Kuulokoje avuksi? – 10 kysymystä: Näin neuvoo korvalääkäri, kun kuulo heikentyy

Inkeri, 70, piti keväällä korona-ajan vuoksi yhteyttä läheisiinsä vain puhelimitse. Hän huomasi, että puhelimessa hänen oli vaikea kuulla. Se nolotti, eikä hän kertonut vaivasta kenellekään. Miten kuulon saisi takaisin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuulokojeen käyttö voi hidastaa kuulohermon rappeumaa.

Inkeri, 70, piti keväällä korona-ajan vuoksi yhteyttä läheisiinsä vain puhelimitse. Hän huomasi, että puhelimessa hänen oli vaikea kuulla. Se nolotti, eikä hän kertonut vaivasta kenellekään. Miten kuulon saisi takaisin?
Teksti: Nina Sarell

Koska kuulokoje on tarpeen? Kun huono kuulo on osa arkea, miten tulee toimia? Näin vastaa 10 kysymykseen korvalääkäri, Kuuloliiton asiantuntijalääkäri Elina Rytsölä.

1. Mistä voi johtua, että en enää kuule puhelinkeskustelua kunnolla?

Iän myötä kuulo yleensä heikkenee väistämättä. Niin sanottu ikäkuulo johtuu sisäkorvan hermosolujen vähittäisestä rappeutumisesta.

2. Missä iässä kuulo alkaa huonontua?

Tilastojen mukaan kuulo alkaa heiketä keskimäärin 50-vuotiaana. 65-vuotiaista kolmasosalla ja yli 75-vuotiaista kahdella kolmesta on alentunut kuulo. Hajonta on kuitenkin suuri, ja kuuloon vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät.

Joillakin kuulo kestää hyvin aikaa, kun taas jollain toisella kuulo alkaa tuottaa ongelmia jo paljon aikaisemmin. Jos alla on jokin korvasairaus tai melualtistus, haitat voivat alkaa paljon nuoremmalla iällä.

3. Mikä kuulokäyrä kertoo kuulosta?

Kuulokäyrä eli audiogrammi on yksi tapa arvioida kuuloa; aikoinaan vakuutusyhtiöt keksivät tällaisiin mittaustuloksiin perustuvia lokeroita, joiden perustella voitiin määritellä esimerkiksi meluvamman korvauksen suuruus.

Audiogrammin tulos ei välttämättä kerro vielä paljoakaan siitä, miten ihminen kuulonsa kanssa pärjää.

4. Mitä tämä audiogrammi ei kerro?

Ihmisen kykyyn toimia ja olla vuorovaikutuksessa vaikuttaa moni muukin asia kuin kuuloaisti. Kun kuulo heikkenee, sitä kompensoidaan usein muilla aisteilla ja muilla henkilökohtaisilla ominaisuuksilla.

Se, milloin kuulonalenemassa ylittyy niin sanottu sosiaalinen kynnys, eli kuulo alkaa haitata arkea ja kanssakäymistä, on todella yksilöllistä.

5. Miksi huonontunut kuulo vaivaa vain puhelinkeskusteluissa? 

Se on ihan tavallista. Jos on esimerkiksi hyvä näkö, huuliltalukutaito voi kehittyä todella hyväksi, ja sillä pärjää pitkälle – huonokuuloisia ja kuuroutuneita käytettiin ennen jopa vakoojina, koska he pystyivät lukemaan ihmisten keskustelua huulilta!

Kielelliset kyvyt, hyvä sanavarasto ja tarkka havaintokyky auttavat pysymään keskustelussa mukana. Jatkuva tarkkana oleminen on kuitenkin raskasta. Virheitäkin tulee – ihmiset eivät aina puhu kohti eivätkä äännä selvästi, ja silloin huuliltaluku voi olla vaikeaa.

6. Miksi huono kuulo hävettää?

Et ole yksin. Huonoon kuuloon liittyy usein häpeän tunne. Kun ihminen kuulee epäselvästi, hän saattaa vastata väärin tai toimia odotusten vastaisesti. Ihmiset voivat reagoida tähän ikävästi. He saattavat pitää huonokuuloista ymmärtämättömänä. Sen ovat monet huonokuuloiset kokeneet.

Ihmiset yrittävät sinnitellä kuulon- aleneman kanssa keskimäärin kymmenen vuotta ennen kuin hakevat apua, ja yksi syy tähän on varmasti häpeä.

Kuulon ongelmilla ei missään tapauksessa ole mitään tekemistä ymmärryksen tai älykkyyden puutteen kanssa – aivot vain eivät pysty muodostamaan kuullusta ymmärrettäviä, järkeviä lauseita.

7. Luin mainoksen kuuloa parantavista korvatipoista. Voisiko niitä kokeilla alkuun?

Ne ovat täyttä humpuukia. Olemme Kuuloliitossa jäljittäneet yhdet kuulotipat kyproslaiseen mainostoimistoon. Mainoksessa tippoja suositellutta professoria ei ollut olemassakaan, eikä kenelläkään ole toistaiseksi ollut esittää kuulotutkimuksen tuloksia, joissa tippojen teho olisi näytetty toteen. Teimme ilmoituksen viranomaisille harhaanjohtavasta mainonnasta.

Rappeutuneita hermosoluja ei ole saatu herätettyä eloon korvassa eikä missään muussakaan kehonosassa. Mitkään hirssipuurot, mustikkauutteet tai tipat eivät kuuloa palauta.

8. Entä kuulokoje – voisiko kuulolaitteen tilata netistä?

Postimyynnin kuulokojeissa on se vika, että ne vahvistavat kaikkia ääniä samalla tavalla. Kaikilla taajuuksilla on sama 20 desibelin vahvistus, kun taas oikeassa kuulokojeessa vahvistus räätälöidään niille taajuuksille, joissa sitä tarvitaan. Useimmiten netissä myytäviltä laitteilta puuttuu EU:n hyväksyntä.

Jotkut laitteista työnnetään korvakäytävään. Jos korvakäytävässä on vahaa, voi hajottaa tärykalvonsa. En näe mitään syytä ostaa kuulokojetta postimyynnistä – varsinkaan, kun Suomessa kaikille tarvitseville annetaan yksilöllisesti säädetty koje veloituksetta.

9. Voiko kuulon heikkenemisen pysäyttää?

Rappeutumista voi hidastaa sillä, että käyttää kuulokojetta – silloin hermosolut ovat enemmän käytössä. Jos kuulo korjataan vain toisesta korvasta, usein kojekorva kuulee jonkin ajan päästä paremmin, koska kuulo on sillä puolella enemmän käytössä.

10. Kuulokoje hirvittää hiukan – voisiko kuulonaleneman kanssa yrittää vain pärjätä?

Kuulonaleneman kanssa ei kannata jäädä elelemään. Kun kuulo on pitkään huono, ihminen lakkaa kuuntelemasta ja eristäytyy kuuloympäristöstä, joskus ihmisistäkin.

Kun kuuloaivokuorella ei tapahdu mitään kiinnostavaa, se lamaantuu. Tämä vaikuttaa muillekin aivojen alueille ja voi nopeuttaa esimerkiksi muistisairauden puhkeamista.

Kuulokoje virkistää kuuloaivokuoren jälleen toimimaan. Kuulokojeet ovat pieniä, kauniita, siroja ja lähes näkymättömiä – eivät mitään isoja, kaulalla roikkuvia aparaatteja, joista kuuluu kauhea vinkuna.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 11/20.

Lue myös: Keskivaikea kuulovamma oli Eila Heinosella jo syntyessään – Nyt hän auttaa vertaisiaan vapaaehtoisena kuuloaktiivina

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X