Kipeä suu ja suupolte – Mikä avuksi, kun ruoka polttaa suuta ja huulia? Näin hammaslääkäri neuvoo

Mitä tehdä, kun ruoka polttelee suuta, eikä suu siedä kuin kylmiä syötäviä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuuma ruoka voi polttaa suuta.

Mitä tehdä, kun ruoka polttelee suuta, eikä suu siedä kuin kylmiä syötäviä?
Teksti: Virve Järvinen

Kipeä suu on ikävä arkinen ongelma. Kipuna oireileva suupolte voi lisääntyä kuumaa tai mausteista ruokaa syödessä tai jopa stressin myötä. Näin suukipua koskeviin kysymyksiin vastaa Oralin vastaava hammaslääkäri Juuso Kuivanen.

1. Kun syön kuumaa ruokaa, huulia ja kieltä polttaa kipeästi. Voiko ruoka polttaa suuta näin pahasti?

Kuuma ruoka voi polttaa jopa näkyvän jäljen kenen tahansa suuhun. Mutta jos suussa ei ole mitään näkyviä jälkiä, ja kipu suussa, kielessä ja huulilla on kirvelevää, polttelevaa ja kuumottavaa, kyse saattaa olla suupoltteesta, eli burning mouth -oireyhtymästä.

Syytä suupoltteeseen ei tiedetä. On epäilty, että suupoltepotilailla kipu- aistimusjärjestelmä toimisi poikkeavalla tavalla.

2. Suupolte alkoi vaihdevuosissa. Liittyvätkö ne ja hormonit jotenkin tähän vaivaan?

Suupolte on yleisempää naisilla kuin miehillä. Se puhkeaa tyypillisesti vaihdevuosissa.

Kotimaisen väitöstutkimuksen mukaan kahdeksan prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä kärsii kivuliaasta, polttelevasta suusta. Hormonaalisilla tekijöillä lienee merkitystä taudin synnyssä. Saman tutkimuksen mukaan hormonikorvaushoidon käyttö ei kuitenkaan vaikuttanut suupoltteen esiintymiseen.

Vaihdevuosissa limakalvot kuivuvat myös suussa, ja kuiva suu pahentaa suukipua. Suupolte on kieltämättä kurja lisä mahdollisten elämää haittaavien vaihdevuosioireiden joukossa.

Lue myös: Tekevätkö kuivat limakalvot kiusaa ylä- ja alapäässä? Et ole ainoa – Lue erikoislääkärin neuvot

3. Pitääkö suun polttelun ja kipeän suun vuoksi varautua tutkimuksiin? 

Suun polttelu voi joskus johtua muistakin sairauksista tai vitamiinien puutostiloista, ja siksi diagnoosi tehdään poissulkumenetelmällä. Esimerkiksi suun sienitulehdus voidaan sulkea pois ottamalla näyte suun limakalvoilta. Se, eivätkä muutkaan limakalvotutkimukset tee kipeää.

Suupolte ei selviä katsomalla suuhun, sillä vaiva ei näy päällepäin. Hammaslääkäri tekee diagnoosin lähinnä potilaalta saamiensa tietojen perusteella. Sitä varten hammaslääkäri kysyy esimerkiksi muista sairauksista, lääkkeistä ja tietenkin tilanteista, joissa oire haittaa. Tarvittaessa potilas ohjataan lääkärin vastaanotolle.

4. Onko suun polttelusta muuta haittaa kuin kipu?

Suupolte on vaaraton vaiva. Se ei tartu eikä leviä muualle elimistöön. Se ei myöskään altista sairauksille. Monesti potilaan oloa helpottaa jo tieto vaivan vaarattomuudesta.

Kurjaa vaivaa olisi luonnollisesti helpompi sietää, jos tietäisi, koska se loppuu. Valitettavasti hammaslääkäri eikä kukaan muukaan osaa vastata tähän. Onneksi osalla suupoltepotilaista vaiva helpottaa ajallaan.

5. Minulla on aika kuiva suu. Mitä voin tehdä sille?

Kuiva suu kannattaa hoitaa kuntoon suupoltteen lisäksi senkin takia, että se lisää hampaiden reikiintymistä.

Kuivassa suussa syljeneritys on vähentynyt. Vaivaa hoidetaan lisäämällä syljeneritystä sekä kostuttamalla suuta. Syljen eritystä voi vauhdittaa ksylitolipurukumilla ja -pastilleilla.

Lisää kosteutta suuhun saa apteekissa myytävistä limakalvoja kosteuttavista geeleistä, suihkeista ja suuvesistä. Kotikonstina voi sipaista ruokaöljyä suun limakalvoille.

Kannattaa myös huolehtia riittävästä juomisesta: päivittäin tulisi nauttia 1,5–2 litraa nestettä, ja sitä kannattaa nauttia tasaisesti pitkin päivää.

Kuivalle suulle on omia hammastahnoja, jotka eivät sisällä natriumlauryylisulfaattia, vaan limakalvoja kosteuttavia ja hoitavia ainesosia.

Lue myös: Kuiva suu – Milloin suun kuivuudesta on syytä huolestua? Näin hammaslääkäri vastaa 10 kysymykseen ja neuvoo niksit suun kostuttamiseen

6. Välttelen kuumia ruokia. Miten muuten voin vähentää polttelua ja kipua suussa?

Kuten olet huomannut, kuumat ja hyvin mausteiset ruoat ärsyttävät tyypillisesti limakalvoja. Tomaatti ei sovi kaikille, eivätkä myöskään sitrushedelmät. Oireita aiheuttavat ruoat löytyvät kokeilemalla.

Tutkimuksissa on huomattu, että osa potilaista saa avun chilipaprikan sisältämästä kapsaisiinista ja sillä purskuttelusta. Kapsaisiini on se chilin osa, joka saa aikaan polttavan tunteen.

Luontaistuotekaupoissa myytävä alfalipoiinihappo voi myös helpottaa oireita. Ohjeet sen käyttöön saa hammaslääkäriltä.

Hammaspesuista ja hammasvälien putsauksesta kannattaa huolehtia, sillä huono suuhygienia lisää suun limakalvon oireita.

Lue myös: Näin kieli voi paljastaa sairauden – Tarkkaile kielen väriä ja pinnan rakennetta

7. Voiko hammaslääkäri auttaa, kun suuta särkee?

Suupoltteeseen ei ole olemassa parantavaa lääkettä eikä hoitoa.

Toisinaan vaivaan voidaan harkita lääkehoitoa. Hoidossa käytetään lääkkeitä, joilla vaikutetaan potilaan kipukokemukseen ja tämän vuoksi hammaslääkäri voi määrätä potilaalle kivun hoitoon masennuslääkettä.

Suupolte on kroonista kipua, joka vaikuttaa elämään ja mielialaan. Toisinaan kivun kanssa elämisen opetteluun tarvitaan psykologin apua.

Lähes kaikki potilaat oppivat tulemaan toimeen vaivansa kanssa. Parhaiten tässä onnistuvat yleensä ihmiset, jotka pyrkivät vaivastaan huolimatta jatkamaan itselleen mielihyvää tuottavien asioiden tekemistä.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 5/2022.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X