Laskeumaleikkaus tuo avun virtsanpidätysongelmiin – Näin erikoislääkäri kuvailee toimenpidettä ja siitä toipumista

Kun virtsanpidätysongelmien syyksi paljastuu gynekologinen laskeuma, mitä on tehtävissä? Onko laskeumaleikkaus kivulias? Entä palaako seksielämä operaation jälkeen ennalleen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lantionpohjan jumppa kannattaa ottaa tavaksi.

Kun virtsanpidätysongelmien syyksi paljastuu gynekologinen laskeuma, mitä on tehtävissä? Onko laskeumaleikkaus kivulias? Entä palaako seksielämä operaation jälkeen ennalleen?
Teksti: Virve Järvinen

Naisilla laskeuma voi aiheuttaa virtsanpidätysongelmia. Silloin gynekologinen laskeumaleikkaus on vaihtoehto. Näin toimenpiteestä kertoo tarkemmin synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Teija Lehmonen, Mehiläisestä.

1. Mitä tarkoittaa gynekologinen laskeuma?

Gynekologisessa laskeumassa lantionpohjan tukirakenteet pettävät, ja naisen synnytinelimet pullistuvat emättimeen tai emätinaukosta näkyviin. Laskeumiin liittyy virtsaamiseen tai ulostamiseen liittyviä oireita.

Synnyttäneistä naisista kolmella neljästä on jonkin asteinen gynekologinen laskeuma: kohdun tai emättimen etu- tai takaseinän laskeuma, ja yhdellä naisella voi olla ne kaikki. Vaikka kohtu olisi poistettu, emättimen pohja voi laskeutua.

Pissavaivat viittaavat emättimen etuseinämän laskeumaan. Kun emättimen takaseinä laskeutuu, tulee ulostamisen ongelmia.

Paineen tunne ja emättimestä ulos tuntuva pullistuma ovat yleisiä laskeuman oireita. Emätinaukosta pullistuva limakalvo voi kuivua ja hankautua rikki. Pyöräily ja pelkkä istuminen tuntuvat epämukavilta. Yhdyntä sattuu, eikä aina onnistu lainkaan.

Lievää laskeumaa hoidetaan lantionpohjan lihasten treenillä. Emätintä ja laskeutunutta kohtua voidaan tukea emätinrenkaalla tai -kuutiolla. Vaihdevuosi-ikäiset naiset hyötyvät emättimeen annosteltavasta estrogeenihoidosta.

Leikkausta tarvitaan, kun laskeumaan liittyvät oireet hankaloittavat päivittäistä elämää, eikä muusta hoidosta ole saatu tarvittavaa apua. Emättimestä ulospullahtanut osa ei palaudu paikoilleen itsekseen.

Ainakin ensimmäisissä yhdynnöissä kannattaa käyttää liukastetta.

2. Millainen operaatio laskeumaleikkaus on – poistetaanko siinä myös kohtu?

Leikkauksen laajuus mietitään yksilöllisesti ja siihen vaikuttavat potilaan oireet ja tutkimuksessa tehdyt löydökset. Kohdunpoisto tulee kyseeseen, jos kohtu tai se sekä emättimen seinämät laskeutuvat.

Leikkaus tehdään alakautta, ja siinä laskeutunut osa tuetaan ompeleilla. Tukirakenteina ei enää juuri käytetä synteettisiä verkkomateriaaleja paitsi, jos laskeuma uusii.

Laskeumaleikkaukset tehdään useimmiten polikliinisesti spinaalipuudutuksessa, paikallispuudutuksessa tai yleisanestesiassa. Jos leikkaukseen liitetään kohdunpoisto, nainen viipyy sairaalassa yön yli.

© iStockphoto

© iStockphoto

3. Miten laskeumaleikkaukseen tulee valmistautua?

Ellei ole käytössä paikallisestrogeenia, kannattaa alkaa käyttää sitä hyvissä ajoin ennen leikkausta. Paikallisestrogeenilla hoidettua kudosta on helpompi leikata, ja se myös paranee nopeammin.

Jos on taipumusta ummetukseen, sitä on hyvä ryhtyä hoitamaan suolen sisältöä pehmentävillä kuituvalmisteilla. Ensimmäiset ulostamiskerrat leikkauksen jälkeen voivat olla kipeitä.

Sairausloman pituus vaihtelee kolmesta neljään viikkoon. Jos työ on fyysisesti raskasta, sairausloma on pidempi kuin kevyttä istumatyötä tekevällä naisella. Jos kohtu poistetaan, pitää varautua neljän–viiden viikon sairauslomaan.

4. Miten laskeumaleikkauksesta toivutaan – onko toipuminen kivuliasta?

Kipu on kovinta muutaman päivän ajan leikkauksen jälkeen, ja useimmat tarvitsevat kipulääkitystä ainakin viikon. Kipulääkettä kannattaa ottaa ennakoiden ennen kuin kipu äityy voimakkaaksi.

Lepo ja kevyt liikunta ulkona edistävät toipumista. Liikunta ehkäisee mahdollisia laskimotukoksia ja ummetusta.

Ensimmäiset leikkausta seuraavat viikot tulee välttää raskaita töitä ja yli kaksi kiloa painavien taakkojen nostamista. Ne tekevät kipeää ja haittaavat vahvan arpikudoksen muodostumista leikkausalueelle.

Leikkauksen jälkeen naisella on viikon parin ajan veristä vuotoa. Alapään suihkuttelu jokaisen vessakäynnin yhteydessä ehkäisee haavatulehduksia. Pelkkä vesi riittää alapesuun.

5. Kun laskeumaleikkaus on tehty, jatketaanko sen jälkeen hormonikorvaushoitoa? Entä täytyykö käydä yhä papa-kokeissa?

Jos on hoitoa vaativia vaihdevuosioireita, hormonikorvaushoito jatkuu ennallaan. Mutta jos leikkauksessa poistetaan kohtu, yhdistelmähoito muuttuu pelkäksi estrogeeniksi: tabletiksi, laastariksi, geeliksi tai kyynärvarren sisäsyrjään annosteltavaksi suihkeeksi.

Paikallisestrogeenin käyttöä voi jatkaa leikkauksesta parin viikon päästä.

Vaikka leikkauksessa poistettaisiin kohtu, naisen tulee käydä jatkossakin noin viiden vuoden välein papa-kokeessa. Emättimen pohjallakin voi olla solumuutoksia.

© iStockphoto

© iStockphoto

6. Tuoko leikkaus avun virtsanpidätysongelmiin varmasti? 

Pissaaminen onnistuu todennäköisesti paremmin kuin ennen leikkausta, ja toisin kuin ennen, rakko myös tyhjenee kokonaan.

Emättimen etuseinämän laskeumaan voi liittyä ponnistusinkontinenssi, joka pahenee leikkauksen jälkeen. Siinä pissa karkaa, kun hyppii, aivastaa tai pahimmillaan, kun nousee tuolista ylös. Ponnistusinkontinenssia hoidetaan esimerkiksi fysioterapialla.

7. Miten laskeumaleikkaus vaikuttaa seksielämään?

Kun elämänlaatua haitannut asia hoidetaan leikkauksella, voidaan saada apua seksuaalielämään. Tällöin naisen itseluottamus todennäköisesti paranee ja oman seksuaalisen nautinnon saavuttaminen helpottuu. Seksielämä voi parantua myös siksi, että laskeuma on usein yhdynnässä tiellä.

Mikään leikkaus ei auta, jos seksissä on aiemmin ollut ongelmia. Tällöin kannattaa hakea apua seksuaali- ja pariterapiasta.

Yhdyntöjä voi kokeilla, kun leikkauksesta on kulunut neljästä kuuteen viikkoa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/21.

Lue myös: Karkulainen kuriin – Tunnistatko itsesi näistä virtsankarkailusta kärsivistä tyypeistä?

Lue myös: Loppu lirahtelulle! Näin koulutat yliaktiivisen rakon ja vähennät virtsankarkailua

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X