Miksi kortisoni nostaa usein painoa? Asiantuntija neuvoo, miten kortisonin haittoja ehkäistään

Kortisonilääkkeet tuovat moneen sairauteen tehokkaan avun, mutta niillä on myös tunnetusti haittavaikutuksia. Harkitulla käytöllä haitat voi minimoida.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Farmakologian professori Hannu Raunion mukssn joskus haittavaikutukset täytyy vain hyväksyä osaksi hoitoa.

Kortisonilääkkeet tuovat moneen sairauteen tehokkaan avun, mutta niillä on myös tunnetusti haittavaikutuksia. Harkitulla käytöllä haitat voi minimoida.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Kortisoni tepsii moniin sairauksiin. Huolellisella harkinnalla ja esimerkiksi tauottamisella lääkkeen haittavaikutuksia voidaan estää. Lue asiantuntijan vastaukset kortisonihoitoja koskeviin kysymyksiin.

1. Kortisonilääkkeillä on tunnetusti paljon haittavaikutuksia. Kannattaisiko kortisonia pyrkiä välttämään kokonaan?

Ei missään tapauksessa. Monille ihmisille kortisonilääkkeet ovat suorastaan hengenpelastajia. Ne tuovat apua hyvin erilaisiin ja vaikeisiin sairauksiin, joita olisi muuten mahdoton hoitaa.

On kuitenkin totta, että kortisonilääkkeiden käyttöön liittyy paljon erilaisia haittavaikutuksia. Nykyään lääkärit tuntevat haitat erittäin hyvin ja pystyvät sen takia arvioimaan, milloin lääkkeitä kannattaa käyttää. Välttelyyn ei siis ole aihetta.

2. Miten kortisonin aiheuttamia haittoja ehkäistään?

Kaikkia haittoja ehkäistään samalla tavalla: huolellisella harkinnalla eli tasapainoilulla hyötyjen ja haittojen välillä. Mitä pidempään ja suuremmalla annoksella kortisonilääkettä joutuu käyttämään, sitä todennäköisempiä haittavaikutukset ovat. Toisaalta myös sairaus, jota kortisonilla hoidetaan, voi olla todella hankala. Joissakin tapauksissa ainoastaan kortisonilla voidaan estää vaikean taudin eteneminen kokonaan.

Jos haittavaikutuksia alkaa tulla, lääkärin täytyy yhdessä potilaan kanssa miettiä, kumpi on pahempi, haittavaikutus vai hoidettava sairaus. Usein haittoja vähennetään pienentämällä annosta tai pitämällä taukoja. Joskus haittavaikutukset täytyy vain hyväksyä osaksi hoitoa.

3. Miksi kortisoni lisää luuston haurastumista ja voiko sitä torjua?

Luuston haurastumista pidetään pahimpana suun kautta otettavan kortisonin pitkäaikaiskäytön haittana. Kortisoni ehkäisee kalsiumin imeytymistä suolistossa ja lisää myös kalsiumin poistumista luista, mikä saa luut haurastumaan. Ilmiötä voi onneksi torjua käyttämällä D-vitamiini- ja kalsiumlisää.

Tavallisesti kortisonia pitkäaikaisesti käyttävälle ihmiselle suositellaan 20 mikrogramman D-vitamiinilisää ja 1 gramman kalsiumlisää päivässä.

4. Mitä pitkäaikais­käyttö tarkoittaa?

Alle kahden viikon kortisonikuuria pidetään yleensä lyhyenä ja yli kahden viikon kuuria pitkänä. Alle kahden viikon kuureissa haittavaikutuksia ei vielä tule juuri kenellekään. Käytännössä haittavaikutuksia saavat eniten ihmiset, jotka joutuvat käyttämään kortisonilääkkeitä useita vuosia.

5. Miksi kortisoni nostaa usein painoa? Voiko sitä ehkäistä?

Jos suun kautta otettavaa kortisonilääkettä joutuu käyttämään pitkään isolla annoksella, seurauksena saattaa olla painon­nousua. Kortisoni kerää nestettä elimistöön, ja turvotus saattaa tuntua lihomiselta­. ­Lisäksi pitkään käytettynä kortisonilääkkeet aiheuttavat rasvan uudelleen keräytymistä, ­jolloin rasva alkaa keräytyä vatsan alueelle, niskaan ja kasvoihin. Samalla se lähtee pois alaraajoista. Ilmiön syytä ei tarkkaan tunneta. Sitä ei voi myöskään estää esimerkiksi ruokavalion muutoksilla.

6. Miksi kortisoni­ ­aiheuttaa masennusta­?

Masennus on melko harvinainen mutta mahdollinen kortisonilääkkeen haittavaikutus. Sitä voi alkaa ilmaantua jo muutamassa viikossa. Mieli­alavaikutukset liittyvät siihen, että kortisonilääkkeet vaikuttavat keskushermostoon ja voivat aiheuttaa muutoksia aivojen hermoverkoissa.

Masennusta tyypillisempi­ ­sivuvaikutus on ­euforinen ­hyvän olon tunne, joka ­ilmaantuu hyvin pian lääkkeen ottamisen­ jälkeen. Sitä kestää yleensä muutaman päivän. Jos lääkkeitä joutuu käyttämään pitkään, euforia saattaa myöhemmin muuttua masennukseksi.

7. Kun puhutaan ­kortisonista, mitä sillä ­oikein tarkoitetaan?

Kortisoni on kansankielinen termi, jolla tarkoitetaan monia eri lääkkeitä. Ihmisen oma elimistö erittää lisämunuaisten kuorikerroksesta kortisoli-nimistä hormonia stressitilanteissa. Sillä on hyvinvoinnin kannalta monia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Kortisoni taas on ihmisen keinotekoisesti valmistamaa kortisolia.

Eri sairauksien hoidossa käytetään eri kortisonilääkkeitä riippuen halutusta vaikutuksesta. Yhteistä kortisonilääkkeille on, että ne eivät paranna itse sairautta vaan ne vähentävät tulehdusta eli sairauden oiretta.

8. Miksi kortisonivoiteen käyttöä täytyy tauottaa?

Mietoa hydrokortisonivoidetta voi yleensä käyttää muutaman viikon ilman haittavaikutuksia. Jos sen sijaan jotakin vahvempaa kortisonivoidetta käyttää pitkään, iho saattaa alkaa ohentua. Tyypillisesti kortisonivoidetta käytetään atooppisen ihottuman hoitoon. Silloin voidetta käytetään yleensä päivittäin 1–2 viikkoa, minkä jälkeen jatketaan käyttämällä voidetta jonkin aikaa pari kertaa viikossa. Sen jälkeen täytyy pitää parin viikon tauko.

Jos vahvaa kortisonivoidetta käyttää pitkään ilman taukoja, iho alkaa surkastua, jolloin siitä voi tulla lähes läpinäkyvä. Surkastunut iho ei enää palaudu.

9. Miksi lääkärin määräämää kortisonilääkitystä ei saa lopettaa omin päin?

Pitkäaikaista tablettihoitoa ei saa missään nimessä lopettaa omin päin kesken kaiken. Syynä on se, että ulkoa päin tuleva kortisoni lopettaa elimistön oman kortisolin tuotannon kokonaan. Jos tablettihoidon lopettaa yhtäkkiä, ihminen saa takuuvarmasti kortisolin puutteesta johtuvia hankalia yleisoireita, kuten voimakasta väsymystä, nivel- ja lihaskipuja, kuumetta ja mielialan laskua. Tablettihoito täytyy lopettaa vähitellen, jotta elimistön oma kortisolin tuotanto lähtee taas käyntiin. Lyhytaikaisia kuureja sääntö ei koske.

10. Voiko kortisoni laukaista diabeteksen?

Kyllä. Pitkäaikaishoidossa diabetes on hyvin tunnettu kortisonin haittavaikutus. Kortisoni voi joko laukaista piilevän diabeteksen tai tehdä terveestä ihmisestä diabeetikon. Diabeteksen puhkeaminen johtuu siitä, että kortisoni heikentää kudosten kykyä käyttää insuliinia. Sitä voidaan hoitaa insuliinihoidolla.

11. Milloin kortisonia annetaan ­pistoksina?

Esimerkiksi nivelreumassa kortisonia voidaan antaa suoraan nivelen nivelnesteeseen, jolloin se alkaa hillitä nivelessä olevaa tulehdusta. Jos pistoshoitoa annetaan liian usein, vaarana on, että se alkaa haurastuttaa jännettä. Pistoshoidon jälkeen jännettä ei saa myöskään alkaa rasittaa heti.

12. Miksi kortisonilääkkeiden kanssa täytyy välttää tulehduskipulääkkeitä?

Tulehduskipulääkkeet ärsyttävät ruoansulatuskanavan lima­kalvoa, ja kortisonilääkkeet voimistavat niiden vaikutusta. Yhteiskäytöstä saattaa olla seurauksena veren­vuotoja ja pahimmillaan jopa vatsahaava. Parasetamolia voi sen ­sijaan käyttää turvallisesti kortisonilääkkeiden kanssa.

Asiantuntijana farmakologian ­professori Hannu Raunio Itä-Suomen yliopistosta.

Julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 9/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X