10 kysymystä: Kiusaavatko erilaiset silmäoireet? Näin hoidat auringon, allergioiden ja katupölyn aiheuttamia silmävaivoja – Lue silmätautien erikoislääkärin vastaukset

Jaa artikkeliTilaa Seura
Siitepölyallergia, katupölylle herkistyminen ja kuivasilmäisyys oireilevat hyvin samankaltaisesti.
Siitepölyallergia, katupölylle herkistyminen ja kuivasilmäisyys oireilevat hyvin samankaltaisesti. © istockphoto
Apu silmien kuivuuteen ja kutinaan löytyy yleensä hyvistä aurinkolaseista ja apteekin silmätipoista. Oireiden perusteella silmäoireiden aiheuttajaa on vaikea itse päätellä.

Keväisin ilmaantuvat myös silmäoireet: silmiä kutisee ja kirvelee. Kysyimme 10 kysymystä silmien terveydestä ja hoidosta silmätautien erikoislääkäri Matti Seppäseltä.

1. Mistä tietää, johtuuko silmien kutina ja kirvely siitepölystä, katupölystä vai kuivasilmäisyydestä?

Pelkästään oireiden perusteella silmäoireiden aiheuttajaa on valitettavasti vaikea itse päätellä. Siitepölyallergia, katupölylle herkistyminen ja kuivasilmäisyys oireilevat hyvin samankaltaisesti. Kaikki voivat aiheuttaa kutinaa, hiekan tunnetta silmissä, vetistystä ja sidekalvon verestystä. Lisäksi näön tarkkuus voi alentua.

Allergiaan viittaa tietysti se, että oireet ilmaantuvat siitepölykauden alkaessa. Jos ei ole aikaisemmin kärsinyt kuivasilmäisyydestä, on todennäköistä, että oireet johtuvat siitepölystä.

2. Miksi allergisia silmiä kannattaa hoitaa kaksilla eri tipoilla?

Siitepölyn aiheuttaman silmäallergian hoidossa voidaan käyttää kahta eri lääkeryhmää, jotka vaikuttavat eri tavoin. Molempia saa apteekista ilman reseptiä. Antihistamiinitipat auttavat, kun äkillinen allerginen reaktio on jo tullut. Tipoissa on sama vaikutusmekanismi kuin antihistamiinitableteissa, mutta ne toimivat tabletteja nopeammin.

Lisäksi allergisia silmiä voi hoitaa syöttösolunvakauttajatipoilla. Ne auttavat hillitsemään allergista reaktiota jo aivan niiden alkuvaiheessa, ja niitä on hyvä käyttää jo ennen kuin allergia on edes alkanut.

Jos esimerkiksi tietää olevansa allerginen pähkinäpensaalle, syöttösolunvakauttajatippoja voi alkaa käyttää jo viikkoa ennen kuin pensas alkaa kukkia, jolloin silmäoireet tulevat huomattavasti lievempinä. Syöttösolunvakauttajatippoja voi hyvin käyttää koko allergiakauden ajan.

3. Miksi silmävaivainen voi saada apua rautakaupasta?

Jos epäilee, että vaivojen syynä on katupöly, silmiä kannattaa hoitaa juoksevilla kostuttavilla tipoilla, jotka huuhtovat pölyä pois. Niitä kannattaa laittaa erityisesti aamulla ennen kuin lähtee ulos, sillä ne muodostavat silmän pinnalle suojaavan kerroksen.

Lisäksi katupölyn kulkeutumista silmiin voi ehkäistä erilaisilla suojalaseilla. Tavalliset silmälasit toimivat siinä mainiosti, mutta jos niitä ei käytä, kannattaa hankkia työmiehille tai urheilijoille tarkoitetut suojalasit.

Kirkkaat, hyvälaatuiset suojalasit voi rautakaupasta saada parillakympillä. Yleensä ne ovat hieman paksummat kuin urheilijoiden käyttämät lasit. Jos haluaa nimenomaan ohuet suojalasit, kannattaa suunnistaa optikkoliikeeseen tai urheilukauppaan.

4. Mitä tehdä, jos kuivasilmäisyys pahenee juuri keväällä?

Kuivasilmäisyys voi pahentua keväällä auringossa ja viimassa, mutta onneksi sitä on helppo hoitaa. Kuivasilmäisen kannattaa käyttää säilöntäaineettomia kostutustippoja vähintään 1–2 kuukauden ajan 4–6 kertaa päivässä. Tyypillinen virhe tippojen käytössä on käyttää niitä liian lyhyen ajan, jolloin ne eivät ehdi vaikuttaa kunnolla.

Tarjolla on erilaisia tippoja juoksevista geelimäisiin. Juoksevia tippoja on mukavinta käyttää, mutta niiden vaikutus on lyhytaikaisin. Geelimäiset vaikuttavat pisimpään, mutta ne voivat hetkellisesti sumentaa näköä. Käytännössä puolivälin tippa on usein hyvä vaihtoehto.

5. Voiko allergian tai kuivasilmäisyyden erottaa silmätulehduksesta?

Kyllä, silmätulehdus aiheuttaa yleensä voimakkaammat silmäoireet kuin allergia ja kuivasilmäisyys. Tyypillinen bakteerin aiheuttaman silmätulehduksen oire on rähmä, eli silmästä tuleva kellertävä erite. Usein sen takia ripset liimautuvat aamulla yhteen.

Kun silmässä on sidekalvon tulehdus, näön tarkkuus pysyy yleensä hyvänä. Silmässä voi kuitenkin olla myös viruksen aiheuttama tulehdus, jolloin oireena on vetinen vuoto. Silmätulehduksen takia täytyy aina lähteä lääkäriin.

Keväisin ilmaantuvat myös silmäoireet monelle.

Keväisin ilmaantuvat myös silmäoireet monelle. © iStock

6. Juhlat tulossa ja silmät oireilevat. Saako siitä huolimatta käyttää piilolinssejä ja silmämeikkiä?

Jos vähänkään epäilee, että silmä on tulehtunut, piilolinssejä ei saa käyttää. Jos taas kärsii kuivasilmäisyydestä, kannattaa kysyä tarkempia ohjeita silmälääkäriltä.

Usein kuivasilmäinen voi käyttää piilolinssejä yhdessä säilöntäaineettomien kostuttavien tippojen kanssa. Piilolinssit voivat kuitenkin välillä aiheuttaa silmän pinnalle hankaumaa, ja silloin täytyy odottaa, että pinta paranee.

Silmämeikkiä ei saa käyttää, jos silmässä on bakteerin tai viruksen aiheuttama tulehdus tai luomen reuna on selkeästi tulehtunut.

7. Mitä jos allergia tuleekin kotoa eli taustalla on sisäilmaongelma?

Kysymys on hankala, sillä lääketieteellisissä tutkimuksissa ei ole saatu näyttöä, että huono sisäilma voisi aiheuttaa allergiset silmäoireet. Siksi tarkkoja hoito-ohjeita on vaikea antaa.

Jos kuitenkin epäilee, että silmäoireiden taustalla on huono sisäilma, silmiä kannattaa hoitaa kostuttavilla silmätipoilla ja syöttösolunvakauttajatipoilla. Jos oireet jatkuvat, kannattaa hakeutua lääkäriin.

8. Millaiset aurinkolasit kannattaa hankkia, jos haluaa suojata silmät kunnolla?

Hyvät aurinkolasit suojaavat silmiä auringon UV-säteilyltä, ja ne ovat polaroidut. Polarointi on tärkeä ominaisuus erityisesti autoilijoille, veneilijöille ja keväthangilla liikkujille. Polaroitu linssi päästää vain osan säteistä lävitseen, mikä vähentää heijastumia.

Polarisoinnin voi tarkistaa asettamalla kaksi polarisoitua linssiä päällekkäin. Kun katsoo linssien läpi ja kääntää toista linssiä 90 astetta, näkymä tummenee kääntämisen myötä. Jos tummumista ei tapahdu, linssit eivät ole polaroidut.

Optikkoliike on aurinkolasien hankkimiseen hyvä paikka, sillä siellä linssien optiset ominaisuudet on aina tarkkaan ilmoitettu. Jos haluaa hankkia aurinkolasit marketista, kannattaa tarkistaa, että niissä on CE-merkintä. On myös hyvä testata laseja ja tarkistaa, että ne näyttävät lähellä olevan tekstin oikein ja myös kaukana olevat kohteet näyttävät tarkoilta. Lisäksi linssien reunaosissa ei saisi olla kuvavääristymää.

Mitä kirkkaammassa ympäristössä liikkuu, sitä tärkeämpää on hankkia laadukkaat aurinkolasit. Esimerkiksi Alpeilla lasketellessa jo yhdessä päivässä voi iskeä todella kivulias sarveiskalvontulehdus eli lumisokeus. Kotimaassa se on harvinaisempaa, mutta kuitenkin mahdollista.

9. Tarvitaanko aurinkolaseja, jos käyttää UV-säteilyltä suojaavia piilolinssejä?

Kyllä, aurinkolaseista on hyötyä, vaikka käyttäisikin UV-säteilyltä suojaavia piilolinssejä. Aurinkolasit suojaavat silmiä laajemmalta alueelta kuin piilolinssit. Lisäksi ne suojaavat silmien ympärillä olevaa ihoa. Aurinkolasit voivat vähentää myös silmien kuivumista ja suojaavat kovalla tuulella ja viimalla.

10. Milloin täytyy lähteä silmälääkäriin?

Silmän kipu, punoitus, näön alenema ja silmästä tuleva erite ovat aina merkkejä, että on syytä varata aika silmälääkäriin. Niin kannattaa myös tehdä, jos silmät tuntuvat kuivilta ja kosteuttavat silmätipat eivät auta 1–2 viikossa. Lisäksi pitkään jatkuva kutina ja hiekan tunne silmissä ovat merkkejä, joista on syytä huolestua.

Asiantuntijana Duodecimin Silmätautien Käsikirjan päätoimittaja, silmätautien erikoislääkäri Matti Seppänen.

Lue myös: Siitepölyallergia voi aiheuttaa nyt hengitystieoireita – Näin erotat allergiaoireet koronasta ja muista infektioista

X