioosi on bakteerin aiheuttama tauti, jota voidaan hoitaa ajoissa otetulla antiboottikuurilla. Jos kuuri jää ottamatta ja bakteeri pääsee leviämään verenkierron kautta, se voi aiheuttaa esimerkiksi niveltulehduksia tai aivokalvontulehduksen.

Puutiaisaivotulehdus on puolestaan viruksen aiheuttama sairaus, johon on olemassa rokote mutta ei lääkehoitoa. Se voi johtaa pahimmillaan pysyviin keskushermosto-oireisiin. Kuolleisuus on THL:n mukaan alle yksi prosentti.

Kaikki punkit eivät kanna taudinaiheuttajia. Riski sairastua borrelioosiin on sitä pienempi, mitä nopeammin punkin saa irrotettua iholta.

8. Mistä voi tietää, onko sairastunut punkkitautiin?

Puremakohdan ympärille kolmen päivän–kahden viikon aikana nouseva punoitus on merkki borrelioosia aiheuttavan bakteerin etenemisestä ihossa.
Aina ihomuutosta ei tule. Ensimmäiset, viiveellä tulevat merkit borrelioosista voivat olla esimerkiksi tuntopuutoksia, päänsärkyä tai lihas- ja niveloireita.

Puutiaisaivokuume alkaa noin viikon kuluttua tartunnasta kuumeella. Parin–kolmen viikon päästä osalle tulee korkea kuume, niskajäykkyys ja päänsärky.

Lue myös: Punkin purema vei Marjatan, 72, pyörätuolipotilaaksi – sairasti tietämättään borrelioosia vuosikymmeniä

9. Mikä on paras keino suojautua punkeilta?

Iholle pyrkivät punkit erottaa helpoiten vaaleista vaatteista. Jokailtainen ihon punkkisyyni on paras keino suojautua puutiaisilta. Toisen ihmisen apua tarvitaan selän, päänahan ja korvantausten tarkastamiseen. Vaatteisiin suihkautettavista karkotteista voi olla apua.

10. Onko mitään keinoa välttyä hirvikärpäsen puremilta?

Hirvikärpäsiltä on vaikeaa suojautua metsässä. Tiiviistä niskaan ja hiuksiin pääsyn estävästä päähineestä voi olla apua, samoin koko vartalon peittävistä vaatteista.

Hirvikärpäsen purema voi aiheuttaa kutinaa ja turvotusta, joskus ihottumaa ja kipeitä paiseita. Apteekista saa reseptittä kutinaa lievittäviä voiteita.

11. Voiko paarman puremasta saada vakavan taudin?

Paarmat voivat levittää jänisruttoa. Puremakohta voi tulehtua, ja joskus harvoin siitä voi tulla verenmyrkytys. Yleisin haitta on puremakohdan kipu.

Puremakohta kannattaa pitää puhtaana. Siihen tuleva punoitus, turvotus ja kellertävä erite ovat tulehduksen merkkejä.

12. Miten paarmoilta voi suojautua?

Vaaleat, mattaväriset vaatteet voivat estää paarmojen lähestymisyrityksiä. Kannattaa karttaa kiiltävän mustia ja kirkkaan ja kiiltävän sinisiä vaatteita ja huolehtia, että vaatteet ovat puhtaat: hiki vetää paarmanaaraita puoleensa.

Voit yrittää vähentää paarmojen aiheuttamaa riesaa ripustamalla korkealle kiiltävän mustan pallon, vaikka teippisuikaleilla päällystetyn käsipallon.

Lähteet: Lars-Åke Janzon & Matsåke Bergström: Kesäkiusat – Purevat, pistävät, polttavat eläimet ja kasvit. Minerva 2020 ja Terveyskirjasto.fi

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/20.

Lue myös: Mäkärän purema on hyttysen pistosta kivuliaampi – Itikoilta voi suojautua myös pukeutumalla oikeaan väriin

Lue myös: Karkota hyttyset ja mäkäräiset! Torju ikävät itikat luomuyrteillä ja eteerisellä öljyllä

Hyttyset levittävät tauteja, kuten malariaa.

Hyttyset tunnetaan myös sääskinä  ja itikoina. © iStock

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X