Miltä sukupuolitauti tuntuu? Kaikki sukupuolitaudit eivät oireile, muistuttaa erikoislääkäri – ”Uudessa suhteessa kondomi tahtoo unohtua, jos on humalassa”

Seksitauti voi olla myös oireeton. Jos epäilee seksitautia, kannattaa hakeutua testiin – ei kuitenkaan suoraan sängystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uudessa suhteessa tulisi muistaa käyttää kondomia.

Seksitauti voi olla myös oireeton. Jos epäilee seksitautia, kannattaa hakeutua testiin – ei kuitenkaan suoraan sängystä.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Sukupuolitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä.  Miltä sukupuolitauti tuntuu? Mistä eri sukupuolitaudit tunnistaa? Miten seksitauteja hoidetaan? Asiantuntija vastaa 10 kysymykseen sukupuolitaudeista.

1. Milloin pitää epäillä, että on saanut sukupuolitaudin?

Vaikka nuorella on usein enemmän kumppaneita kuin aikuisella, seksitauti ei katso ikää. Uudessa suhteessa tulisi muistaa käyttää kondomia. Se tahtoo unohtua, jos on humalassa.

Jos tietää, että kumppanilla on muita kumppaneita tai ei muista tapahtumasta oman humalatilan takia mitään, kannattaa hakeutua testiin. Sukupuolitaudit eivät  katso ikää. Uudessa suhteessa tulisi muistaa käyttää kondomia. Se tahtoo unohtua, jos on humalassa.

Seksitauti voi tarttua myös suuseksissä ja seksivälineestä, jos kumpikin osapuoli on koskettanut sitä sukupuolielimillään. Taudin aiheuttajat kuolevat, jos välinettä ei ole vähään aikaan käytetty.

2. Miltä sukupuolitaudit tuntuvat? 

Klamydia ja tippuri aiheuttavat kirvelyä virtsatessa ja vuotoa virtsaputkesta. Jos ne oireilevat, oireet tulevat nopeasti, viikossa, parissa.

Kupassa sukuelinten alueelle kehittyy aristamaton haava. Kuppaa kutsutaan suureksi matkijaksi, sillä myöhemmässä vaiheessa voi tulla iho-oireita, jotka muistuttavat monia ihosairauksia. Tämä vaihe alkaa vasta parin kuukauden kuluttua, jos alkuvaiheen kuppaa ei hoideta.

Herpes tekee rakkuloita sukuelimiin. Pinnaltaan hyvin ohut rakkula näyttää enemmänkin pinnalliselta pyöreältä haavalta. Toisin kuin kupan, herpeksen haava on aristava.

Kondylooma eli visvasyylä aiheuttaa kovia, kukkakaalimaisia syyliä sukuelimiin. Jos niitä tulee virstaputkeen, ne kirvelevät.

HIV ei näy sukuelimissä. Sen oireet muistuttavat alkuvaiheessa flunssan oireita.

Omien oireiden sopivuutta ja seksitaudin mahdollisuutta voi kartoittaa Omaolo-palvelussa.

Jos klamydiatulehdus on levinnyt kohdun limakalvolle, se voi aiheuttaa alavatsakipua ja epäsäännöllistä kuukautisvuotoa.

Jos klamydiatulehdus on levinnyt kohdun limakalvolle, se voi aiheuttaa alavatsakipua ja epäsäännöllistä kuukautisvuotoa. Jos klamydia jää hoitamatta, jälkiseurauksena voi olla jopa lapsettomuus. © iStock

Lue myös: Klamydia yleistyy Suomessa – Tauti on pettävän usein oireeton, vain osa saa kirvelyä ja tulehduksia

3. Tarvitaanko testiä, jos itsellä ei ole oireita?

Testiä tarvitaan aina, jos kumppani kertoo olemassa olevasta sukupuolitaudistaan.

Sukupuolitaudin oireita ei kannata jäädä odottamaan, jos epäilee saaneensa tartunnan, sillä kaikki sukupuolitaudit eivät oireile. Esimerkiksi tippureista puolet voi olla oireettomia. Oireettomana laboratoriotestiin pääsee ilman lääkärin lähetettä.

Liian aikaisin otettu näyte ei välttämättä kerro totuutta. Klamydia- ja tippurinäyte on paras ottaa noin viikon kuluttua tartunnasta, HIV- ja kuppanäytteet myöhemmin, ja viimeinen HIV-testi vasta kolmen kuukauden kuluttua tartunnasta.

Jos on oireita, testiin on hyvä hakeutua heti. Siihen voi hakeutua terveyskeskuksessa, yksityisellä lääkäriasemalla ja yliopistosairaaloiden yhteydessä toimivilla sukupuolitautien poliklinikoilla.

Lue myös: Marjo sai mieheltään hiv:n – ja tartunnan jälkeen kolme lasta

4. Onnistuuko sukupuolitaudin testaus etänä?

Osassa kuntia ja joillain yksityisillä lääkärikeskuksilla on mahdollista tilata tippurin ja klamydian näytteenottovälineet postitse. Näyte toimitetaan laboratorioon myös postin välityksellä. Apteekeissa ja netissä myydään kotitestejä.

Häveliäisyys voi saada ihmisen hankkimaan kotitestin. Vaikka tartunta todettaisiin missä ja miten tahansa, siitä tulisi aina ilmoittaa seksikumppanille. Myös hänet pitäisi testata ja hoitaa tarvittaessa.

5. Ovatko apteekissa ja netissä myytävät sukupuolitautitestit luotettavia?

Jos klamydian kotitesti näyttää positiivista, henkilöllä on lähes varmasti klamydia. Positiivinen testitulos on silti varmistettava lääkärin vastaanotolla, ja hoidon aloittamista varten on mentävä lääkäriin.

Vaikka testi näyttäisi negatiivista, mutta itse epäilee kumppanin luotettavuutta, kannattaa hakeutua laboratoriotestiin. HIV ja kuppa ovat veritestejä. Klamydia ja tippuri voidaan testata virtsasta. Kaikkia sukupuolitauteja ei todeta testeillä. Esimerkiksi kondylooma todetaan silmämääräisesti. Herpes voidaan tarvittaessa selvittää rakkulasta otetulla näytteellä. Vasta-ainetesti ei kerro, onko herpes tuore vai vanha.

6. Näyttääkö sukupuolitautitesti vuosikymmenten takaisen taudin?

Herpes, HIV ja kuppa näkyvät vasta-ainetesteissä vuosikymmeniä tartunnan jälkeenkin, mutta esimerkiksi klamydiaa ja tippuria ei tutkita mittaamalla vasta-aineita.

Ajoissa hoidetusta seksitaudista ei ole itselle eikä kumppanille myöhemmin haittaa. Sukuelinherpes voi kuitenkin uusiutua, koska virus jää elämään hermosoluun, ja oireettomaan herpekseen liittyy luultavasti pieni tartunnan vaara. Oireilevan herpeksen kanssa pitää käyttää kondomia.

7. Miten sukupuolitaudit hoidetaan?

Kuppaa hoidetaan lihakseen pistettävällä lääkkeellä. HIV:iin on omat suun kautta otettavat lääkkeet. Klamydia ja tippuri ovat bakteeritauteja, jotka hoidetaan antibiooteilla. Antibiooteille vastustuskykyiset tippurikannat ovat yleistyneet, ja siksi tippurissa käytetään useamman antibiootin yhdistelmää. Visvasyyliin on paikallisvalmiste.

Herpestä hoidetaan tablettina otettavalla viruslääkkeellä. Se ei poista virusta elimistöstä.

8. Onko hoidon aikana pidettävä taukoa seksistä?

Todetusta taudista tulee aina kertoa kumppanille, jos aikomuksena on harrastaa seksiä yhdessä. Hoidon aikana on viisasta pidättäytyä seksistä. Kun klamydian ja tippurin hoito on ohi, sairastunut menee kontrollitestiin.

Klamydia ja tippuri hoidetaan kertahoitona. Yhdynnässä kannattaa pitää kondomia, kunnes kontrollitestin tulos varmistuu. Siihen kuluu tartunnasta kolmesta neljään viikkoa.

9. Vaikuttavatko sukupuolitaudit eri tavoin nuoreen kuin iäkkäämpään ihmiseen?

Ikä ei sinällään lisää taudin seuraamuksia terveydelle, mutta heikentynyt vastustuskyky lisää sairauksien komplikaatiota. Iäkkäillä on monesti vastustuskykyyn vaikuttavia lääkkeitä ja sairauksia.

Hedelmättömyys on tunnetuin sukupuolitautien haitta. Lisäksi esimerkiksi hoitamaton tippuri voi aiheuttaa naiselle munasarja- ja miehelle eturauhas- ja lisäkivestulehduksen. Kuppa voi saada aikaan vakavia verisuoni- tai luumuutoksia tai keskushermosto-oireita. Herpekseen liittyy aivo- ja aivokalvontulehdusten vaara. Hoitamattomana HIV voi tappaa.

Koska osa seksitaudeista lisää sikiövaurioiden ja ennen aikaisen synnytyksen riskiä, niitä seulotaan odottavan äidin suostumuksella.

Lue myös: Miten sukupuolitaudista kannattaa kertoa uudelle kumppanille? Asiantuntija vastaa

10. Jääkö sairastetusta seksitaudista merkintä terveystietoihin?

Laboratoriotestissä todetut ja lääkärin hoitamat sukupuolitaudit merkitään tartuntatautirekisteriin sekä potilaan omiin terveystietoihin Potilastiedon arkistoon.

Potilaan tietojen katselu edellyttää aina hoitosuhdetta. Niitä pääsevät katsomaan vain ne terveydenhuollossa työskentelevät henkilöt, joilla on terveydenhuollon ammattikortti ja työtehtävien mukaiset käyttöoikeudet Potilastiedon arkiston tietoihin. Tiedot näkyvät eri hoitopaikoissa vain, jos potilas itse antaa siihen suostumuksen.

Asiantuntijana iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Håkan Granlund.

Artikkelia on muokattu 20.5.2023 klo 17:30

Lue myös: Harrastatko suojaamatonta seksiä? 

X