Korvien vinkuminen huolettaa, voiko vaiva liittyä lääkkeisiin? – Erikoislääkäri vastaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
korvien vinkuminen
"Vaikuttaa siltä, että tinnitus on yleisempää verenpainetautia sairastavilla." © istock
Korvien vinkuminen voi liittyä nesteenpoistolääkkeeseen.

Korvien vinkuminen huolettaa, mikä voisi auttaa?

Korvien vinkuminen on ollut jo vuosia ongelmani, etenkin toisen korvani osalta. Epäilen syyksi verenpainelääkettä, jonka annosta vain lisättiin. Omalääkäri ei ota ­asiaan kantaa. Mitä voin tehdä? -Heinäsirkka

Koska sekä tinnitus eli korvan vinkuminen että ­verenpainetauti ovat väestössä yleisiä, niitä esiintyy usein samoilla ihmisillä ilman syy- ja seuraussuhdetta.

Yleisyyttä selittää myös se, että sekä verenpainetauti että tinnitus ovat yleisempiä vanhemmilla ihmisillä. Korkean verenpaineen ja tinnituksen mahdollista yhteyttä on tutkittu paljon ja vaikuttaa siltä, että tinnitus on yleisempää verenpainetautia sairastavilla.

Tinnitus on varsin harvinainen verenpainelääkkeiden haittavaikutus. Yleisintä se on tietyillä nesteenpoistolääkkeillä, eli niin sanotuilla loop-diureeteilla. Myös ACE-estäjien ja kalsiumsalpaajien on raportoitu aiheuttavan joskus tinnitusta. Beetasalpaajat aiheut­tavat sitä hyvin harvoin.

Ei ole selvää, millä mekanismilla tinnitus ja korkea ­verenpaine liittyvät yhteen. Kyse ei ole siitä, että korkea verenpaine kirjaimellisesti ­vinkuisi korvissa­, vaan ilmeisesti liian suuri paine vaurioittaa sisäkorvan simpukan hentoja verisuonia.

Jos verenpaine laskee lääkityksellä liian nopeasti, samaisissa sisäkorvan hiusverisuonissa saattaa olla tilapäisesti liiankin matala paine. Tällöin sisäkorvan herkät rakenteet eivät saa tarpeeksi verta ja happea, mikä saattaa myös aiheuttaa tinnitusta.

Osa korkean verenpaineen tai verenpainelääkityksen aiheuttamista sisäkorvavaurioista on pysyviä, eikä vinkuminen häviä lääkitystä vaihtamalla tai edes elämäntapamuutosten aiheuttamalla verenpaineen­ laskulla. Useimmiten lääkityksen aiheuttama korvien soiminen kuitenkin loppuu tai ainakin vaimenee, kun lääkitys vaihdetaan toiseen.

Tietämättä sen tarkemmin kysyjän lääkitystä tai tinnituksen ja lääkkeen aloituksen yhteyttä, ei voi varmasti sanoa, onko verenpainelääkityksellä ja tinnituksella yhteyttä tässä tapauksessa.

Verenpaineen tavoitearvoissa pysyminen on hyvin tärkeää, joten lääkitystä ei pidä muuttaa omin päin. Toisaalta veren­painelääkkeitä on paljon, ja jos on epäily siitä, että lääkkeellä ja tinnituksella on yhteys, lääkityksen vaihtamisesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Asiantuntijana korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 9/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X