Luomet lisääntyy ja huoli herää – Milloin luomitarkastus on tarpeen? Lue ihotautien erikoislääkärin neuvot

Käytätkö kesällä lierihattua? Otatko kännykkääsi säännöllisesti kuvan ihostasi, jos siinä on paljon luomia? Monelta ihohuolelta välttyy, kun ottaa nämä kaksi asiaa tavaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Käytätkö kesällä lierihattua? Otatko kännykkääsi säännöllisesti kuvan ihostasi, jos siinä on paljon luomia? Monelta ihohuolelta välttyy, kun ottaa nämä kaksi asiaa tavaksi.
Teksti: Tiina Laaninen

Luomet herättävät huolen, kun niiden lukumäärä kasvaa tai luomi muuttaa väriään tai muotoaan. Luomien tarkkailu on hyvä asia, eikä sitä kannata laistaa.

Näin 10 kysymykseen luomista ja auringon vaikutuksista vastaa ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Tomi Leivo Terveystalosta.

1. Luomi huolettaa, koska sitä kannattaa näyttää ihotautilääkärille?

Jos on alle 50-vuotias ja iholle ilmaantuu pigmenttiluomi, jonka muoto tai väri on epäsäännöllinen, luomi kannattaa näyttää ihotautilääkärille. Myös kutina tai verenvuoto ovat merkkejä siitä, että luomi voi olla huolestuttava.

Mikäli on iältään yli 50-vuotias, kannattaa jokaiseen uuteen luomeen suhtautua tarkasti, sillä iän myötä uusien hyvänlaatuisten pigmenttiluomien ilmaantuminen käy harvinaisemmaksi.

Lähes jokaisen aikuisen iholla on muutamia kymmeniä pigmenttiluomia, jotka näyttävät iholla ruskeilta ”pisteiltä”. Tavalliset pigmenttiluomet ovat vaarattomia. Luomia on kuitenkin hyvä seurata, sillä jos luomen väri muuttuu vaaleasta tummaksi tai verenpunaiseksi tai esimerkiksi aiemmin tarkkarajaisen luomen muodosta tulee epämääräinen, on tilanteeseen tärkeä havahtua.

Noin kolmannes melanoomista kehittyy nykytutkimuksen mukaan jo olemassa oleviin pigmenttiluomiin, loppuosa luomettomalle iholle.

Lue myös: Lähes joka toinen melanooma saa alkunsa ruskeasta pigmenttiluomesta – Runsasluomiset, huomio!

2. Kannattaako luomi poistaa, vaikka se ei olisi pahanlaatuinen?

Useimmiten hyvänlaatuisille pigmenttiluomille ei kannata tehdä mitään. Iän myötä iholla tulee kuitenkin usein ns. rasvaluomia tai vanhuuden luomia, jotka eivät ole vaarallisia, mutta voivat pelästyttää tumman värinsä takia.

Sekä rasva- että pigmenttiluomi voi olla järkevä poistaa, jos esimerkiksi rintaliivin olkain tai kaulakoru hiertää sitä usein. Toisinaan luomi voidaan poistaa myös kosmeettisen haitan vuoksi.

3. Kuinka usein luomitarkastus on tarpeen ja oma iho kannattaa tarkastaa?

Säännöllisesti muutaman kerran vuodessa. On tärkeä muistaa tarkastaa mahdollisten ihomuutosten varalta myös hiuspohja, pakaravako, varpaat ja jalkapohjat. Selkä on hyvä tarkastaa peilin avulla tai pyytää esimerkiksi kumppania tai ystävää auttamaan.

Hiuspohjan tarkastuksen voi pyytää tekemään parturin tai kampaajan hiustenleikkauksen yhteydessä. Mikäli jollakin ihoalueella on paljon luomia, alueesta kannattaa ottaa itselleen kännykällä kuva. Näin luomia voi verrata seuraavalla tarkastuskerralla kuvaan.

Ihotautilääkäri voi tutkia tarvittaessa dermatoskoopin avulla luomet, haavaumat, näppylät, kovettumat ja ihottumat. Jos hän ei ole varma ihomuutoksen hyvänlaatuisuudesta, esimerkiksi luomesta voidaan ottaa koepala, jonka patologi tutkii diagnoosin varmistamiseksi.

Lue myös: Epäiletkö melanoomaa? Millainen luomi on syytä tarkistuttaa? Näin lääkäri vastaa 12 kysymykseen luomista

4. Miten aurinkokeratoosin tunnistaa ja miten sitä hoidetaan?

Aurinkokeratoosin aiheuttamat ihomuutokset voivat tuntua harmittomilta ja olla huomaamattomia, mutta ne on syytä ottaa vakavasti, sillä aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste. Aurinkokeratoosin tunnistaa parhaiten karheista ja hilseilevistä läiskistä iholla, ne voivat olla aluksi väriltään hentoja, mutta muuttua punottavaksi ja karstaisiksi. Läiskät ilmaantuvat tyypillisesti poskiin, nenään, otsaan, kaljuun tai ohimoille.

Jos iholtaan löytää kuivan läiskän ja epäilee sen johtuvan kuivuudesta, hyvä konsti on rasvata aluetta viikon ajan perusvoiteella aamuin illoin. Jos läiskä ei häviä, sitä kannattaa näyttää lääkärille. Ihotautilääkäri voi hoitaa vastaanottokäynnillä aurinkokeratoosin esimerkiksi jäädyttämällä, mikä on nopea toimenpide.

5. Miksi kalju on altis ihomuutoksille?

Jos hiukset ovat harventuneet ja on kaljuuntunut jo nuorena, kannattaa ottaa tavaksi suojata aurinkoisella säällä päänsä. Jos näin ei tee, kalju ehtii vuosikymmenten kuluessa saada mittavan määrän auringon UV-säteilyä, mikä lisää todennäköisyyttä vakaville ihomuutoksille, kuten juuri aurinkokeratoosille. Myös jokainen ihon palaminen lisää ihosyöpien riskiä ja kalju on sekä hankala suojata auringonsuojatuotteilla että altis palamiselle.

Lippis on hyvä apu päälaen suojaamiseen, mutta se suojaa huonosti niskaa, ohimoita, poskia ja korvia. Se kannattaa tämän takia korvata lierihatulla.

6. Kannattaako enää kuusikymppisenä ryhtyä käyttämään auringonsuojatuotteita?

Moni ikääntyvä ei ole lapsena tai nuorena käyttänyt auringonsuojatuotteita, ja iho on voinut siksi palaa useita kertoja. Vaikka jokainen palamiskerta lisää ihosyöpäriskiä, peli ei ole menetetty aikuisena, eikä koskaan ole liian myöhäistä ryhtyä suojaamaan omaa ihoaan.

7. Kuinka paljon aurinkorasvaa pitää käyttää, jotta se suojaa ihoa palamiselta?

Ihmiset laittavat auringonsuojavoidetta tyypillisesti liian vähän ja liian harvoin. Ihosta pitää nähdä, että siihen on levitetty voidetta. Hyvä väli auringonsuojavoiteen levittämiselle on kaksi tuntia, voidetta kannattaa lisätä aina myös uimisen tai ihon pyyhkimisen jälkeen. Suojakerroin ei suomalaisella voi olla liian suuri.

Auringonsuojavoiteiden lisäksi ihoa kannattaa suojata vaatteilla, lakilla ja käyttää aurinkolaseja. Mitä vaaleampi iho on tai mitä enemmän siinä luomia, sitä huolellisempi pitää olla.

8. Mitkä kotikonstit auttavat, jos iho palaa?

Jos huomaa, että iho on palanut, ensimmäiseksi on hakeuduttava pois auringosta. Iholle voi levittää parin päivän ajan kortisonivoidetta ja ottaa tulehduskipulääkettä tablettikuurina. Tämän jälkeen ihon hoitoa on hyvä jatkaa useamman päivän ajan perusvoiteella.

Lue myös: Voiko helle olla hengenvaarallinen? Tutkija kertoo terveysriskeistä mutta myös konsteista, joilla kehoa voi viilentää

9. Onko vaarallista, jos ihon haavauma ei parane?

Jos haavauma ei parane, asia pitää ottaa vakavasti ja mennä lääkäriin. On tärkeää poissulkea koepalalla ihosyövän mahdollisuus, sillä se voi oireilla kyhmyjen, läiskien ja rupien lisäksi myös haavaumina, jotka eivät umpeudu.

Jos mieltä askarruttaa ihomuutos, sitä ei kannata seurata yksin pitkään, sillä vakavimpien ihosyöpien hoitamisen kannalta olennaista on nopeus. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ihosyöpä diagnosoidaan, sitä parempi paranemistodennäköisyys on.

10. Miksi aikuisiän akne iskee kesällä?

Jos on nuorena kärsinyt aknesta, saattaa keski-iässä havahtua siihen, että iho alkaa uudelleen kukkia. Hämmennystä saattaa lisätä, että siinä missä kesä ja aurinko helpottavat yleensä aknea, tilanne hulahtaa nyt päälle juuri kesällä. Kyse ei tällöin yleensä ole aknesta, vaan ruusufinnistä. Se pahenee auringossa ja kasvojen iho on siksi tärkeä suojata leveälierisellä lakilla tai auringonsuojatuotteilla.

Ruusufinniin voi käyttää lääkärin määräyksellä paikallisvoiteita. Jos tilanne on hankala, saatetaan tarvita kuuri antibioottia tai suun kautta otettavaa A-vitamiinihapon johdosta isotretinoiinia. Runsas alkoholin tissuttelu yleensä pahentaa tilannetta.

Lue myös: Ruusufinni voi riehaantua yhdessä yössä – Heidin iho-ongelmat puhkesivat aikuisena

X