Miten ihosyövän erottaa terveestä ihosta? Miltä melanooma näyttää? Näin erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen luomista

Ihosyöpä voi tulla mihin kohtaan ihoa tahansa. Koska se muuttaa ihon ulkonäköä, omaa ihoa kannattaa seurata säännöllisesti. Apuna voi käyttää kaveria ja peiliä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lääkärille kannattaa näyttää jokaista ihoon tulevaa muutosta, joka kasvaa tai muuttuu väriltään sinertäväksi tai mustaksi. Kuva: istockphoto

Ihosyöpä voi tulla mihin kohtaan ihoa tahansa. Koska se muuttaa ihon ulkonäköä, omaa ihoa kannattaa seurata säännöllisesti. Apuna voi käyttää kaveria ja peiliä.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Ihosyövän oireet on hyvä tunnistaa ja ihoa on syytä tarkkailla säännöllisesti. Suuren osan ihosyövistä voi ehkäistä aurinkovoiteilla ja ihoa suojaavalla pukeutumisella.

Kysyimme ihosyövän tunnistamisesta ja ihon seuraamisesta 10 kysymystä. Näin vastasi syöpätautien erikoislääkäri Petteri Hervonen, HUS.

1. Miltä luomeen tullut melanooma näyttää?

Melanoomista noin puolet tulee iholla olevaan luomeen. Se on ihosyövistä pahanlaatuisin, ja muuttaa luomen ulkonäköä: sen väriä, kokoa ja muotoa.

VARO-muistisääntö on edelleen hyvä ohje luomien tarkkailuun. Siinä V tarkoittaa, että luomi on väriltään epätasainen ja A, että se on halkaisijaltaan yli kuusi millimetriä. R viittaa epäsäännölliseen reunaan ja O luomen osien epäsymmetrisyyteen.

Luomen ympärille tulevat pienet pisteet ovat suurella todennäköisyydellä pahanlaatuisen muutoksen merkki.

2. Ihosyövän oireet – Miten ihosyövän erottaa terveestä ihosta?

Ihosyövistä tyvi- ja okasolusyövät ja puolet melanoomista syntyvät aiemmin terveelle iholle. Lääkärille kannattaa näyttää jokaista ihoon tulevaa muutosta, joka kasvaa tai muuttuu väriltään sinertäväksi tai mustaksi.

Lääkärikäynnin syyksi riittää, että muutos huolestuttaa itseä.

Huonosti paraneva haava ja jatkuvasti rupeutuva ihokohta voivat olla merkkejä pahanlaatuisesta muutoksesta. Ihon ei pitäisi haavautua rikki pelkästä froteepyyhkeen hankauksesta.

3. Onko kuiva ja hilseilevä kohta iholla syöpää?

Laaja-alainen kuivuus ja hilseily viittaavat ihottumaan tai johonkin hyvälaatuiseen ihosairauteen. Ellei parin viikon rasvaus perusvoiteella helpota tilannetta, ihoa kannattaa näyttää lääkärille.

Paikallinen kuiva, hilseilevä kohta voi olla aurinkokeratoosi. Siinä kohdassa auringon ultraviolettisäteet ovat vaurioittaneet alueen soluja. Aurinkokeratoosi voi edetä okasolusyöväksi ja siksi sen kanssa pitää tulla vastaanotolle.

”Muista VARO-sääntö luomien tarkkailuun: V luomen väri on epätasainen, A luomen halkaisija on yli kuusi millimetriä, R reuna on epäsäännöllinen ja O luomen osat ovat epäsymmetrisiä.”

4. Mihin päin kehoa ihosyöpä tulee useimmin?

Tyvisuolu- ja okasolusyöpä tulevat tyypillisesti auringolle alttiille alueille, mutta melanooma voi saada alkunsa mistä päin kehoa tahansa. Miehillä melanooma ilmaantuu useammin vartalolle, naisilla raajoihin. Mutta se voi tulla myös varpaiden väliin, kynsinauhaan, -valliin ja kynnen alle.

Tyvisolusyöpä saa alkunsa ihon orvaskeden tyvisolukerroksesta, okasolusyöpä orvaskeden sarveissoluista ja melanooma ihon pigmenttiä tuottavasta solukosta.

Melanooma on ihosyövistä ikävin, sillä se lähettää etäpesäkkeitä veren ja imunestekierron mukana.

On harhaluulo, että rusketus suojaisi ihosyövältä. Auringon haitalliset vaikutukset näkyvät ihossa, vaikka se ei palaisikaan auringossa.

5. Onko iäkkään ihmisen ihosyöpä vaikea huomata?

Eletty elämä näkyy ihmisen iholla. Iäkkään ihmisen ihossa alkaa olla aurinkokeratooseja, maksaläiskiä ja juonteita. Myös luomia tulee lisää.

Valtaosalle meistä tulee iän myötä myös rasvaluomia varta­lolle ja kasvojen alueelle. Ne ovat pinnaltaan epätasaisia, ruskeita muutoksia, jotka voivat halkeilla. Ne voivat kutista ja houkutella rapsuttamaan. Sitä ei kannata tehdä, jottei iho ärry ja tulehdu.

Kun sinällään vaarattomia ihomuutoksia on paljon, haitalliset muutokset voivat joskus jäädä niiden alle piiloon. Koska auringon vaikutukset kerääntyvät ihoon, ihosyövät ovat enemmän iäkkäiden ihmisten sairauksia. Ihon suojaaminen auringolta läpi elämän suojaa niiltä.

6. Pitäisikö omia luomia alkaa laskea?

Runsas luomien määrä lisää melanooman riskiä, mutta luomia ei tarvitse sen vuoksi alkaa laskea. Niiden määrä lisääntyy ihmisen ikääntyessä, ja joillain niitä voi olla satoja. Auringon valolle altistuminen on luomien määrää merkittävämpi ihosyövän riskitekijä.

Luomien määrää tärkeämpää on seurata niissä tapahtuvia muutoksia. Jos luomia on todella paljon, apuna voidaan käyttää valokuvausta ja verrata aina tuoretta kuvaa vanhempaan. Luomia on monenlaisia, ja vain ruskeat pigmenttiluomet voivat muuttua pahanlaatuisiksi. Punaisina iholla näkyvät kirsikkaluomet tai varsiluomet ovat vaarattomia.

7. Muuttuuko hankautuva luomi vaaralliseksi?

Esimerkiksi rintaliivit voivat hangata luomea toistuvasti niin, että se kipeytyy. Hankaus ei lisää syövän riskiä, mutta se voi rikkoa luomen.

Koska myös pahanlaatuinen luomi rikkoutuu ja rupeutuu herkästi, hyvänlaatuisen luomen erottaminen pahanlaatuisesta vaikeutuu. Jatkuvasti hankaukselle altistuva luomi kannattaa poistaa, samoin miehillä parranajon yhteydessä jatkuvasti rikkoutuva luomi.

Luomessa olevan karvan voi nyppäistä ja leikata pois, jos haluaa. Jos luomi ärtyy käsittelystä, se on syytä jättää rauhaan. Uudet, luomeen liittyvät tuntemukset ja oireet, kuten kutina tai verenvuoto, kannattaa selvittää.

8. Kuinka usein ihoa pitää syynätä?

Suosittelen katsastamaan ihon läpi kauttaaltaan muutaman kerran vuodessa. Kyse ei oikeastaan ole syynäyksestä, vaan samalla tavalla yleisestä terveydentilan seurannasta kuin vaikka painon tai verenpaineen seuranta.

Luonnollinen hetki tarkistaa iho on kevät, kun vaatetus vähenee. Kesäaikaan punkkitarkastuksen yhteydessä on hyvä silmäillä ihoa laajemminkin. Jos lähisukulaisella on ollut ihosyöpä tai itse palaa herkästi auringossa, ihoa kannattaa tarkkailla muita tiheämmin.

Apuna ihon tarkkailussa kannattaa käyttää peiliä ja toista ihmisiä. Kannattaa kurkkaista myös vähemmän näkyvillä oleviin paikkoihin, kuten korvien taakse, jalkapohjiin ja hiusten peittämään päänahkaan. Kun syöpä havaitaan varhain, sen ennuste on aina parempi.

”Luonnollinen hetki tarkistaa iho on kevät, kun vaatetus vähenee. Kannattaa kurkkaista myös korvien taakse, jalkapohjiin ja hiusten peittämään päänahkaan.”

9. Mitä lääkäri tekee ihomuutokselle?

Epäilyttävät luomet poistetaan kirurgisesti, eli leikkaamalla ja ompelemalla. Luomenpoisto onnistuu terveyskeskuksessa. Jos luomi on hankalassa kohdassa, kuten lähellä silmää, ihotautilääkäri tai plastiikkakirurgi poistaa sen.

Ihon pintakerroksen muutokset hoidetaan tavallisesti jäädyttämällä nestemäisellä typellä.

Muutos lähetetään patologille tutkittavaksi. Kannattaa muistaa, että vaikka koepala paljastuisi pahanlaatuiseksi, melanoomien vaikeusaste vaihtelee. Syvälle ihon kerroksiin kasvava melanooma on vaarallisempi kuin pintakerroksissa oleva melanooma.

10. Näkyykö ihosyöpä aina iholla?

Melanooma ei aina aiheuta tummaa muutosta iholla. Muutos voi olla punertava, tai joskus alueelta voi puuttua pigmentti kokonaan. Koska se muuttaa ihon ulkonäköä aina jollain tapaa, jokainen huolestuttava muutos pitää tutkia.

Joskus harvoin melanooma voidaan todeta silmänpohjasta ja jopa suolistosta.

Lue myös: Epäiletkö melanoomaa? Millainen luomi on syytä tarkistuttaa? Näin lääkäri vastaa 12 kysymykseen luomista

X