Kuiva nenä kaipaa öljyä – Näillä vinkeillä hoidat ja hellit nenän limakalvoja

Kylmä ilma kuivattaa nenää ja vaikeuttaa hengittämistä. Talvikauden nenän pelastajina toimivat suolavesihuuhtelut ja öljyhoito.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nenä joutuu ottamaan suuria määriä kuivaa ilmaa vastaan. Monilla ihmisillä se aiheuttaa limakalvojen kuivumista.

Kylmä ilma kuivattaa nenää ja vaikeuttaa hengittämistä. Talvikauden nenän pelastajina toimivat suolavesihuuhtelut ja öljyhoito.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Kun kuiva nenä oireilee, keinoja hoitaa nenän limakalvoja on monia. Tunnista oireet ja valitse oikea tapa hoitaa.

1. Mikä avuksi, jos nenä kutisee ja on tukkoinen, vaikkei olisi edes nuha?

Kuiva nenä eli nenän limakalvojen kuivuminen kylmään vuodenaikaan on hyvin tavallinen vaiva. Sitä on onneksi helppo hoitaa limakalvoja kostuttavilla öljypohjaisilla tipoilla, suihkeilla ja voiteilla, joita saa apteekista.

Osa tuotteista sisältää A-vitamiinijohdoksia, jotka vahvistavat limakalvoja tai dekspantenolia, jolla on limakalvojen uudistumista nopeuttava vaikutus.

Suihkeiden käyttö on yleensä nopeinta ja helpointa, mutta ne eivät tuo kovin pitkäaikaista apua. Tippoja on hieman hankalampi käyttää, mutta niiden voiteluvaikutus on tehokkaampi.

Voide sopii hyvin käytettäväksi esimerkiksi illalla ennen nukkumaanmenoa, koska se on tuotteista pitkävaikutteisin. Parhaan hoitotuloksen saa, kun kokeilee ja yhdistelee itselleen sopivia tuotteita.

2. Apteekin öljyjen litrahinta on korkea. Hoituuko kuiva nenä ruokakaapista löytyvillä öljyillä?

Useimmat apteekin nenän hoitoon tarkoitetuista tuotteista ovat puhdistettuja öljyjä, joihin on yhdistetty hoitavia aineosia. Monissa apteekin tuotteissa pohjana on vaseliini tai kylmäpuristettu seesamiöljy.

Kotona ruokakaapin öljyistä nenän hoitoon voi hyvin kokeilla puhtaita kylmäpuristettuja öljyjä, kuten oliivi-, seesami- tai rypsiöljyä. Niiden hoitava vaikutus ei todennäköisesti ole yhtä hyvä kuin apteekin tuotteilla, mutta ne auttavat osaltaan kostuttamaan nenää.

Kun nenä on tukossa, konsteja on monia.
Kun nenä on tukossa, konsteja on monia. © iStock © iStock

3. Onko suolavesihuuhtelusta apua?

Kyllä, nenän huuhtelu suolavedellä on vanha hyvä keino puhdistaa epäpuhtauksia nenän limakalvoilta. Se auttaa myös poistamaan eritteitä varsinkin silloin, kun kärsii flunssasta tai poskiontelotulehduksesta.

Lisäksi sitä kannattaa suosia silloin, jos työssä tai vapaa-ajalla altistuu paljolle pölylle. Puhtaissa limakalvoissa ärsytystä on vähemmän, ja ne pysyvät paremmin kostutettuina.

Nenähuuhtelussa on hyvä käyttää apuna nenäkannua, johon lisätään mukana tulevalla mittalusikalla hieman merisuolaa. Muita suoloja, kuten jodioitua mineraalisuolaa, ei kannata käyttää.

Kädenlämpöinen 0,9-prosenttinen merisuolavesi vastaa elimistön omaa suolatasapainoa, ja siksi se tuntuu nenässä miellyttävimmältä. Pelkällä vedellä huuhtelu aiheuttaa nopeasti limakalvojen ärsytystä ja kirvelyä.

Jos nenäkannun käyttö tuntuu vaivalloiselta, apteekista saa myös valmiita suolavesisuihkeita. Niitä on helppo ottaa esimerkiksi matkalle mukaan.

Miten hoitaa köhä kuntoon?
Onko nenä tukossa? Kannattaa kokeilla nenäkannun käyttöä. © ISTOCKPHOTO © ISTOCKPHOTO

4. Miksi kuivaa nenää ei saa hoitaa flunssan hoitoon tarkoitetuilla avaavilla suihkeilla?

Avaavat suihkeet kuivattavat ja ohentavat limakalvoja, mikä herkistää muun muassa nenäverenvuodolle. Pitkään käytettäessä ne kuihduttavat koko limakalvon, mistä voi seurata tukkoisuuden kierre.

Nenä saattaa ehtiä tottumaan avaavaan suihkeeseen, ja kun sen käytön lopettaa, nenä tuntuu taas tukkoiselta. Silloin syntyy helposti tarve käyttää uudelleen avaavaa suihketta.

Avaavat suihkeet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön flunssan tai poskiontelotulehduksen aikana. Maksimissaan niitä kannattaa käyttää 7–10 vuorokautta peräkkäin.

Nenän toimintaa helpottaa huomattavasti, jos niiden ohella käyttää kostuttavia valmisteita. Avaavan suihkeen jälkeen voi siis hyvin suihkauttaa perään hoitoöljyä.

5. Tunnistaako nenän kuivuuden aina itse?

Kyllä, yleensä nenän limakalvojen kuivumisen tuntee erilaisina oireina. Tavallisesti kuiva nenä kutisee ja tuntuu tukkoiselta. Usein nenän limakalvo on myös kosketettaessa arka ja tavallista herkempi rikkoutumaan ja vuotamaan verta.

Lisäksi nenän kuivuminen voi aiheuttaa oireita kurkussa, koska lima muuttuu kuivuessa sitkeäksi ja voi valuessaan ärsyttää kurkkua. Jos nenän limantuotanto toimii aivan normaalisti, ihminen ei tiedosta sitä mitenkään.

6. Keiden erityisesti kannattaa hoitaa nenäänsä?

Kaikkien, joilla on kuivanenäisyyden oireita, kannattaa kostuttaa nenäänsä. Ikä kuitenkin lisää herkkyyttä limakalvojen kuivumiselle, ja siksi ikääntyvien on hyvä kiinnittää asiaan erityistä huomiota.

Verenohennuslääkkeitä käyttävien kannattaa myös huomioida, että nenän kuivuminen altistaa helposti nenäverenvuodolle. Lisäksi allergikkojen ja astmaatikkojen on hyvä huolehtia nenän limakalvojen kunnosta.

Yleensä nenää kannattaa alkaa hoitaa silloin, kun oireet alkavat. Jos kuitenkin tietää, että nenä kuivuu joka talvi tai kärsii usein nenäverenvuodosta, kosteutus kannattaa aloittaa jo ennaltaehkäisevästi. Silloin limakalvot pysyvät paremmassa kunnossa.

7. Iskeekö flunssa tavallista helpommin, jos nenä on kuiva?

Kuivan nenän yhteydestä flunssaan sairastumiseen ei ole juurikaan tehty tutkimusta. Tiedetään kuitenkin, että kuivuus heikentää nenän limakalvon puolustuskykyä, sillä silloin virukset läpäisevät pintasolujen puolustuksen tavallista helpommin. Kuiva nenä voi sitä kautta herkistää ylähengitystieinfektioille, kuten flunssalle tai influenssalle.

Terveet ja kosteat limakalvot ovat siis puolustuskyvyn kannalta erittäin tärkeä juttu.

Lue myös: Torju nuha ja laista flunssa – Lopeta nenän kaivaminen ja 11 muuta terveyttä lisäävää neuvoa

8. Voiko lennon jälkeen iskevää flunssaa ehkäistä hoitamalla nenää?

Lentomatkoilla ihmiset altistuvat helposti flunssatartunnoille. Pienessä suljetussa tilassa on paljon ihmisiä, joista moni saattaa kantaa flunssavirusta, joka tarttuu helposti pisaratartuntana.

Lentokoneissa on yleensä myös tehokas ilmastointi, mikä edistää virusten leviämistä. Lisäksi lentokoneen ilma on erittäin kuivaa, mikä heikentää limakalvojen puolustuskykyä. Mahdollinen lentomatkan jälkeinen flunssatartunta on siis monen eri tekijän summa.

Kuiva nenä ei ole yksinomaan syy sairastumiselle. Pelkästään nenää hoitamalla flunssan ehkäisy on mahdotonta. Mutta varsinkin jos nenä on verestävä ja kuiva, puolustuskykyä voi ainakin hieman parantaa nenää kostuttamalla.

9. Miksi kuiva nenä vaivaa juuri talvella?

Nenän tehtävänä on puhdistaa ja kostuttaa hengitettävää ilmaa ennen kuin se menee keuhkoihin. Suomessa lämmityskaudella sisäilma ja pakkassäällä myös ulkoilma ovat hyvin kuivia.

Nenän työmäärä talviaikaan on erityisen suuri, kun se joutuu ottamaan suuria määriä kuivaa ilmaa vastaan. Monilla ihmisillä se aiheuttaa limakalvojen kuivumista.

10. Missä vaiheessa kuiva nenä vie lääkäriin?

Kun kuiva nenä vaivaa, lääkäriin kannattaa mennä, jos kärsii pitkäaikaisesta, jatkuvasta tai pahenevasta tukkoisuudesta, johon kostutushoidot eivät auta. Lisäksi vain toisen sieraimen tukkoisuus tai lisääntyvä nenäverenvuoto on syytä tarkistuttaa lääkärillä.

Taustalla saattaa olla allergia, polyyppitauti tai pitkäaikainen sivuontelotulehdus, jotka vaativat hoitoa.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, kliininen opettaja Jarno Velhonoja Tyksistä ja Turun yliopistosta.

Artikkelia on muokattu 21.10.2023 klo 17:50

X