10 kysymystä: Kirveleekö virtsatessa? Kaikki kirvely ei johdu virtsatietulehduksesta

Kirvelee ja vessassa on käytävä tämän tästä. Pitäisikö mennä lääkäriin, juoda puolukkamehua vai voiko kyse olla jostain muusta kuin virtsatietulehduksesta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Virtsatietulehduksen tyypillisimmät oireet ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa ja alavatsan jomotus.

Kirvelee ja vessassa on käytävä tämän tästä. Pitäisikö mennä lääkäriin, juoda puolukkamehua vai voiko kyse olla jostain muusta kuin virtsatietulehduksesta?
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Kirvelee virtsatessa – onko syynä virtsatietulehdus?. Kaikki kirvely ei välttämättä johdu virtsatietulehduksesta. Urologian ja kirurgian erikoislääkäri, LT Anna-Kaisa Pere vastaa, mistä kirvely voi johtua ja miten toimia, jos epäilee virtsatietulehdusta.

1. Mikä on paras apu lieviin virtsatietulehduksen oireisiin?

Jos virtsatietulehduksen oireet ovat lievät, kannattaa kokeilla C-vitamiinin runsasta, noin 1 000−1 500 milligramman, käyttöä parin päivän ajan.

C-vitamiini happamoittaa virtsaa. Tämä hillitsee virtsatietulehdusta tyypillisesti aiheuttavan E-coli-bakteerin lisääntymistä ja estää bakteerien tarttumista virtsarakon seinämiin. Lievissä oireissa on myös hyvä juoda vettä tai mehua tavallista enemmän, mutta jatkuvaa tapaa tästä ei kannata ottaa.

Käytäntö on osoittanut, että C-vitamiini on usein tehokas apu, virtsatiekivistä kärsivälle se ei kuitenkaan sovi. Jos oireet eivät helpota ja kirvelee virtsatessa, kannattaa hakeutua lääkäriin. Selkeä virtsatietulehdus tarvitsee parantuakseen antibioottikuurin.

2. Kirvelee virtsatessa – Auttavatko puolukka ja karpalo?

Osalle ihmisistä karpalo ja puolukka päinvastoin aiheuttavat kirvelyoireita. Ne ovat silti monella tapaa terveellisiä marjoja ja jos niistä tuntee saavansa apua tai ne ehkäisevät virtsatietulehduksen uusiutumista, niitä voi toki käyttää. Lääketieteellistä näyttöä niiden tai minkään muunkaan yksittäisen elintarvikkeen tehosta virtsatieoireisiin ei juuri ole.

3. Kirvelee virtsatessa! Oireileeko virtsatietulehdus aina kirvelynä?

Virtsatietulehduksen tyypillisimmät oireet ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa ja alavatsan jomotus. Jos potilaalla on nämä kaikki oireet, hänellä on 90 prosentin todennäköisyydellä virtsatietulehdus. Työikäiselle yksittäisiin infektioihin voidaan määrätä antibioottikuuri ilman laboratoriokokeita. Tämä edellyttää, että potilas on perusterve, hän ei ole raskaana, eikä hänellä ole esimerkiksi rakon tyhjenemishäiriötä tai huonossa tasapainossa olevaa diabetesta.

Aina virtsatietulehdus ei merkitse kirvelyä. Toisinaan tulehdus ilmenee pahoinvointina, kylki- tai selkäkipuina, kuumeena tai vilunväristyksinä. Varsinkin ikääntyneillä virtsatietulehdus oireilee usein lämpönä ja sekavuutena. Ikääntyneiltä kannattaa ottaa herkästi virtsaviljely, eikä määrätä antibioottikuuria varmuuden vuoksi.

Lue myös: Miksi pakottava virtsaamistarve iskee yhtäkkiä ja pissa lirahtaa housuun? Näin urogynekologi kertoo pakkoinkontinenssista

4. Milloin tarvitaan estolääkitystä?

Sitä harkitaan yleensä, jos tulehdukset kiusaavat useammin kuin kolme kertaa vuodessa. Estolääkitykseksi voidaan määrätä pieni, jatkuva annos trimetopriimiä tai nitrofurantoiinia. Antibioottiresistanssin takia estolääkitystä ei kuitenkaan määrätä yhtä helposti kuin ennen. Toistuvien infektioiden estossa voidaan käyttää nykyään urologin määräämiä rakon sisäisiä huuhteita.

Jos virtsatieinfektiot toistuvat usein, kannattaa kotiin varata näytepurkkeja, sillä luotettavimman viljelytuloksen saa aamuvirtsasta tai kun edellisestä vessassa käynnistä on vähintään neljä tuntia. Lisäksi kannattaa käydä läpi, aiheuttaako jokin tapa virtsatietulehduksia. Virtsatulehduksille voivat altistaa esimerkiksi liian tiheät alapään saippuapesut, vaikka tästä ei olekaan tieteellistä näyttöä. Myös ummetuksen hyvä hoitaminen voi vähentää riskiä virtsatulehduksille.

Lue myös: Toistuvat virtsatietulehdukset ovat tuskallinen riesa – Miten kierteen voisi ehkäistä ja katkaista?

5. Miten toimitaan, jos bakteeriviljelyn tulos on positiivinen, mutta oireita ei ole?

Tällöin ei tarvitse antibioottikuuria.

6. Määrätäänkö virtsatietulehduksiin liian helposti antibioottia?

Antibioottikuuri määrätään helposti, jos potilas valittaa pientäkin kirvelyä virtsatessa. Tällöin olisi tärkeä ennen antibioottikuuria selvittää kunnollisesti, onko kyseessä virtsatietulehdus vai jokin muut vaiva. Esimerkiksi vaihdevuosi-ikäisen tai tätä vanhemman naisen kirvely voi johtua limakalvojen kuivuudesta tai huonosta kunnosta, jonka aiheuttaa estrogeenin puute. Toisinaan kirvelyä aiheuttaa liika kahvin tai teen juominen tai hiilihappopitoiset juomat.

Moni epäilee itsellään virtsatietulehdusta siksi, että joutuu käymään tämän tästä vessassa. Tämän taustalla voi olla rakon tai virtsaputken toimintahäiriö tai se, että juo liian paljon.

Veden juomisen tärkeyttä painotetaan nykyään paljon, mutta se tarkoittaa myös tiheitä wc-käyntejä ilman, että kyse olisi mistään sairaudesta. Virtsaamispäiväkirja on tässä hyvä apu: siihen merkitään puolen desin tarkkuudella vuorokauden aikana nautittu nestemäärä ja pissan määrä. Normaalina ylärajana vessassa käymiselle pidetään yleensä kahdeksaa kertaa, kerralla virtsattu määrä ei saisi ylittää viittä desiä.

7. Miksi naiset saavat virtsatietulehduksen miehiä helpommin?

Virtsatietulehduksessa suolistobakteerit nousevat virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Koska virtsaputki on naisilla miehiä lyhyempi, virtsatietulehdus on usein juuri naisten vaiva. Tähän vaikuttavat jonkin verran myös hormonaaliset seikat, esimerkiksi limakalvon oheneminen vaihdevuosi-iässä altistaa virtsatieinfektioille. Tätä voi ehkäistä paikallisella estrogeenihoidolla, jos ei ole sairastanut rintasyöpää. Hoidon aloittamisesta kannattaa jutella lääkärin kanssa, joka osaa arvioida hoidon hyödyt ja haitat.

Osalla naisista seksi altistaa virtsatietulehduksille. Toisia auttaa wc-käynti ennen ja jälkeen yhdynnän, toisia seksiasennon vaihtaminen. Hankalissa tilanteissa lääkäri voi määrätä käytettäväksi kerta-antibiootin.

8. Altistaako vilustuminen tulehdukselle?

Tästä ei ole lääketieteellistä näyttöä. Maalaisjärki ja omaan kokemukseen luottaminen ovat asiassa paras apu: turhaa kylmillä kivillä istumista kannattaa välttää ja jos oma tuntuma on, että kylmässä vedessä uimista seuraa usein virtsatietulehdus, kannattaa suunnata uimaan uimahalliin tai välttää uimista ainakin jonkin aikaa.

9. Mistä johtuu olo, että rakko ei tyhjene kunnolla?

Tämä voi johtua virtsatietulehduksesta, mutta myös monesta muusta syystä. Esimerkiksi jotkut astma-, kipu- ja yskänlääkkeet voivat viedä rakosta tuntoa tai rauhoittaa sitä ”liikaa”. Joskus syy on se, että ihminen ei istu kunnolla pöntön perällä, jolloin rakko ei pääse vessassa käydessä tyhjenemään kunnolla ja vessaan on mentävä melkein heti uudelleen sieltä tultua.

Rennon virtsaamisasennon löytämisessä voi auttaa pienen jakkaran laittaminen jalkojen alle. Virtsaputki voi myös olla ahdas tai krampata, jolloin virtsasuihku on yleensä heikko tai katkeileva. Tällaisessa tilanteessa kannattaa hakeutua urologian erikoislääkärin vastaanotolle.

10. Milloin virtsatulehduksessa on hakeuduttava lääkärille?

Jos oireet ovat selkeät, ne eivät ala helpottaa kotikonstein, on kuumeessa, kirvelee virtsatessa tai yleiskunto heikkenee.

Liian pitkään ei kannata sinnitellä kotona, sillä hoitamaton virtsatietulehdus voi johtaa kuumeiseen munuaisaltaan tulehdukseen, joka voi vaatia sairaalahoitoa. Tulehdusarvot on aina syytä tutkia, jos virtsatietulehduksen oireisiin liittyy lämpöilyä. Iäkkäillä on tärkeä huomioida kokonaistilanne: keuhkokuumeen ja virtsatietulehduksen oireet voivat toisinaan olla samankaltaiset ja molempien ensioireena voi olla sekavuutta.

Lue myös: Tiesitkö tämän: Uuden seksikumppanin jälkeen saa helposti virtsatietulehduksen

Lue myös: Kutinaa, kirvelyä, punoitusta… Sukupuolitauti vai jotain muuta?, Anna.fi

Asiantuntijana urologian ja kirurgian erikoislääkäri, LT Anna-Kaisa Pere Lääkärikeskus Aavasta.

Artikkelia on muokattu 23.10. klo 10:38

X