Peräpukamat vaivana? Huolehdi ensisijaisesti suolen toiminnasta – Kiusalliset pukamat voi leikkauksen sijaan myös hirttää, polttaa, jäädyttää tai vaahdottaa

Peräpukamat ovat yleinen riesa. Pukamataudin pahentumista voi ehkäistä syömällä riittävästi kuitua ja välttämällä pinnistelyä pöntöllä. Jos kotikonstit eivät riitä, lääkäriltä löytyy liuta hoitokeinoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Peräpukamat ovat yleinen riesa. Pukamataudin pahentumista voi ehkäistä syömällä riittävästi kuitua ja välttämällä pinnistelyä pöntöllä. Jos kotikonstit eivät riitä, lääkäriltä löytyy liuta hoitokeinoja.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Peräpukamat ovat yleinen ilmiö, mutta kaikille pukamat eivät aiheuta oireita.

1. Ulosteen mukana tulee kirkasta verta. Pitääkö mennä lääkäriin?

Kyllä. Verenvuoto peräsuolesta on oire, joka on aina tutkittava. Ei voi tuudittautua ajatukseen, että kyse on peräpukamista, vaikka kirkas verenvuoto ulostaessa onkin pukamien tyypillisin oire.

Lue myös: Ovatko pukamat pienempi paha kuin peräpukamien poisto? Lääkäri vastaa

2. Riittääkö peräsuolen tähystys vai pitääkö tähystää koko paksusuoli?

Jos on kyse nelikymppisestä tai sitä nuoremmasta ihmisestä, jos oireena ei ole muuta kuin kirkas verenvuoto ulostaessa ja jos tähystettäessä näkyy selkeä pukama, peräsuolen tähystys riittää.

Mutta jos on lisäksi vatsakipuja, ripulia tai muita muutoksia suolen toiminnassa, pitää koko paksusuoli tähystää vakavampien sairauksien poissulkemiseksi – iästä riippumatta.

3. Mitä eroa on sisäisillä ja ulkoisilla peräpukamilla?

Sisäiset peräpukamat ovat sisällä peräsuolessa. Niitä ei tunne, koska sillä alueella ei ole juurikaan kipureseptoreita.

Ulkoiset peräpukamat ovat peräaukon suulla, joten ne näkyvät ulos. Ulkoiset pukamat voivat verenvuodon lisäksi oireilla myös muilla tavoin. Usein ne hankautuvat ja ärtyvät, mutta ne saattavat myös haavautua ja tulehtua.

4. Miten peräpukamaoireita voi ehkäistä ja peräpukamat hoitaa?

Kaikista tärkeintä on pitää suolen toiminta kunnossa ja välttää pinnistelyä ja ponnistelua pöntöllä.

Pöntöllä pinnistely tai muuten vain turha istuskelu ulostaessa altistaa pukamille ja pahentaa jo olemassa olevia pukamia aiheuttamalla ylimääräistä painetta peräaukkoon.

Vessaan olisi myös aina syytä mennä heti, kun tulee hätä.

Kovaa vatsaa voi hoitaa kuitupitoisella ruokavaliolla ja juomalla paljon nestettä. Ummetuksen hoitoon voi käyttää kuitulisää, kuten ratamosiementen kuorista jauhettua psylliumia.

5. Auttavatko apteekista saatavat voiteet ja puikot?

Ne voivat helpottaa oloa jonkin verran, varsinkin, jos tuotteessa on puuduttavaa ainetta. Toki ihan tavallinen perusvoidekin helpottaa oloa, jos pukama hiertää tai on ärtynyt.

Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan voitu osoittaa, että voiteista olisi varsinaista hyötyä peräpukamataudin hoidossa. Olen käyttänyt usein tällaista vertausta: rohtuneita huuliakin voi rasvata, mutta eivät ne rasvaamalla mihinkään tipahda.

Voiteista voi olla ajan kanssa jopa haittaa: Jos voiteessa on kortisonia, se ohentaa ihoa, ja ohentunut iho ärtyy entistä helpommin.

6. Entä suihkuttelu – tuoko se helpotusta pukamiin?

Haalealla vedellä suihkuttelu rauhoittaa ärtyneitä tai haavautuneita pukamia. Hygieniasta on myös syytä huolehtia ja pestä peräaukko aina ulostamisen jälkeen.

Paperilla ei kannata hangata ärtyneitä pukamia, vaan käyttää vaikkapa vauvalle tarkoitettuja kosteuspyyhkeitä.

7. Missä vaiheessa peräpukamat kannattaa poistattaa?

Pukamathan eivät ole vaarallisia, kiusallisia kyllä. Mutta jos verenvuoto on jatkuvaa tai jos on kipuja, pukamat kannattaa hoidattaa pois.

8. Mitä tarkoittaa peräpukamien hirtto?

Se on kumilenkkihoito, jossa peräaukon tähystyksen yhteydessä peräpukamat hirtetään kiertämällä niiden ympärille kumilenkit. Kerralla voidaan hirttää 1–3 pukamaa. Toimenpide on kivuton, tehokas ja riskitön. Sen jälkeen voi tuntua jomottavaa ulostamisentarvetta noin päivän ajan.

Hirtetty pukama menee kuolioon ja tipahtaa, yleensä huomaamatta, 1–2 viikon sisällä.

Hirttäminen soveltuu vain sisäisten pukamien hoitoon. Isompia pukamia voidaan hoitaa myös niin, että lääkäri sitoo valtimot umpeen tikeillä, jolloin pukamien verenkierto lakkaa ja ne kuolettuvat.

9. Voiko peräpukamat myös polttaa, jäädyttää tai vaahdottaa?

Kyllä. Pukama voidaan tuhota laserilla polttamalla, infrapunalaitteella tai radiotaajuushoidolla. Myös kryohoito eli pukamien jäädyttäminen on mahdollista.

Pukamia voidaan myös hoitaa vaahtoruiskutuksella, siis samalla tavalla kuin suonikohjuja.

Paljon on tullut uusia hoitovaihtoehtoja, mutta ne auttavat vain pientä osaa peräpukamista kärsiviä. Mitään ratkaisevaa läpimurtoa peräpukamien hoitoon uudet tekniikkakokeilut eivät ole tuoneet, vaan peräpukamien hoidossa käytetään edelleen lähes sata vuotta sitten kehitettyä pukamaleikkausta.

10. Milloin leikkaus tulee kyseeseen?

Leikkaus voi olla paikallaan, jos perinteinen ihonhoito, rasvaus ja suihkuttelu eivät pidä pukamien oireita kurissa tai jos pukamat vaikkapa haittaavat pyöräilyä.

Leikkaus on tehokas, mutta sen jälkitila on kivulias. Ulostaminen leikkauksen jälkeen on kaikin puolin tuskaisaa, ja operaatio vaatii monesti useiden viikkojen sairausloman.

Asiantuntijana gastrokirurgi Pertti Ritvaniemi, Mehiläinen, Helsinki.

Artikkeli on julkaistu Viva-lehdessä 12/18. Artikkelia on muokattu 1.12.2023

Lue myös Kotilieden juttu: Näin pääset eroon kiusallisista peräpukamista

X