Kuulokoje voi siirtää muistisairauden puhkeamista – Jopa joka kymmenes suomalainen hyötyisi kojeesta

Noin joka kymmenes suomalainen hyötyisi kuulokojeesta. Ajoissa hankittu koje voi siirtää jopa muistisairauden puhkeamista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Noin joka kymmenes suomalainen hyötyisi kuulokojeesta. Ajoissa hankittu koje voi siirtää jopa muistisairauden puhkeamista.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

1. Miksi kuulokojeen käyttöönottoa ei kannata pitkittää?

Jos kuulokojeen hankkii ajoissa, elämänlaatu pysyy parempana ja elämään voi saada monta toimintakykyistä vuotta lisää.

Kuulokojeen käyttäminen tarvittaessa on tärkeää varsinkin silloin, kun suvussa on muistisairauksia. Riittävän aikainen kuulokojeen käyttö saattaa siirtää muistisairauden puhkeamista jopa viisi vuotta eteenpäin. Jos muistisairaus on jo tullut, hoitajan on hyvä auttaa sairastunutta kuulokojeen käytössä.

Kyky kuulla ja keskustella asioista ovat tärkeitä toimintoja, jotka pitävät vireyttä yllä ja tekevät elämästä paljon rikkaamman.

2. Miten kuulon heikkeneminen vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin?

Kuulon heikkeneminen on usein monella tapaa harmittavaa ja itsetuntoa raastavaa. Jos ei kuule selvästi, on myös vaikea muistaa asioita kunnolla.

Ympärillä olevat ihmiset voivat ärsyyntyä, jos kyselee aiemmin sovittuja asioita yhä uudelleen. Lisäksi monet sosiaaliset tilanteet menevät ohi. Huonokuuloinen ei voi nauraa vitsille samoin kuin muut, jos hän ei ole kuullut kaikkia yksityiskohtia. Vähitellen häntä ei ehkä enää edes kiinnosta lähteä muiden seuraan, vaan hän alkaa tuntea olonsa yhä ulkopuolisemmaksi.

3. Miksi jokaisen kannattaa tutkituttaa kuulo viidenkympin jälkeen?

Tilastollisesti kuulo alkaa heiketä keskimäärin 50-vuotiaana, mutta perintötekijät vaikuttavat paljon asiaan. Kuuloliitto suosittelee, että kaikkien kannattaisi tutkituttaa kuulonsa 55 ikävuoden tienoilla. Jos kuulon kanssa on ongelmia, kuuloseulaan kannattaa toki hakeutua aiemminkin.

Kuuloseuloja tehdään maksutta omassa terveyskeskuksessa. Lisäksi huhtikuusta lokakuuhun Suomea kiertää Kuuloliiton kuuloauto, jossa kuulon voi tarkistuttaa viidellä eurolla.

4. Miksi kuulon heikkenemistä on vaikea huomata itse?

Kuulon heikkeneminen kuuluu normaaliin ikääntymiseen, ja se tapahtuu vähitellen. Alentuneesta kuulosta huolimatta äänet kuuluvat pitkään yhtä voimakkaina kuin ennenkin, mutta puheesta ei saa selvää. Huonokuuloinen itse ajattelee, että muut ovat alkaneet puhua epäselvästi.

Ensin alkaa hävitä korkeiden äänten kuuleminen. Ihminen lakkaa esimerkiksi kuulemasta heinäsirkkojen siritystä. Samalla heikkenee pikku hiljaa myös konsonanttien erotuskyky. S, V ja H ovat korkeataajuisia ääniä, ja niiden kuuleminen voi hävitä kokonaan. M-, P-, K- ja T-kirjaimet taas menevät helposti sekaisin.

Vokaalit ovat matalataajuisia, ja vaikeasti huonokuuloinen saattaa kuulla pelkkää vokaalipuhetta. Huonokuuloiselle huutaminen ei auta paljoakaan. Hän vain kuulee huudon vokaaliäänteet entistä kovemmin.

5. Mitkä merkit viittaavat kuulokojeen tarpeeseen?

Heikentyneen kuulon merkki on, että joutuu jatkuvasti kyselemään ihmisiltä, mitä he juuri sanoivat. Tavallisesti ihminen tuntee itsensä myös hyvin väsyneeksi iltaisin. Kun kuulemiseen täytyy jatkuvasti keskittyä, ihmissuhteiden ja asioiden hoito muuttuu työlääksi. Usein myös joku läheinen huomauttaa, että kuulo olisi hyvä tutkituttaa.

Kuulokojetta tarvitsee viimeistään silloin, kun alkaa vältellä toisten seuraa kokonaan tai haluaa tavata vain yhtä ihmistä kerrallaan, koska hälyisässä ympäristössä puheen ymmärtäminen olisi liian vaikeaa. Myös hämärässä keskustelun välttäminen on hälytysmerkki. Moni huonokuuloinen lukee toisten kasvoja ja huulia. Jos puhuminen tuntuu erityisen hankalalta hämärässä, kuulokoje on luultavasti tarpeen.

Kuulokoje

Kuulokojetta tarvitsee viimeistään silloin, kun alkaa vältellä toisten seuraa kokonaan tai haluaa tavata vain yhtä ihmistä kerrallaan, koska hälyisässä ympäristössä puheen ymmärtäminen olisi liian vaikeaa. Myös hämärässä keskustelun välttäminen on hälytysmerkki. iStockphoto

6. Miksi nykyaikaiset kuulokojeet ovat vanhoja parempia?

Vanhoissa analogisissa laitteissa äänenlaatu oli heikko, ja ne olivat suuria. Nykyiset digitaaliset kuulokojeet ovat pienoistietokoneita, joissa on paljon säätömahdollisuuksia.

Eri ominaisuudet säädetään jokaiselle yksilöllisesti. Ulkoisesti kojeet ovat pieniä ja huomaamattomia.

Nykyaikaisiin kuulolaitteisiin saa myös mahdollisuuden kuulla puhetta induktiosilmukan eli äänensiirtojärjestelmän avulla. Indukstiosilmukoita on esimerkiksi kirkoissa, teattereissa ja luentosaleissa. Silloin puhujan ääni tulee suoraan kojeeseen.

Erittäin huonokuuloisilla tai kuuroutuneilla kuulokoje ei auta. Heille voidaan leikkauksessa asettaa sisäkorvaimplantti eli pieni laite, joka yhdistetään suoraan kuulohermoon. Sen avulla he pystyvät kuulemaan hyvin.

7. Miksi kuulokojetta täytyy säätää monta kertaa?

Suomessa kuulokoje hankitaan keskimäärin noin kymmenen vuotta liian myöhään. Kun ei ole pitkään aikaan kuullut hyvin, aivojen kuuloaivokuori on hieman lamassa. Kun kuulokoje alkaa tuoda äänen selvästi, kuuloaivokuori virkistyy ja usein korkeataajuiset äänet alkavat kuulua liian kovaa. Esimerkiksi vesihanan kohina voi kuulostaa aivan kamalalta. Tässä vaiheessa monet valitettavasti luopuvat kuulokojeen käytöstä.

Oikea tapa olisi ottaa yhteyttä omaan keskussairaalaan, josta kuulokoje on saatu. Siellä kuulonhuollon ammattilainen voi säätää kuulokojeen uudelleen. Säätökertoja voidaan tarvita jopa viisi ennen kuin kuulo noin vuoden kuluessa tasaantuu.

8. Altistaako musiikin kuuntelu kuulon heikkenemiselle myöhemmin?

Kyllä, pitkäaikainen altistuminen kovalle äänienergialle eli yli 84 desibelin melulle altistaa kuulon heikkenemiselle. Sadan desibelin raja ylittyy usein esimerkiksi rock-konserteissa ja yökerhoissa.

Varusmiespalveluksen aloittavia miehiä tutkittaessa havaittiin, että noin viidenneksellä kuulo oli lievästi alentunut. Syynä oli luultavasti juuri musiikin kuuntelu. Kaikilla kova melualtistus ei kuitenkaan vaikuta samalla tavalla. Toisilla kuulo kestää paremmin kuin toisilla.

9. Mikä avuksi, jos vaikku tukkii korvakäytävän?

Korvakäytävän rauhaset erittävät korvavahaa, eli vaikkua, jonka tehtävänä on muodostaa korvakäytävään rasvainen pinta. Ulkopuolelta tuleva lika ja pöly tarttuvat vaikkuun, ja korva työntää sen yleensä itsestään ulos.

Jos iho on hyvin kuiva, myös vaikku on kuivaa. Silloin se ei välttämättä liu’u korvakäytävästä ulos, vaan se saattaa paakkuuntua korvakäytävään vahatulpaksi, mikä osaltaan haittaa kuuloa.

Vaivaa voi hoitaa apteekista saatavalla korvaöljyllä. Öljyä kannattaa myös käyttää, jos korvat kutiavat. Pumpulipuikolla korvakäytävää ei saa yrittää puhdistaa, sillä se saattaa vahingoittaa korvakäytävää ja joskus jopa tärykalvoa.

10. Miten muuten korvia voi puhdistaa?

Tavallisesti korvat puhdistavat itse itsensä, joten niitä ei tarvitse puhdistaa mitenkään.

Jos vaha kuitenkin jää korvakäytävään itsehoidosta ja öljystä huolimatta, korvakäytävät voi käydä huuhteluttamassa terveyskeskuksessa. Huuhteluun suositellaan käyttämään keittosuolavettä, koska sen pH-arvo sopii korvakäytäviin hanavettä paremmin.

Makea vesi saattaa altistaa korvakäytävän tulehdukselle.

Asiantuntijana Kuuloliiton asiantuntijalääkäri, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Elina Rytsölä.

X