Mikä auttaa parhaiten unettomuuteen? Lue erikoislääkärin neuvot ja selätä uuvuttavat uniongelmat

Unilääkettä tai melatoniinia unettomuuteen? Uniongelmiin perehtynyt lääkäri antaa vinkkejä unettomuuden hoitoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Unilääkettä tai melatoniinia unettomuuteen? Uniongelmiin perehtynyt lääkäri antaa vinkkejä unettomuuden hoitoon.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Kun nukahtaminen on vaikeaa eikä uni ota tullakseen, unettomuuden hoitoa kannattaa pohtia jo varhaisessa vaiheessa. Millaista apua unettomuuteen on saatavilla? Kysyimme 10 kysymystä unettomuudesta ja unihäiriöiden hoitamisesta. Asiantuntijana kysymyksiin vastaa yleislääketieteen erikoislääkäri, somnologi Janne Kanervisto, Coronaria-uniklinikalta.

1. Lääkäri määrää unettomuuteen usein ensisijaisesti unilääkkeitä. Miten unettomuuden hoito pitäisi aloittaa?

Unihäiriöitä tunnetaan lähes 100 erilaista, ja niiden hoitolinjat eroavat. Ensin pitää tietää, mitä hoidetaan. Lääkärin pitäisi käydä ensin läpi potilaan elintavat, taustalla olevat sairaudet ja lääkitykset sekä arvioida, millainen unihäiriö on kyseessä ja mikä sen aiheuttaa.

Unettomuushäiriö on kaikkein yleisin unihäiriö: tällöin ihmisen on vaikea nukahtaa tai pysyä unessa. Isoin syy unettomuushäiriöihin on stressaava elämäntilanne, jolloin hoidossa pureudutaan sen aiheuttajiin.

Uniapnea ja levottomat jalat -oireyhtymä ovat myös yleisiä unettomuuden aiheuttajia. Niillä voi olla samankaltaisia oireita kuin unettomuushäi­riössä, ja niitä on väärin hoitaa unilääkkeillä.

2. Miksi melatoniini autta­a joillakin unettomuuteen, ja toisilla sillä­ ei ole mitään vaikutusta?

Unettomuushäiriön hoidossa melatoniinista ei ole juurikaan hyötyä, mutta jos se joitakin auttaa, sitä voi käyttää.

Melatoniinista on hyötyä silloin, kun unirytmi on päälael­laan ja sitä halutaan korjata, esimerkiksi tahdistaa aikaisemmaksi.

Lue myös: Melatoniini ei ole vain tarvittaessa otettava unilääke – Näin käytät melatoniinia oikein ja selätät unettomuuden

3. Onko parempi kärsi­ä huonounisuudest­a tai unettomuushäiriöstä kuin turvautua unilääkkeisiin?

Unilääkkeillä on paikkansa, mutta ensisijaisesti unettomuushäiriön hoito on lääkkeetöntä. Sen tukena voidaan tarvittaessa käyttää unilääkettä, joita on monia erilaisia.

Unilääkkeen käytön ei tulisi koskaan olla pysyvä ratkaisu, sillä osa niistä pohjautuu rauhoittaviin, jotka aiheuttavat riippuvuutta ja jopa muistihäiriöitä. Lisäksi pitkässä käytössä niiden teho häviää.

Lue myös: Mikä auttaa nukahtamaan? Selätä valvominen ja unettomuus – Lue erikoistutkijan ohjeet hyvän unen saamiseen

4. Mitä hyötyä unilääkkeistä sitten on unettomuuden hoidossa?

Hyöty on se, että unilääkkeen avulla saadaan katkaistua unihäiriökierre, jos lääkkeetön hoito ei heti tehoa. Joskus unihäiriöistä auttaa jo se, että kaapissa on lääke, jonka voi tarvittaessa ottaa, jos uni ei tule. Satunnaisesta, järkevästä ja suunnitellusta unilääkkeen käytöstä ei ole haittaa.

Lääkkeitä myös kehitetään koko ajan. Maailmalla on käytössä uusia unilääkkeitä, joita Suomessa ei vielä ole. Mutta vieläkään ei ole keksitty sellaista lääkettä unettomuuden hoitoon, joka toimisi kaikille ilman sivuvaikutuksia.

5. Miksi joillekin määrätään mieli­alalääkkeitä unettomuuden hoitoon?

Mielialalääkkeellä on pieninä annoksina väsyttävä vaikutus, ja siksi niitä käytetään unettomuushäiriön hoidossa. Annostus on niin pieni, ettei se vaikuta mieleen, mutta ihminen toisaalta nukahtaa helpommin ja saa tuntuman hyvästä nukkumisesta. Tällaisessa käytössä lääke ei ole mielialalääke.

Mielialalääke unettomuushäiriön hoidossa on turvallinen ratkaisu, sillä siihen ei tule riippuvuutta. Sitä voidaan käyttää pitkiäkin ajanjaksoja, vaikka se harvoin onkaan pysyvä ratkaisu.

6. Miksi estrogeen­i ­auttaa vaihdevuosi-­ikäisten naisten unettomuuteen?

Luonnollisen estrogeenin vähentyessä moni nainen alkaa kärsiä unihäiriöistä: on vaikeuksia nukahtaa, yöllä herää useita kertoja ja aamulla herää liian varhain. Unihäiriöt ovat vaihdevuosien tyypillisin ja osalle naisista ainoa oire.

Vaihdevuosien hormonihoito vähentää unihäiriöitä ja auttaa kaikkiin unettomuuden osatekijöihin. Käypä Hoito -suosituksen mukaan hormonihoito on vaihdevuosi-ikäisten naisten ensisijainen hoitomuoto univaikeuksissa.

Tutkimusten mukaan estrogeenin vaikutus uneen on suurin niillä naisilla, joilla on muitakin vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja. Myös ne, joilla unihäiriöt ovat ainoa vaihdevuosioire, hyötyvät estrogeenistä.

7. Mitä lääkkeetön ­unettomuushoito on?

Lääkkeetön unettomuushoito on ensisijainen hoitokeino unettomuushäiriön hoidossa. Hoidossa pyritään löytämään ne tekijät, jotka ylläpitävät unettomuushäiriötä ja sen aiheuttamaa noidankehää sekä katkaisemaan ne.

Unettomuushoidossa käydään läpi unen fysiologiaa: mitä uni oikeastaan on, mitkä asiat vaikuttavat uneen ja miten haitallisia toimintamalleja voidaan purkaa.

Lääkkeettömässä hoidossa opetellaan sitä, että vuoteeseen mennään vasta, kun uni tulee luonnollisesti. Illalla rauhoitutaan, himmennetään valoja ja ollaan passiivisesti, esimerkiksi luetaan kirjaa tai katsotaan televisiota. Kun sohvalla alkaa pilkkiä, on aika siirtyä sänkyyn nukkumaan.

Lääkkeettömässä hoidossa tehdään myös erilaisia rentousharjoituksia, jotta saadaan rauhallinen mieli ja kiire katkaistua. Moni elää päivästä toiseen kovilla kierroksilla, joten ei ihme, että uni ei tule. Hoitoon kuuluu uni- ja huolipäiväkirjan pitäminen.

Tärkeä osa hoitoa ovat säännölliset nukkuma-ajat. Aamulla herätään aina samaan aikaan, oli sitten arki tai viikonloppu. Kofeiinia ei nautita puolen päivän jälkeen, ja alkoholi on syytä jättää kokonaan, jos kärsii unettomuushäiriöstä.

Lääkkeetön hoito vaatii useita käyntikertoja. Sen toimivuudesta on vahvaa tutkimusnäyttöä.

8. Mitä unipaineen ­lisääminen tarkoittaa?

Unipaineella tarkoitetaan valveilla ollessa kertyvää unen tarvetta. Mitä pidempään valvotaan, sitä voimakkaampi unipaine on ja sitä enemmän unettaa. Fyysinen aktiivisuus lisää unipainetta, kofeiini taas vastustaa unipaineen vaikutuksia. Unipaineen lisäämistä voidaan käyttää joskus unihäiriöiden hoidossa.

9. Missä unettomuus­hoitoa saa Suomessa?

Kaikki lääkärit eivät hallitse kaikkea aloja, joten kannattaa hakeutua unihäiriöihin perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Jos uniongelmista mainitsee sivulauseessa muun lääkärikäynnin ohessa, ei uniongelmiin saa välttämättä apua. Sille kannattaa siis varata ihan oma aikansa.

Vaihdevuosi-ikäisen naisen kannattaa varata aika gynekologille, joka osaa ottaa huo­mioon oireet ja niiden liittyminen unettomuuteen.

Jos unettomuutta on kestänyt jo kaksi viikkoa, tai viikossa on aina toistuvasti useampi yö, jolloin nukkuu huonosti tai ollenkaan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Myös psykologeja kannattaa hyödyntää, jos tietää, että elämäntilanne on stressaava. Yleensä stressi on suurin laukaiseva tekijä unettomuushäiriöön. Siksi stressinhallinta on tärkeää unettomuuden hoidossa.

Tehokkaan lääkkeettömän hoidon saatavuus on tällä hetkellä Suomessa valitettavasti rajallista. Sitä on tarjolla lähinnä vain yksityispuolella. Hoitoa pyritään kuitenkin lisäämään.

10. Onko magnesiumista tai luonnonlääkkeistä, kuten valeriaanasta, mitään hyötyä unen parantamiseksi?

Mitään vakuuttavaa tutkimusnäyttöä magnesiumin tai luonnonlääkkeiden hyödyistä ei ole. Tutkimuksia ei ole kovin paljon. Valeriaanalla tai muilla yrteillä voi olla haittojakin, sillä niillä voi olla yllättäviä yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. En suosittele niitä uniongelmiin.

Lue myös: Uni ei tule – Mikä on tehokkain apu unettomuuteen: magnesium, melatoniini vai unilääke? Näin erikoislääkäri vastaa 12 kysymykseen paremmasta unesta

X