Miten eturauhassyöpä leviää? Näin urologi vastaa 10 kysymykseen syövän etenemisestä ja syöpähoidoista

Valtaosa eturauhassyöpään sairastuneista ei kuole sairauteensa. Uudet hoidot ovat tehokkaita, ja eturauhassyövästä on tullut krooninen, hoidettava sairaus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paikallinen, parannettavissa oleva eturauhassyöpä ei yleensä aiheuta lainkaan oireita.

Valtaosa eturauhassyöpään sairastuneista ei kuole sairauteensa. Uudet hoidot ovat tehokkaita, ja eturauhassyövästä on tullut krooninen, hoidettava sairaus.
Teksti: Virve Järvinen

Miten eturauhassyöpää hoidetaan ja miten eturauhassyöpä leviää? Voiko levinneen eturauhassyövän tunnistaa itse? Kysyimme 10 kysymystä etäpesäkkeistä, altistumisesta ja syövän eri hoitomuodoista, näin vastaa kirurgian ja urologian erikoislääkäri, urologian professori Antti Rannikko, HUSista.

1. Voiko mies itse erottaa, ovatko oireet paikallista vai levinnyttä eturauhassyöpää?

Paikallinen, parannettavissa oleva eturauhassyöpä ei yleensä aiheuta lainkaan oireita. Kun tauti etenee, se voi aiheuttaa vastaavanlaisia virtsaamisvaivoja kuin eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu.

Myöhemmin syöpä tai sen lähettämät etäpesäkkeet voivat aiheuttaa kylkikipua, vähentää virtsaneritystä ja laskea yleistilaa.

Etäpesäkkeinen tauti tuntuu luustokipuna, sillä eturauhassyövän etäpesäkkeet hakeutuvat tyypillisesti luustoon.

2. Kuinka nopeasti eturauhassyöpä etenee?

Eturauhassyöpä on yleensä hyvin hitaasti etenevä sairaus. Suurin osa eturauhassyöpädiagnoosin saaneista miehistä ei menehdy siihen.

Eturauhassyövän ennuste on parantanut vuosikymmenien kuluessa merkittävästi. Kuusikymmentä vuotta sitten alle 30 prosenttia sairastuneista oli elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Nyt luku on yli 90 prosenttia.

Eturauhassyövästä on tullut krooninen, hoidettava ja seurattava sairaus. Osa eturauhassyövistä on kuitenkin hyvin aggressiivisia ja nopeasti eteneviä. Eturauhassyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpäkuolemien syy keuhkosyövän jälkeen.

Lue myös: Markon eturauhassyöpä paljastui koepaloista – Huumori auttoi syöpätaistelussa: ”Sairastuminen avasi uuden oven – olen nyt vertaistukena toisille”

Marko Yrttimaa naurahtaa, että sairastumisen myötä hän on hankkinut liki urologin pätevyyden. Niin paljon on tullut perehdyttyä eturauhassyöpään. <span class="typography__copyright">© Sini-Marja Niska </span>

Marko Yrttimaa naurahtaa, että sairastumisen myötä hän on hankkinut liki urologin pätevyyden. Niin paljon on tullut perehdyttyä eturauhassyöpään. © Sini-Marja Niska 

3. Miten eturauhassyövän hoito valitaan?

Eturauhassyövän hoitoon vaikuttavat syövän laatu ja levinneisyys, ja ne selviävät tutkimuksilla.

Syövän pahanlaatuisuus selviää eturauhasesta otetuista koepaloista. Niiden perusteella syöpä jaetaan matalan, kohtalaisen tai korkean riskin syöväksi. Matalan riskin syöpä on paikallinen syöpä, jolloin levinneisyystutkimukset ovat tarpeettomia.

Syövän levinneisyys sel­viää kuvantamistutkimuksilla eli vartalon tietokonekuvauksella ja luuston isotooppikuvauk­sella.

Magneetti- ja PET-kuvausta voidaan käyttää myös imu­solmukkeiden ja luuston etäpesäkkeiden kuvantamiseen. Toistaiseksi ei tiedetä, lisääkö niiden käyttö potilaan elinaikaa.

4. Miksi hoitoa joutuu odottamaan?

Eturauhassyöpä hoidetaan välittömästi, jos se on levinnyt selkänikamaan ja siihen liittyy halvaantumisen vaara. Tämä on harvinaista, sillä yleensä eturauhassyöpä etenee kilpikonnan vauhtia.

Vaikka muutaman kuukauden odotuksella ei ole merkitystä hoidon onnistumiseen, se voi aiheuttaa potilaalle ahdistusta.

Syöpäjärjestöjen kouluttamat vapaaehtoiset tarjoavat maksutonta vertaistukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen eri puolilla Suomea.

5. Miten levinnyttä eturauhassyöpää hoidetaan?

Levinnyttä eturauhassyöpää hoidetaan lääkkeillä eli sytostaateilla, hormonilääkkeillä sekä sädehoidolla ja niiden yhdistelmillä. Sytostaatit estävät syöpäsolujen kasvua.

Eturauhassyöpä on hormoniriippuvainen syöpä, jonka olemassaoloa testosteronihormoni ruokkii. Hormonilääkkeillä estetään testosteronin vaikutus syöpäsoluissa.

Sädehoito on eturauhasen ulkopuolelle levinneen syövän hoidossa uutta. Uusimpien tutkimusten mukaan eturauhasen paikallisesta sädehoidosta on hyötyä vain vähän levinneen eli oligometastaattisen syövän hoidossa. Sädehoidon tavoitteena on tuhota syöpäsoluja ja estää niiden jakautumista ja leviämistä.

Lue myös: Säästöt kuluivat syöpähoitoihin – Petri Sarasteen eturauhassyöpä paljastui PSA-testissä: ”Ei taistella syöpää vaan aikaa vastaan”

Petri Saraste

Syöpään sairastuminen on saanut Petri Sarasteen ­pohtimaan elintapojaan. ”Silloin tällöin tulee puuskia, että nyt syön terveellisemmin ja liikun enemmän.” © Jonne Räsänen

6. Ovatko uudet hormoni­lääkkeet aikaisempia tehokkaampia?

Uuden polven hormonilääkkeet ovat antiandrogeeneja tai androgeenisynteesin estäjiä. Ensimmäiset läpäisevät syöpäsolun ja pystyvät estämään androgeenihormonien sitoutumisen syöpäsolun kiinnityskohtiin. Jälkimmäiset vähentävät tehokkaasti testosteronin ja muiden mieshormonien eli androgeenien tuotantoa.

Uudet lääkkeet estävät myös lisämunuaisista erittyvien androgeenien vaikutuksen syöpäsoluihin. Käytännössä syöpäsoluilta loppuu polttoaine.

Lääkkeet ovat suun kautta otettavia lääkkeitä, joita voidaan käyttää yksin tai yhdistelmänä. Suurin osa eturauhassyövän hoidossa käytettävistä lääkkeistä on potilaalle käytännössä ilmaisia eli Kelan korvaamia.

7. Miten hormonilääkkeet muuttavat miestä?

Mieshormonituotannon lakkauttaminen romahduttaa seksuaalisen halukkuuden, mutta se ei vaikuta miehen ulkoisiin sukupuoliominaisuuksiin. Lääkkeet aiheuttavat miehelle tyypillisesti naisen vaihdevuosioireita vastaavia oireita: hikoilupuuskia, jaksamattomuutta ja masentuneisuutta. Miehen hemoglobiini voi laskea kymmenisen yksikköä.

Kaikille miehille ei tule lääkkeistä lainkaan haittoja. Osalla ne voivat olla hyvin voimakkaita.

8. Onko lääkkeiden jälkeen muuta hoitoa?

Lutetium-hoito on viime vaiheen hoito, joka tuhoaa etäpesäkkeitä. Se on suonensisäinen radioaktiivinen hoito, joka ei sovellu kaikille. Potilaan soveltuvuus siihen varmistetaan PSMA-PET-TT-kuvauksella.

Hoitoa saa julkisesti toistaiseksi Kuopion ja Helsingin yliopistosairaaloissa.

Lue myös: Eturauhassyövän uusi hoitomuoto pyrkii karsimaan hoitojen haittavaikutuksia – ”Magneettiohjattu kuumennushoito on turvallinen ja tehokas”

9. Miten potilas pääsee kokeilemaan vasta tutkimusvaiheessa olevia lääkkeitä?

Meneillään olevista lääketutkimuksista kerrotaan yliopistosairaaloiden verkkosivuilla. Hoitavan lääkärin tulisi myös osata kertoa niistä potilaalleen.

Tutkimuslääke voi olla potilaalle niin sanottu viimeinen vaihtoehto siinä vaiheessa, kun syöpä on edennyt niin pitkälle, että tehokkaaksi todettuja hoitoja ei ole enää tarjolla.

10. Miten eturauhas­syöpä löytyy ajoissa?

Miehen kannattaa hakeutua lääkäriin aina, jos hänellä on virtsaamiseen liittyviä, elämänlaatua haittaavia vaivoja tai jonkinlaisia epämääräisiä tuntemuksia lantionpohjassa, jotka aiheuttavat epätietoisuutta tai pelon syövästä. Eturauhassyövän riskiä voidaan arvioida verestä otetusta PSA-arvosta.

Eturauhassyöpää ei seulota, sillä PSA löytää myös paljon harmittomia kasvaimia, jotka hoitamattomanakaan eivät koskaan etenisi. Silti on riski, että löydetty kasvain hoidetaan, ja hoidolla on usein ikäviä haittoja miehen suolentoimintaan sekä virtsanpidätys- ja seksuaaliseen kykyyn. Tällaisen syövän diagnoosi ja hoito aiheuttavat potilaalle turhaa stressiä ja ahdistusta.

Eturauhassyöpä on ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Mitä vanhemmaksi mies tulee, sitä todennäköisemmin hän sairastuu siihen. Jos esimerkiksi 60-vuotiaalla miehellä todetaan ja hoidetaan niin sanottu näennäissyöpä, hoidon haitat saattavat heikentää hänen elämänlaatuaan merkittävästi loppuelämän, kenties 20 vuoden ajan. Näennäissyöpä on syöpä, joka ei tule aiheuttamaan miehelle ongelmia hänen elinaikanaan.

Lue myös: Eturauhanen oireilee ja suihku on heikko – Miten eturauhasvaivoja voi ehkäistä? Lue urologin neuvot

X