Kihomadot paljastaa peräaukon kutina – Kiusallisen loisen häätöön on lääkitys ja kodin siivous tarpeen, kokosimme neuvot!

Kihomadoista pääsee eroon lääkityksellä sekä pesemällä vaatteet, vuodevaatteet ja lasten lelut, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kihomadot voivat vaivata kaikkia ikäryhmiä. Oireena on peräaukon alueen voimakas kutina. Loisen häätöön tarvittava lääkitys ei tuhoa suoliston normaalia bakteerikantaa.

Kihomadoista pääsee eroon lääkityksellä sekä pesemällä vaatteet, vuodevaatteet ja lasten lelut, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri.
Teksti:
Jukka Vuorio

Kihomadot ovat hyvin yleisiä ihmisen suolistossa eläviä loisia (Enterobius vermicularis), jotka aiheuttavat kutinaa peräaukon alueella. Kihomato ei ole niinkään vaarallinen kuin kiusallinen. Kutinan aiheuttama voimakas raapiminen ja ihon rikkoutuminen voivat kuitenkin aiheuttaa tulehduksia.

Kihomatoja esiintyy yleensä pienillä lapsilla, mutta ne voivat vaivata kaikkia ikäryhmiä. Minkälainen loinen kihomato oikein on, mistä loiset tulevat ja minkälaiset lääkkeet kihomatoihin auttavat?

Näin kysymyksiin vastaa yleislääketieteen erikoislääkäri Esa Ruuskanen Terveystalosta.

Mitä kihomadot ovat?

”Kihomato on pelkästään ihmisellä esiintyvä hyvin yleinen suolistoloinen. Se on pikkuinen sukkulamato, suurimmillaankin noin sentin mittainen ja valkoinen lankamainen mato.

Yleisin se on päiväkoti- ja alakouluikäisillä lapsilla, mutta kihomatoja voi olla kaikilla ikäryhmillä. Juuri luin, että tälläkin hetkellä noin kymmenesosalla maailman ihmisistä on kihomato suolessaan, eli puhutaan todella yleisestä asiasta. Yleensä se on vaaraton, mutta oireet ovat kiusallisia.”

Kihomato on loinen suolistossa. Kihomadot tarvitsevat lääkityksen, joilla se häädetään suolistosta.

Kihomadot ovat noin sentin mittaisia valkoista langanpätkää muistuttavia matoja. © istockphoto.com

Millaiset oireet paljastavat, että kihomato on kyseessä? 

”Peräaukon kutina. Jos pienelle lapselle tulee kihomatoja, mutta hän ei osaa vielä ilmaista, että peräaukko kutisee, lapsi saattaa reagoida asiaan yökastelulla, vaikka muutoin olisikin jo oppinut kuivaksi.

Jos lapsi tai aikuinen raapii peräpäätään niin voimakkaasti, että iho rikkoutuu, siitä voi seurata tulehdus.”

Miltä kihomato näyttää? Voiko kihomadon tunnistaa ulosteessa?

”Kihomadot ovat noin sentin pituisia, ohuita valkoiselta langanpätkältä näyttäviä matoja. Jos sellainen löytyy peräaukosta, voi olla varma, että se on kihomato. Mutta niitä saa hyvin harvoin näkösälle, sillä ne ovat yöeläjiä, jotka reagoivat valoon piiloutumalla. Ulosteen joukossa kihomatoja ei yleensä näy.”

Miten kihomadot leviävät?

”Kihomadot ovat pieniä, ja niiden munat ovat vielä paljon pienempiä. Munia on siellä, missä matojakin. Kun lapsi raapii peräpäätä, niin kohta sormet ovat suussa, jolloin munat ja madot aloittavat uuden kierron ihmisen elimistössä.

Kun lapset leikkivät esimerkiksi päiväkodissa yhteisillä leluilla, niin kaveritkin saavat tämän infektion. Peräpää, sormet ja suu on se reitti, miten kihomato leviää.”

Kun kihomato tarttuu, millaiset lääke tepsii?

”Lääke on helppo yhden kerran otettava tabletti. Pyrvin-nimisen lääkkeen saa apteekista ilman reseptiä. Lisäksi on reseptillä saatava Vermox.

Koko perhe hoidetaan aina samaan aikaan, myös oireettomat jäsenet, sillä vaikka oireita ei olisi, niin hyvin todennäköisesti kihomatoja on kaikilla perheenjäsenillä. Lääke otetaan kahden viikon kuluttua uudelleen riippumatta siitä, onko oireita. Lääke nimittäin tuhoaa madot, mutta ei tehoa muniin.

Kihomatolääke on turvallinen, vaikka sen joutuisi ottamaan useamman kerran vuodessa.

Onko kihomatolääkkeellä sivuvaikutuksia?

”Uloste muuttuu yleensä punaiseksi, mutta väri ei tule verestä, vaan ainoastaan lääkkeestä. Ulosteen punaisuuskin häviää nopeasti. Lasten alusvaatteisiin voi myös tulla tätä punaista väriä, mutta sitä ei tarvitse säikähtää ja värikin lähtee pesukoneessa.

Jos kihomatoja ei häädä lääkkeillä, voiko niistä edes päästä eroon?

”Kyllä kihomadot voivat hävitä itsekseenkin, mutta suosittelen lääkehoitoa. Onhan se helpompaa ottaa lääke kuin kärsiä kutinasta.”

Kun kihomatotartunta on perheessä todettu, millainen kodin siivous on tarpeen? Miten pyykit, petivaatteet ja pehmolelut pitää käsitellä?

”Lääkkeenottoa seuraavana päivänä kaikki käytössä olleet vuodevaatteet, pyyhkeet, yöasut sekä alusvaatteet pestään ja patja imuroidaan. Koko huushollia ei tarvitse kantaa esimerkiksi kuumaan saunaan tai ulos pakkaseen.

Lasten lelut tietysti pestään myös, tavalliset pesuaineet riittävät. Kahden viikon kuluttua koko homma tehdään uudestaan, oli perheessä oireita tai ei.”

Miten käsihygieniaa on syytä tarkastella, kun kihomatoja on todettu?

Käsihygienia liittyy kihomatoihin erittäin olennaisesti, kun kihomato leviää nimenomaan käsien kautta. Varsinkin jos päiväkodissa on kihomatoepidemia, käsihygieniaan tulisi kiinnittää vielä tavallistakin enemmän huomiota. Onneksi päiväkodeissa käsien pesuun kyllä kiinnitetäänkin huomiota aina vessakäynnin yhteydessä sekä ennen ruokailuja.

Lasten kynnet kannattaa pitää lyhyinä, sillä kihomadon munat viihtyvät kynsien alla. Jos kynnet ovat lyhyet, eivät munat siellä elele. Jos kihomatoa on liikkeellä ja lapsi pureskelee kynsiä, niin aivan varmasti kihomato tulee sitä kautta.”

Lue myös: Miksi käsienpesu on niin tärkeää?

Käsihygienia ja käsien pesu on tärkeää.

© Colourbox

Millaisesta oireilusta tunnistaa, jos vanhuksella tai erityisesti muistisairaalla epäillään kihomatotartuntaa?

”Jos vanhus raapii jatkuvasti peräaukon seutua ja siellä on tulehdusta, on aika hyvä syy epäillä kihomatoja. Sitten otetaan pumpulipuikolla näyte peräaukon suulta laboratoriota varten.

Aikuisilla vaiva on aivan yhtä helppohoitoinen kuin lapsillakin, eli kertaluontoinen pilleri. Lääke on turvallinen, sillä se vaikuttaa ainoastaan suolen sisällä, eli se ei imeydy verenkiertoon eikä aiheuta toisten lääkkeiden kanssa yhteisvaikutuksia. Lääke ei siis tuhoa suoliston normaalia bakteerikantaa.”

Lue myös: Syyhy kutisee ihottumana erityisesti iltaisin – Tunnista syyhyn oireet atopiasta ja hoida tarttuvaa ihotautia oikein! Lue erikoislääkärin neuvot

Syyhy ei parane itsestään ja hoitamatonta syyhyä tartuttaa jatkuvasti muihin. Tunnista syyhy oireet ja hoida syyhy oikein.

Syyhy on ihotauti, joka ei parane itsestään ja hoitamatonta syyhyä voi tartuttaa muihin. © iStock

X