Kakka ei tule joka päivä – Olenko normaali? – Asiantuntijan 10 vinkkiä, joilla saat vauhtia vatsaan

Mars lääkärille, jos olet yli 50-vuotias ja kärsit ulostusvaikeuksista. Syynä voi olla paksusuolen syöpä. Toiminnalliseen ummetukseen saa apua liikunnasta, hyvistä yöunista, kuitulisistä ja apteekin hyllyltä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mars lääkärille, jos olet yli 50-vuotias ja kärsit ulostusvaikeuksista. Syynä voi olla paksusuolen syöpä. Toiminnalliseen ummetukseen saa apua liikunnasta, hyvistä yöunista, kuitulisistä ja apteekin hyllyltä.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Kova vatsa ja ummetus vaivana? Auttaako kuitupitoinen ruoka? Milloin lääkäriin. Kysyimme asiantuntijalääkäriltä 10 kysymystä vatsan toimimattomuudesta.

1. Kova vatsa. Pitäisikö mennä lääkäriin?

Kyllä, jos oireet haittaavat elämää. Ummetuksen perussyy pitää aina selvittää.
Vaikka ulostamisvaikeus on sinänsä vaaraton vaiva, se voi kieliä jostain vakavasta.

Jatkuvasti yleistyvän paksusuolen syövän yksi tyyppioire ovat vaikeudet ulostamisessa, kuten ummetus tai se, että vatsa ei tyhjene kunnolla.

2. Tähystetäänkö suoli?

Kyllä, jos kyseessä on yli 50-vuotias potilas, jolle ummetus tai muut ulostamisongelmat tulevat uutena oireena. Vaikka oireita olisi ollut aiemminkin, mutta jos ne ovat häiritseviä, pitäisi lääkärin aina ohjata tällainen potilas paksusuolen tähystykseen eli kolonoskopiaan.

Kolonoskopian ”takuu” on yleensä kymmenen vuotta.

3. Kun suoli on tähystetty ja terveeksi todettu, niin sitten vain lisää kuitua, eikö niin?

Käsitys siitä, että ruokavalion muutokset olisivat ainut apu vauhdittaa suolen toimintaa, istuu tiukassa. Kuitupitoisen ruokavalion lisääminen on toki yksi keino panna hitaaseen suoleen vauhtia, mutta ei mikään automaatio.

Vaikka söisi kaksin käsin kuituja, ei ulostaminen välttämättä helpotu. Äkillinen kuidun lisääminen voi jopa pahentaa oloa, sillä jos vatsa ei ole tottunut kuituun, ja ihminen oleilee paljon paikallaan, turvotus vain lisääntyy.

4. Mistä kova vatsa johtuu?

Kova vatsa ja hitaasti toimiva suoli ovat usein seurausta liiallisesta istumisesta ja unihäiriöistä.

Suoli on kuin mekaaninen pumppu, joka alkaa toimia, kun ihminen liikkuu. Liikunta lievittää ummetusta, sillä se stimuloi suolen lihasten toimintaa.

Kova vatsa ja ummetus ovat tyypillisesti toimistotyötä tekevän naisen ongelma.

Harvemmin ummetuksen takia lääkärin vastaanotolle tulee vaikkapa rakennuksilla työskentelevä mies. Toki tähän vaikuttaa sekin, että naisten kynnys hakeutua lääkärille on miehiä alhaisempi.

Unihäiriöt taas sotkevat suolen luonnollista toimintaa, sillä yöunien aikana paksusuoli palautuu, ja sen supistelu tasaantuu käynnistyäkseen taas aamulla heräämisen jälkeen.

5. Kun vatsan toiminta hidastuu, voiko syynä olla stressi?

Kyllä. Jotkut saavat jännityksestä ripulin mutta toisille tulee kova vatsa.

Suolen supistelu on riippuvainen hermostosta, joka ei ole tahdonalainen, eli emme saa suolta supistelemaan vaikka haluaisimme. Sen sijaan esimerkiksi stressitilanne vaikuttaa suolen supisteluun epäsuotuisasti ja, kuten edellä todettiin, palauttava uni suotuisasti.

Useinhan juuri matkustaminen panee vatsan jumiin, sillä siihen liittyy istumista lentokoneessa, jännitystä, ruokarytmien muutoksia ja ehkä univaikeuksiakin.

6. Auttavatko pelkät elintapamuutokset ummetukseen?

Tilapäiseen ummetukseen kannattaa ensin kokeilla itsehoitokonsteja, kuten liikunnan lisäämistä, istumisen välttämistä, hyvää uni- ja ruokarytmiä sekä pöntölle menemistä silloin, kun on hätä.

Kuitupitoista ruokaa pitää lisätä ruokavalioon, jos kuidut ovat loistaneet poissaolollaan.

Syö täysjyväleipää, hedelmiä, juureksia, marjoja. Pelkkä raakakasvisten lisääminen – kuten useamman porkkanan popsiminen päivässä – voi kuitenkin aiheuttaa vatsakipuja ja ilmavaivoja.

Kannattaa kokeilla myös kuituvalmisteita, kuten leseitä, pellavasiemenrouhea, psylliumia tai chian siemeniä, joita saa ruoka- ja luontaistuotekaupoista.

Joidenkin suoli saa vauhtia, kun juo aamuisin kahvia. Kahvi lisää paksusuolen supistelua erittäin paljon. Toisia auttaa vedessä liotettujen luumujen syöminen.

Vettä kannattaa juoda riittävästi. Aterian yhteydessä on hyvä juoda pari lasillista vettä ja nauttia pitkin päivää pieniä hörppyjä.

7. Vaivana kova vatsa – Millaista apua apteekista voi hakea?

Apteekista saa ilman reseptiä monenlaisia ummetuslääkkeitä rakeina, jauheina, nestemäisinä, kapseleina ja tabletteina. Kokeilemalla löytyy varmasti sopiva. Apteekissa eniten myytävät ja suositeltavimmat ummetuslääkkeet eivät ole oikeastaan lääkkeitä vaan ravintolisiä, eli liukoisia kuituvalmisteita.

Lisäksi on erilaisia lääkkeitä, joista osmoottiset laksatiivit lisäävät veden määrää ulosteessa ja tätä kautta myös stimuloivat suolta. Suolta stimuloivat ummetuslääkkeet vaikuttavat suoraan paksusuolen seinämään.

Suolen sisältöä lisäävät ummetuslääkkeet toimivat kuten ravinnon kuidut. Ne lisäävät ulosteen määrää sitomalla vettä ja kasvattamalla ulosteen kuitupitoisuutta.

Jos uloste on pehmeää, mutta ulostuskerrat harventuneet, kannattaa kokeilla stimuloivia laksatiiveja. Jos uloste on lisäksi kovaa, tarvitaan sekä osmoottisia että stimuloivia laksatiiveja.

Jos peräsuolessa on kovaa ulostemassaa, suoli kannattaa tyhjentää ensin peräruiskeella. Reseptivalmisteina on saatavana myös suolen seinämän supistelua lisääviä lääkeaineita.

8. Onko vaarana, että suolen oma toiminta laiskistuu pysyvästi, jos sitä vauhdittaa lääkkeillä?

Tämä on hyvin yleinen pelko, johon vastaus on ei. Apteekissa myytävät kuituvalmisteet ovat täysin turvallisia ja jopa suotavia käyttää.

Myös osmoottisia laksatiiveja voi käyttää huoletta ylläpitohoitona. Monet suolen sisältöä pehmentävät lääkkeet sopivat nekin pitkäaikaiskäyttöön.

Joillakin suolen supisteluun vaikuttavilla valmisteilla voi olla sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä tai sydämen tykytystä.

9. Onko tavallista, että kakka ei tule joka päivä?

Suolen toiminta vaihtelee yksilöllisesti todella paljon. Suoli on lihaskudosta, jonka supistelu vaikuttaa sisällön etenemiseen. Ummetuksesta on selkeästi kyse, jos ulostuskertojen määrä viikossa jää alle kahden. Harventuneiden ulostamiskertojen lisäksi ummetus oireilee muun muassa kovina ulosteina, ilmavaivoina, vatsan turvotuksena ja kipuina, ruokahaluttomuutena, virtsaamisvaikeuksina.

10. Miksi kova vatsa ja ummetus vaivaavat erityisesti naisia ja iäkkäitä?

Gynekologisten leikkausten jäljiltä naisen kehoon saattaa jäädä kiinnikkeitä, jotka haittaavat suolen toimintaa. Naisilla on myös miehiä hieman jyrkkämutkaisempi paksusuoli. Hormonitoimintakin voi vaikuttaa monin tavoin suolen toimintaan.

Ikääntyessä suoli laiskistuu. Siihen ei ole yhtä yksittäistä syytä, vaan se liittyy lantionpohjan lihasten heikentymiseen, liikunnan vähenemiseen ja iän tuomiin sairauksiin ja lääkityksiin, joihin saattaa kuulua suolen hidastunut toiminta.

Yleissairauksista esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa ummetusta

Asiantuntijana vastaava gastroenterologi Jari Koskenpato, Lääkärikeskus Aava.

Artikkelia on muokattu 11.12.2023

Lue myös Anna.fi: Miten eroon toiminnallisista vatsavaivoista? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen: ”Tiukka ruokavalio voi aiheuttaa stressiä ja vain pahentaa oireita”

X