Mitä iho kertoo terveydestä? - Asiantuntija vastaa

Muutos ihossa voi olla merkki yleissairaudesta. Monia muutoksista voi jäädä seuraamaan, mutta osan kanssa kannattaa lähteä matalalla kynnyksellä lääkäriin. Poimi asiantuntijan neuvot, mitä iho kertoo terveydestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muutokset ihossa saattavat kertoa sairaudesta © iStock

Muutos ihossa voi olla merkki yleissairaudesta. Monia muutoksista voi jäädä seuraamaan, mutta osan kanssa kannattaa lähteä matalalla kynnyksellä lääkäriin. Poimi asiantuntijan neuvot, mitä iho kertoo terveydestä.
Teksti:
Virve Järvinen

1 Mitä iho kertoo ihmisen terveydentilasta?

Iho voi heijastaa kantajansa terveydentilaa. Muutokset ihon värissä ja ihokarvoituksessa, ihon kuivuminen ja paksuuntuminen sekä ihotulehdukset ja -rikot voivat olla sairauden merkkejä.

Toisaalta terve iho ei sulje pois vakavaa sairautta. Ja vaikka ihosairaudet voivat muuttaa ihon kuntoa radikaalisti, ihmisen muu terveydentila voi olla erinomaisessa kunnossa.

2 Miten iho kertoo, että tarvitaan nopeasti apua?

Kylmänhikinen iho voi olla vaaran merkki. Se voi liittyä esimerkiksi sydäninfarktiin, verenmyrkytykseen, sisäiseen verenvuotoon, hyvin alhaiseen verenpaineeseen ja insuliinisokkiin. Insuliinisokilla tarkoitetaan insuliinihoitoista diabetesta sairastavan henkilön liian alhaista verensokeria.

Jos iholla näkyy tumman­punaista tai violettia ihottumaa, tai isompia sinipunervia mustelmia, ja ihmisellä on korkea kuume, hänellä voi olla ­bakteerin aiheuttama verenmyrkytys.

3 Onko ihon värimuutos vakavaa?

Ihon värimuutos voi olla vakavan sairauden ­merkki. ­Sinipunerva sävy kertoo, että elimistön hapetuksessa eli ­sydämessä tai keuhkoissa on ongelmia.

Keltainen väri viestii sappiväriaineiden poistumisen ongelmasta. Taustalla on usein maksan tai sappiteiden ongelma tai liiallinen punasolujen hajoaminen.

Keltainen ihon väri voi olla itseaiheutettukin. Taval­lista runsaampi porkkanoiden syöminen tai beetakaroteenia ­sisältävien ravintolisien käyttö voi värjätä ihon keltaiseksi. Vakavat sairaudet näkyvät yleensä oireina muuallakin kuin ihossa.

4 Miten korkea verensokeri vaikuttaa ihoon?

Korkea verensokeri on diabeteksen oire. Se on aineenvaihduntasairaus, ja aineenvaihduntasairaudet voivat kuivattaa ihoa. Tosin iho ohenee ja kuivuu kaikilla iän myötä.

Korkea verensokeri saattaa paksuntaa ja tummentaa taipeiden ihoa ja rappeuttaa ihon sidekudosta. Se voi aiheuttaa sääriin kellertävän punertavia tai vaaleanruskeita, kiinteitä ja kiilteleviä läiskiä eli necrobiosis lipoidican.

Ihon hiivatulehdukset, rakkulat ja huonosti paranevat haavat ovat diabeetikoilla muita yleisempiä.

5 Mikä vie säärikarvat?

Ihokarvojen puuttuminen, ihon paksuuntuminen ja tummentuminen säärissä ja nilkoissa liittyy yleensä laskimoiden vajaatoimintaan. Silloin jalat ovat usein turvonneet ja väsyneet, ja niissä voi olla suonikohjuja.

Laskimoiden vajaatoiminta voi johtaa hankalasti hoidettavaan säärihaavaan. Jos ­jaloissa on edellä mainittuja oireita, ­jalkoja kannattaa näyttää verisuonikirurgille.

6 Näkyykö hormonitoiminta ihosta?

Kilpirauhasen liikatoiminnassa iho on lämmin ja ­kostea, ja ­kasvot ja kämmenet ­voivat ­punoittaa. Kilpirauhasen ­vajaatoiminnassa iho on viileä ja kuiva.

Progesteroni eli keltarauhashormoni vaikuttaa ihon ­talintuotantoon. Mieshormoni testosteroni lisää talineritystä. Kuukautiskierron loppupuolella naisella progesteroni- ja estrogeenitasot laskevat, jolloin testosteronin määrä ­suhteessa kasvaa. Tämä voi näkyä ihon rasvoittumisena.

Kun estrogeenitasot naisilla vaihdevuosien myötä laskevat, alkaa iho kuivua ja veltostua. Naiselle voi myös tulla finnejä.

7 Onko syy aikuisen ihon rasvoittumiseen aina hormoneissa?

Aikuisiän akne on naisilla ­melko tavallista. Se voi liittyä lisääntyneeseen mieshormoni­tuotantoon ja polykystiset munasarjat -eli PCOS-oire­yhtymään, mikä lisää myös ­karvankasvua.

Parkinsonin tautia sairastavilla iho rasvoittuu. Heistä enemmän kuin joka toinen sairastaa seborrooista ihottumaa eli tali-ihottumaa.

8 Pystyykö ihosta päättelemään, miten suolisto voi?

Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten Crohnin tauti, voivat aiheuttaa iho-oireita ja rikkoa ihon ruoansulatuskanavan kummassakin päässä.

Ihokeliakiassa pääoireena on voimakkaasti kutiseva, pienirakkulainen ihottuma. Se tulee tyypillisesti kyynärpäihin, polviin ja pakaroihin.

Suolistobakteerien vaikutusta moniin ihosairauksiin tutkitaan innokkaasti. Vielä on liian varhaista sanoa, että huolehtimalla suoliston bakteeritasapainosta voisi estää iho­sairauksia.

9 Ovatko maksaläiskät vaarattomia?

Auringossa muodos­tuva pigmentti aiheuttaa iholle vanhemmiten laikkuja, maksa­läiskiä. Ne ovat itsessään vaarattomia, mutta merkki elämänaikaisesta aurinkoaltis­tuksesta. Runsas auringolle ­altistuminen lisää haitallisten ihomuutosten vaaraa.

Ihon tummuminen ilman aurinkoa on yksi harvinaisen Addisonin taudin oire. Sen pääoireita ovat kuitenkin voimattomuus, ruokahaluttomuus ja laihtuminen.

10 Millaisia paikallisia ihomuutoksia pitää näyttää lääkärille?

Rumia ankanpoikasia kannattaa lähteä näyttämään ­matalalla kynnyksellä. Ne ovat muutoksia, jotka näyttävät tai käyttäytyvät muihin ihomuutoksiin nähden poikkeavasti.

Usein pahanlaatuiset muutokset ovat väriltään poikkeavia, epäsymmetrisiä, kasvavia ja joskus itsestään rikkoutuvia ihomuutoksia.

11 Näkyvätkö elintavat ihosta?

Runsas sokerin ja nopeiden hiilihydraattien määrä ja runsas ravinnon maitoproteiinin määrä voivat pahentaa ja lisätä aknea.

Runsas ylipaino altistaa ­monille iho-ongelmille, kuten aiemmin mainitulle laskimoiden vajaatoiminnalle ja taive­alueiden ihoinfektioille.

Vähäinen, huono uni lisää ihon vanhenemista, vähentää sen kosteutta ja heikentää ihon luontaista suojakerrosta.

Stressi pahentaa helposti ­tulehduksellisia ihosai­rauksia. Näistä selvimmät esimerkit ­lienevät atooppinen ihottuma ja psoriaasi.

12 Voiko ihon vanhenemista hidastaa?

Ikääntyminen on paljon muutakin kuin ihon ohenemista, veltostumista ja rypistymistä. Kasvoilta häviää rasvaku­dosta ja rasvan sijainti muuttuu. ­Lihaskudosta ja luuta katoaa.

Elämänikäinen aurinkoaltis­tus näkyy ihosta. Auringolta suojautuminen on parasta anti-agingia.

 

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri, LT Ville Kiiski, Ihosairaala ja Lääkärikeskus Aava

Artikkeli on ensi kerran julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 5/21.

Lue myös: Iho ei tykkää liiasta rasvasta

 

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X