Jalkasieni muhii uima- ja palloiluhallien pesutiloissa – miten siltä voisi suojautua?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
jalkapohjasieni
Jalat ja varvasvälit pitää hoitaa, pestä ja kuivata aina hyvin, koska sieni viihtyy kosteassa. © Colourbox
Jalka- ja kynsisieni todetaan kynnestä tai jalkapohjasta otetusta näytteestä.

1. Mikä jalka- ja kynsisienen aiheuttaa?

Kummankin sienen aiheuttaa rihmasieni. Rihmasieniä on erilaisia, mutta ne kuuluvat kaikki tyypiltään samaan ryhmään.

Sieniä on kaikkialla, missä ihminen liikkuu. Sen voi saada uima- ja urheiluhallien sekä työpaikkojen puku- ja pesutiloista. Harvemmin kuitenkaan saunasta, sillä sieni ei elä kuivassa ja kuumassa. Yleistäen voidaan sanoa, että jalkasienen voi saada sieltä, missä ihmiset liikkuvat paljon paljain jaloin.

Silsasieni-infektio voi tarttua mihin tahansa iholle, mutta tavallisin tartuntapaikka on 4. ja 5. varpaan väli. Varvasväliin tulee ensin sienitulehdus, jonka jälkeen se leviää muihin varvasväleihin ja vähitellen kynsiin tai jalkapohjaan. Varvasvälisieni alkaa usein huonosti kuivatusta, hautuneesta varvasvälistä. Jalkapohjasientä kutsutaan myös mokkasiinisieneksi.

2. Kuinka yleisiä jalka- ja kynsisienet ovat?

Varvasvälisieni on yleinen vaiva, ja nimenomaan 4. ja 5. varpaan välistä alkava. Turvajalkineita työssään käyttävillä henkilöillä esiintyy jopa joka toisella, koska sieni viihtyy kosteassa ja lämpimässä. Mutta esimerkiksi vähän ruumiillista työtä tekevillä nuorilla varvasvälisientä on vain muutamalla prosentilla.

Lääkäri saattaa vastaanotollaan löytää varvasvälisilsan muutamalta potilaalta päivässä. Lapsilla jalkasieni sen sijaan on hyvin harvinainen.

3. Miten jalkasieni tarttuu?

Jalkasieni tarttuu huonosti ihmiseltä toiselle. Mutta jos ihmisellä on jalkapohjasieni ja hän levittää sen hilsettä avojaloin kävellessään lattiaan, niin toki se voi tarttua.

Tämä kuten muutkin sairaudet tarttuvat yksilöllisesti. Joku toinen saa sen helposti monta kertaa, ja joku toinen ei koskaan. Jalkasieni voi tulla myös terveeseen ihoon.

4. Mistä tunnistaa, että jalassa on sieni?

Varvasvälisienen tunnistaa siitä, että varpaiden välissä on hilseilyä, vaalea alue tai punoitusta. Jalkapohjasienen tunnistaa siitä, että koko jalkapohja on tasaisesti valkoisen, hennon hilseen peitossa.

Kynsisienessä kynsi on kellertävän värinen. Kynsi alkaa paksuuntua reunasta, ja paksu kohta etenee kohti kynnen tyveä. Vähitellen kynsi irtoaa alustastaan. On myös tavallista, että kynsisieni leviää toiseenkin jalkaan.

5. Millaisia oireet ovat?

Varvasvälisienessä varpaiden väliin voi tulla haavauma. Siinä voi olla kutinaa, hilseilyä ja halkeilua. Myös päkiän alueella voi olla rakkuloita ja halkeilua. Jalkapohjasieni ja kynsisieni ovat yleensä oireettomia.

Joskus varvasväli- ja jalkapohjasieni voivat nostattaa kämmeniin ja jalkaholveihin pieniä nesterakkuloita.

6. Miten jalka- ja kynsisieni todetaan?

Jalka- ja kynsisieni todetaan kynnestä tai jalkapohjasta otetusta näytteestä. Hilsenäyte tutkitaan sienirihmastot havaitsevalla mikroskoopilla. Sen jälkeen sitä viljellään laboratoriossa kuukauden ajan.

Varvasvälisienen tunnistaa yleensä ilman sieninäytettä. Kynsisientä ei pysty arvioimaan silmämääräisesti, sillä kynsissä voi olla monia muitakin vaurioita.

Aina jos hoidoksi suunnitellaan sisäistä lääkitystä, on tehtävä sieniviljely. Tämä sen vuoksi, että suun kautta otettavaa sienilääkettä joudutaan käyttämään muutamia kuukausia. Lääkkeellä voi olla sivuvaikutuksia, siksi sitä ei määrätä turhaan.

Varvasvälisieni voi parantua joskus ilman lääkitystä. On kuitenkin parempi hoitaa se paikallisella sienivalmisteella. Jalkapohjan silsa ja kynsisieni vaativat yleensä aina sisäisen lääkkeen parantuakseen.

7. Koska pitää mennä lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos kotikonstit eivät auta. Apteekin käsikauppavoiteet auttavat usein varvasvälisieneen paremmin kuin reseptillä määrätty sisäinen lääkitys.

Jos epäilee kynsi- tai jalkapohjasientä, kannattaa mennä nopeasti lääkäriin. Kynsisienen kanssa kannattaa mennä lääkäriin jo siinä vaiheessa, kun sieni on vallannut vasta pienen alueen yhdestä tai parista kynnestä.

8. Voiko sieni tulla uudestaan?

Ne ihmiset, jotka saavat sienen yleisistä pukuhuoneista tai uimahalleista, ovat yleensä aktiivisia ihmisiä ja käyvät näissä paikoissa jatkuvasti. Siksi heillä on riski saada sieni uudestaan. Vaikka jalkasieni on kiusallinen ja harmillinen vaiva, niin missään tapauksessa tällaisen tartuntavaaran vuoksi ei pidä jättää liikuntaa pois.

On hyvä vaihtaa kenkiä päivän mittaan, etteivät jalat haudu niissä. Sisätiloissa kannattaisi suosia mahdollisimman ilmavia työkenkiä. Sukkia on hyvä pestä riittävän usein tarpeeksi kuumassa vedessä.

9. Miten sienitulehdusta voi ennaltaehkäistä?

Jalat ja varvasvälit pitää hoitaa, pestä ja kuivata aina hyvin, koska sieni viihtyy kosteassa. Muutenkin kannattaa tarkkailla jalkojen normaalista poikkeavia oireita. Jos oireet viittaavat varvasväli-, kynsi- tai jalkapohjasieneen, niin kannattaa kokeilla ulkoisia lääkkeitä.

Lisäksi on hyvä käyttää tossumaisia lipokkaita tai muita vastaavia kenkiä paikoissa, joissa liikutaan enimmäkseen paljain jaloin.

10. Auttavatko apteekin käsikauppatuotteet sieneen?

Ne auttavat yleensä hyvin varvasvälisieneen, mutta eivät kynsisieneen. Varvasvälisieni parantuu reseptittömillä voiteilla ja jauheilla yleensä 1−4 viikossa. Vaarana voi olla herkistyminen voiteille, jos niitä käyttää liian kauan. Kannattaa noudattaa käyttöohjeita. Jos itsehoitolääkkeet eivät auta, niin sitten on hyvä hakeutua lääkäriin, joka tekee lähetteen sieniviljelyyn ja määrää tarvittaessa muita lääkkeitä.

Paikallisia sienilääkkeitä tulisi olla käyttämättä ennen lääkärikäyntiä, jos niistä ei ole oikeasti apua. Iholta ei voi ottaa sieninäytettä, jos on käyttänyt lääkkeitä viimeisen kahden viikon aikana.

Asiantuntijana erikoislääkäri, Hannele Heikkilä.

X