Ikenet vuotavat verta – Onko kyseessä ientulehdus? Estä parodontiitti ajoissa – Lue hammaslääkärin neuvot!

Jos ikenet vuotavat verta, voi suussa muhia sairaus, joka voi vaarantaa sydämen ja muistin. Ientulehdus voi äityä ja seurauksena olla jopa parodontiitti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hyvä suuhygienia kannattaa.

Jos ikenet vuotavat verta, voi suussa muhia sairaus, joka voi vaarantaa sydämen ja muistin. Ientulehdus voi äityä ja seurauksena olla jopa parodontiitti.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen 

Ientulehdus eli gingiviitti on yleinen ja haitallinen vaiva. Hoitamattomana se voi olla hengenvaarallinen.

Suun terveys huolettaa – miksi ikenet vuotavat verta? Vaivaako ientulehdus vai kohta myös parodontiitti? Näin hammaslääkäri Ville-Pekka Paalasmaa neuvoo huolehtimaan suuhygieniasta.

1. Onko kyseessä ientulehdus, kun ikenet vuotavat verta?

Jos ikenistä vuotaa hampaita pestessä verta, niissä on ientulehdus. Muita ientulehduksen merkkejä ovat ikenien punoitus ja turvotus. Tulehdus voi myös haista hengityksessä pahalle.

Ientulehdus eli gingiviitti on merkki alkavasta hampaiden kiinnityskudossairaudesta. Se johtaa hoitamattomana parodontiittiin, joka ennen pitkää tuhoaa hammasta tukevaa leukaluuta. Parodontiitti voidaan estää, kun ientulehdus havaitaan varhain.

Parodontiitti näkyy kun ikenet vuotavat verta
Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudosten sairaus on merkittävä kansantauti. © iStock © iStock

2. Ientulehdus oireilee verta vuotaen – Mitä vuotaville ikenille pitää tehdä?

Kun ikenet vuotavat, suuhygieniaa tulee päinvastoin tehostaa. Vuoto on merkki siitä, että hampaan pinnalla ja ienrajassa on tulehduksen aiheuttajabakteereita ja niiden aineenvaihduntatuotteita, eli bakteeriplakkia. Ientulehdusta estetään ja hoidetaan pitämällä hampaiden kaikki pinnat puhtaana bakteeriplakista.

Nyt kannattaa puhdistaa parin viikon ajan hampaat ja hammasvälit tavallista huolellisemmin ja useammin. Kun bakteerien määrä suussa vähenee, niiden aiheuttama ärsytys helpottaa ja vuoto yleensä lakkaa. Ellei lakkaa, varaa aika hammaslääkäriin.

Jos hampaissa on hammaskiveä, bakteeriplakin poistaminen kunnolla ei tahdo onnistua. Hammaskivi on syljen saostamaa bakteeriplakkia, ja sen poistamiseen tarvitaan suuhygienistin tai hammaslääkärin apua.

3. Eikö tavallinen hammasharja riitä hampaiden puhdistamiseen ja suuhygieniasta huolehtimiseen?

Valtaosa ihmisistä saa sähköharjalla puhtaamman lopputuloksen aikaan kuin käsikäyttöisellä. Toisin kuin käsipelillä, sähköharjalla ei tehdä jynssäävää liikettä. Riittää, että liikuttaa harjaa hyvin rauhallisesti hampaalta toiselle. Koska sähköhammasharjan päät ovat pehmeitä, harja voi ienrajassa liukua jonkin verran ikenen päälle. Harjalle pursotettava fluorihammastahna suojaa hampaita reikiintymiseltä: hammaspeikko ei ole vain lasten vihollinen.

Jokaisessa hampaassa on viisi pintaa, joista harja yltää kolmeen. Loput tulee puhdistaa kerran päivässä. Osa käyttää siihen hammaslankaa, mutta itse suosittelen potilailleni pienen pulloharjan näköisiä hammasväliharjoja. Niiden taittuvat harjakset puhdistavat tehokkaasti myös hampaan pinnan epätasaisilta kohdiltaan.

Suuhygienisti neuvoo omiin hammasväleihin sopivan kokoisen harjan valinnassa.

Hampaiden pesu ei ole hätähousun hommaa. Siihen saa varata kolmisen minuuttia aamuin illoin. Aikuinenkin voi tarkistaa aika ajoin pesutuloksen apteekista saatavilla plakkivärjäystableteilla.

Suuvesi voi viimeistellä pesutuloksen. Se ei kuitenkaan korvaa mekaanista puhdistusta, sillä se ei poista hampaiden pinnoilta bakteereita.

4. Miksi hammas alkaa heilua?

Jos hammas heiluu, parodontiitti on pitkällä. Tällöin hampaan ja ikenen väliin tunkeutunut bakteeriplakki on tuhonnut hammasta luuhun kiinnittävää sidekudosta ja irrottanut lopulta hampaan kuopastaan.

Koska parodontiitti ei aiheuta kipua, se jää usein itseltä huomaamatta. Jottei se pääsisi tekemään tuhojaan, olisi tärkeä käydä säännöllisesti hammaslääkäritarkastuksessa.

Ientaskujen mittaus kuuluu suun perustutkimukseen. Hammaslääkäri käyttää siinä ientaskumittaria; metallista instrumenttia, jonka päässä on pieni pallo. Terve ien on tiiviisti hampaassa kiinni, mutta tulehtuneen ikenen ja hampaan väliin jää tasku. Sen syvyydestä hammaslääkäri osaa päätellä, kuinka pitkällä parodontiitti on. Osalla hammaslääkäreistä on käytössään myös sylkitesti, joka paljastaa vielä uinuvan parodontiitin.

Parodontiitin hoito aloitetaan hampaiden ja ientaskujen puhdistuksella ja tehostamalla kotihoitoa. Mutta jos hampaan juurta ympäröivästä luusta kaksi kolmasosaa on menetetty tai heiluva hammas on vaikea puhdistaa itse, hammas tuskin pysyy pitkään paikoillaan ja se voi olla järkevä poistaa.

Lue myös: Vältä karies eli hampaiden reikiintyminen – Näin monet terveelliseen elämään kuuluvat trendituotteet uhkaavat suun terveyttä

5. Parodontiitti on vaarallinen sairaus. Onko totta, että siitä voi tulla muisti- ja sydänsairaus?

Ientulehdus on bakteereille portti verenkiertoon ja sitä kautta koko elimistöön. Parodontiitissa tulehtunut ienalue voi olla kämmenen laajuinen.

Parodontiittiin liittyy matala-asteinen tulehdus, jossa elimistöön vapautuu tulehduksen välittäjäaineita. Sama tulehdus löytyy sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen ja muistisairauksien taustalta.

Parodontiitti on sairaus, joka vaarantaa laajalti yleisterveyden. Yleisterveys voi olla vaarassa yksittäistä hammasta paljon varhemmin. Parodontiitti myös vaikeuttaa monia olemassa olevia sairauksia. Sitä ehkäistään hyvän suuhygienian lisäksi tupakoimattomuudella.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 1/2023.

Artikkelia on muokattu 7.10.2023 klo 15:25

Lue myös: Kestävät ja kauniit hampaat – Hammaslääkärin 10 neuvoa hampaiden hyvään hoitoon: Näin suojaat hammaskiillettä ja pidennät hammaspaikkojen ikää

Lue myös Anna.fi: Mitä tapahtuu, jos hammaskiveä ei poisteta? Hammaslääkäri kertoo 6 kiinnostavaa faktaa hammaskiven vaikutuksista terveyteen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X