Hyönteisten pistot ja puremat kutisevat – Näin rauhoitat ihon ärsytysoireet! Nappaa myös vinkit, joilla karkotat verenhimoiset itikat

Hyttysiä, mäkäräisiä, paarmoja, polttiaisia, ampiaisia… Kesä on myös ötököiden aikaa. Asiantuntija antaa vinkit, miten suojautua ja hoitaa pistoja ja puremia. Keinoja onneksi riittää!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hyönteisten pistot näkyy iholla usein turvotuksena ja punaisena, kutisevana alueena.

Hyttysiä, mäkäräisiä, paarmoja, polttiaisia, ampiaisia… Kesä on myös ötököiden aikaa. Asiantuntija antaa vinkit, miten suojautua ja hoitaa pistoja ja puremia. Keinoja onneksi riittää!
Teksti: Tiina Suomalainen

Hyönteisten pistot näkyy iholla usein turvotuksena ja punaisena, kutisevana alueena. Miten hyönteisiltä kannatta iho suojata? Mikä auttaa ihon ärsytysoireisiin? Näin asiantuntijamme vastaa:

1. Voiko hyönteisten pistot ja puremat ­olla vaarallisia?

Yleensä pistot ja puremat eivät ole vaarallisia, ­ikäviä ja kiusallisia kyllä. Osa ­ihmisistä on kuitenkin al­lergisia ­ampiaisen ja mehiläisen ­pistoille. ­Tällöin yksikin ­pisto voi olla hengenvaarallinen. Pahim­millaan se voi aiheuttaa anafylaktisen reaktion, jolloin ­hengittäminen vaikeutuu.

Jos on allerginen ampiaisen ja mehiläisen pistoille, on aina kesällä pidettävä mukana ­adrenaliinikynää, johon saa reseptin lääkäriltä. Adrenaliini­kynä on tarkoitettu äkillisen ja voimakkaan yliherkkyys­reaktion ensiavuksi.

Lue myös: Ampiaisen pisto vei Minnamarin sairaalaan: ”Kun ambulanssi ajoi pihallemme, olin jo menettänyt tajuntani”

2. Milloin pitää mennä lääkäriin?

Ampiaisen ja mehiläisen pisto voi aiheuttaa myös muille kuin allergikoille vakavia reaktioita.

Jos on saanut piston suun tai kaulan alueelle ja hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, on syytä soittaa hätänumeroon.

Lääkäriin lähtöä on syytä harkita myös, jos pistoksen saanut on pieni lapsi, vanhus tai jos pistoksia on useita.

Lue myös: Kyynpurema vei teho-osastolle – Kaarlo sai hengenvaarallisen anafylaktisen sokin

3. Miksi toisille tulee ­kipeitä ja kutisevia paukamia ja toisille ei?

Ihmiset reagoivat hyönteisten pistoihin ja puremiin yksilöllisesti. Hyönteisten myrkylle tai syljelle allerginen henkilö saa puremasta lisäksi allergisen reaktion, joka on voimakkaampi ja kestää kauemmin kuin niillä, jotka eivät ole allergisia. Puremakohta voi olla ärtynyt jopa pari viikkoa.

Noin viisi prosenttia suomalaisista saa voimakkaita, viivästyneitä ihoreaktioita hyttysenpistoista.

Jos tietää olevansa herkkä hyönteisten puremille ja pistoille, kannattaa alkaa ottaa antihistamiinia pari päivää ennen mökkireissua tai luontoretkeä. Lääkettä kannattaa syödä vielä pari päivää reissun jälkeen, jos pistoja ja puremia on tullut. Antihistamiini auttaa lievittämään oireita.

Lue myös: Totta vai tarua: Onko antihistamiini on paras apu hyttysten pistojen kutinaan?

4. Miten voi suojautua hyönteisiltä?

Kannattaa pukeutua pitkähihaisiin ja pitkälahkeisiin vaatteisiin, joiden kangas on riittävän napakkaa, sillä hyttynen voi pistää ohuen vaatteen läpi.

Vaatteiden on hyvä myös olla vaaleita. Tarkkaa syytä ­siihen, miksi tummat vaatteet vetävät hyttysiä enemmän puoleensa, ei tiedetä. Se voi johtua siitä, että tumma vaate lämpenee auringossa nopeammin, ja lämpö houkuttelee hyttysiä.

Jalkaan kannattaa vetäistä umpinaiset kengät ja sukat. Myös pää on hyvä suojata.

Lue myös: ”Kutiaako hyttysenpisto vähemmän, jos antaa ötökän imeä itsensä kylläiseksi?” – 10 vinkkiä: Näin hoidat ampiaisen pistot, haavat ja hiertymät

5. Mikä on tehokkain hyttyskarkote?

Yleisimmin käytettyjä ja eniten tutkittuja ovat niin sanotut DEET-tuotteet, joissa on vaikuttavana ainesosana dietyylitoluamidi.

DEET-tuotteet estävät erittäin tehokkaasti hyttysten pistot, mutta mäkäriä, polttiaisia, paarmoja ja punkkeja vastaan ne ovat melko tehottomia.

DEET-tuotteet ovat turvallisia oikein käytettynä. Alle 3-vuotiaiden lasten iholle niitä ei saa laittaa. Heillä karkote laitetaan tarvittaessa vaatteisiin.

Kaikkien hyönteiskarkotteiden teho perustuu siihen, että ne peittävän alleen ihmisestä erittyvän hiilidioksidin ja lämmön. Näiden perusteella hyönteiset suunnistavat.

6. Mitä muita hyönteiskarkotteita on kuin DEET-tuotteet?

Ikaridiinia sisältävät tuotteet ovat DEET-tuotteiden jälkeen tehokkaimpia. Ikaridiini pitää punkit, mäkärät ja paarmat loitolla muutaman tunnin ajan, hyttyset vähän kauem­min.

Ikaridiinikaan ei sovi alle 3-vuotiaille lapsille.

On myös tuotteita, joissa on vaikuttavana aineena IR3535. Se on väritön ja lähes hajuton biologisesti hajoava öljy, joka menettää tehonsa hyvin lyhyessä ajassa.

Erilaisten eteeristen öljyjen ja luontaistuotteiden karkottava vaikutus on heikompi kuin perinteisillä hyönteiskarkotteilla. Esimerkiksi sitronellaöljyä ei suositella käytettäväksi lainkaan hyttyskarkotteena sen erittäin lyhyen suojatehon vuoksi. Samoin sitruunaeukalyptusöljytuotteilla on hyvin lyhytaikainen suoja hyttyskarkotteena.

Lue myös: 10 kysymystä punkeista: Miten punkki irrotetaan oikein? Miten punkin puremakohta oireilee?

7. Puremat ja pistot ­kutiavat ja ovat kipeitä. Mikä rauhoittaisi ihon?

Suun kautta otettavan antihistamiinin lisäksi ärsytystä voi lieventää antihistamiinipuikolla. Myös kortisonivoide on tehokas ase kutinaa vastaan. Näitä tuotteita voi käyttää samaan aikaan, mutta tuotteen on ensin annettava imeytyä ihoon kunnolla ennen kuin laittaa toista.

Kortisonivoiteita kannattaa käyttää silloin, jos purema- tai pistoskohta on tulehtunut eli punoittava, ärtynyt ja kuumottava. Kortisoni lievittää tulehdusta.

Vaikka miten tekisi mieli raapia, kannattaa yrittää pitää näpit erossa paukamista. Raapiminen pahentaa tilannetta, sillä se rikkoo ihoa. Jos on raapinut ihon verinaarmuille, kannattaa käyttää kortisonivoidetta, jossa on mukana antiseptistä ainetta. Antiseptinen aine tappaa bakteereita ja estää sitä kautta ihoa tulehtumasta.

Myös pihkasalva tuo avun raavittuihin hyönteisten puremiin. Pihkasalva estää bakteerien kasvua ja edistää haavan sulkeutumista.

Pistoskohdan kutinaa ja kipua lievittämään voi käyttää kylmäpussia. Lisäksi apteekista saa erilaisia viilentäviä tuotteita, kuten aloe vera -geeliä tai ksylitolia sisältävää voidetta.

8. Mistä tiedän, mikä hyönteinen minua on pistänyt tai purrut?

Hyttysen pisto lienee kaikille tuttu. Ihoon ilmestyy pieni punainen paukama.

Paarma leikkaa ihoon haavan, johon kehittyy nokkos­ihottuma ja turvotusta.

Mäkärä puraisee ihosta palan pois ja aiheuttaa myrkyllään iholle jopa viikkoja kestävän kipeän ja kutisevan paukaman. Joskus pistosta saattaa seurata mäkäräkuume, joka ilmenee päänsärkynä, kuumeena ja pahoinvointina.

Polttiaisen puremakohtaa polttelee voimakkaasti ja siihen voi nousta punoittavia, kirveleviä näppylöitä.

Hirvikärpänen hakeutuu hiusten ja muiden karvojen sekaan. Se yrittää imeä imukärsällä verta ja aiheuttaa pistoskohtaan kutiavan ja punoittavan näppylän.

Lue myös:  Mäkärän purema on hyttysen pistosta kivuliaampi – Itikoilta voi suojautua myös pukeutumalla oikeaan väriin

9. Miksi hyttysenpistot tuntuvat ärhäkämmiltä alkukesästä?

Ihon reaktiot ovat voimakkaimmillaan alkukesästä ja lievittyvät kesän kuluessa sietokyvyn kasvaessa. Herkkyys pistoille ja puremille palaa talven aikana.

10. Mitä kesän lääkekaappiin kannattaa varata?

Edellä mainittujen tuotteiden lisäksi kyypakkaus on hyvä olla, sillä sen sisältämää kortisonitablettia voidaan käyttää ensiapuna mehiläisen ja ampiaisen pistoihin. Kesäkauden alussa on hyvä tarkistaa lääkekaapista löytyvät kyypakkauksen voimassaoloaika.

Mehiläisestä jää ihoon piikki, joka kannattaa poistaa pinseteillä. Punkkipinsetit on myös syytä hankkia.

Asiantuntijana proviisori Anu Rantakallio Yliopiston Apteekista Turusta.

Lue myös: Näin pärjäät ötököiden kanssa – Hyttyset, ampiaiset, punkit ja paarmat kuuluvat kesään

X