Kesällä haavat vaativat huolellista hoitoa – Vältä uimista, älä haudo haavaa! Lue haavahoitajan vinkit

Jos on haava, pitääkö uimista välttää? Miksi haavan paraneminen kestää? Kuinka erilaiset haavat kannattaa hoitaa? Haavahoitaja antaa vinkit kesän ja mätäkuun haavan hoitoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kesällä haava vaatii erityisen huolellista hoitoa, jotta haavan tulehdusriski minimoituu ja haava paranee nopeasti.

Jos on haava, pitääkö uimista välttää? Miksi haavan paraneminen kestää? Kuinka erilaiset haavat kannattaa hoitaa? Haavahoitaja antaa vinkit kesän ja mätäkuun haavan hoitoon.
Teksti: Virve Järvinen 

Haava vaatii kesällä hyvää ja huolellista puhdistusta ja hoitoa. Mätäkuu voi olla nimensä veroinen, mikäli haavat tulehtuvat.

Näin haavahoitaja neuvoo! Lue, miten kannattaa varautua kesäisiin tapaturmiin ja miten hoitaa kesähaavat, ruhjeet ja nirhaumat tulehdusriskiä minimoiden:

1. Millainen valikoima laastareita ja haavanhoitotarpeita kannattaa kesänviettoon hankkia?

Maailmalta löytyy kaikkiaan 3 000 erilaista haavasidosta. Riittää, että sinulla on tehdaspuhtaita kuivataitoksia, sideharsorullia, ihoteippiä ja erikokoisia hengittäviä laastareita.

Kuivataitoksia voi käyttää haavan puhdistamiseen, verenvuodon tyrehdyttämiseen ja alkuvaiheessa imevänä sidoksena. Ne kiinnitetään paikoilleen joustavalla sideharsolla ja ihoteipeillä.

Herkkäihoisen kannattaa valita liimoja hellempi silikoninen ihoteippi. Perhosteippi liittää kätevästi myös palkeenkielen reunat yhteen. Jos tekee puutarhatöitä tai lotrailee vedessä, kannattaa valita vedenkestävä laastari tai kalvosidos.

Lue myös: Totta vai tarua: Onko jäykkäkouristusrokotteesi voimassa – ja haittaako jos se ei ole?

2. Otamme mökillä veden kaivosta. Voiko sillä putsata haavan?

Vettä ja saippuaa tarvitaan käsien pesuun, sillä haavaa hoidetaan vain puhtain käsin. Jos kaivovesi on juomakelpoista, haavan voi huuhdella sillä näkyvästä liasta puhtaaksi. Steriilimmin tämä tapahtuu keittosuolaliuoksella, joka ei apteekissa paljoa maksa. Lisäksi kannattaa hankkia antiseptista haavanpuhdistetta.

Puhdistamisen jälkeen haava taputellaan kuivaksi ja suojataan sidoksella. Sidoksen tarttumista haavaan voi estää sen ja haavan väliin laitettavalla silikoniverkolla, haavageelillä tai rasvaverkolla. Jälkimmäisin saattaa tarttua haavapohjaan, ja se pitää siksi vaihtaa silikoniverkkoa useammin.

Haavaa suihkutetaan tai huuhdellaan alussa minuutti, pari joka päivä, niin kauan kuin se erittää. Samalla katsotaan, ettei siinä ole tulehduksen merkkejä, ja vaihdetaan sidos uuteen.

Lue myös: Mitä tehdä, jos kyy puree? Kolme väitettä myrkkykäärmeen pureman ensihoidosta

3. Nautiskelen lämmöstä. Saako kesähaava nauttia myös auringosta?

Kehon lämpö luo haavalle hyvät paranemisolosuhteet. Auringon ja saunan lämpö sen sijaan voivat edistää tulehdusta aiheuttavien bakteerien kasvua haavassa.

Kun haava on pinnallinen ja rupeutunut, sidosta ei tarvita. Kannattaa huolehtia, ettei rupialue hankaudu tai veny.

Haava paranee viikossa, parissa. Iän myötä paraneminen hidastuu, kun iho menettää joustavuuttaan. Ihosta kannattaa pitää huolta perusvoiteella.

4. Kesällä haava rajoittaa elämää, onko syytä olla uimatta?

Jos on haava, ei voi suositella uimista: luonnonvesissä on bakteereita, jotka verenkiertoon joutuessaan voivat aiheuttaa pahimmillaan hengenvaaran.

Jos vesi kuitenkin vetää puoleensa, tulee käyttää vedenpitävää sidosta ja uimisen jälkeen puhdistaa ja vaihtaa sidos kuivaan.

Ensimmäisinä päivinä haavaan kannattaa suihkauttaa puhdistamisen yhteydessä antiseptistä haavapuhdistesuihketta, jolloin tulehdusriski vähenee.

Lue myös: Tiesitkö, että nämä lääkkeet hidastavat haavan parantumista

5. Miten nivelalueella olevan haavan parantumista voisi edesauttaa?

Nivelalueilla iho joustaa ja haava pääsee liikkumaan, mikä hidastaa paranemista. Jos vain onnistuu, kannattaa sitoa haava muutamaksi päiväksi paikoilleen.

Markkinoilla on polviin ja niveliin tarkoitettuja, joustavia laastareita. Ne mukautuvat liikkeeseen, eivätkä kiristä haavaa. Jos haava pääsee venymään, siihen tulee herkemmin arven liikakasvua.

6. Kannattaisiko haavaan laittaa rasvaa, vaikka hunajavoidetta? Koetan estää haavatulehdusta.

Markkinoilla on antimikrobisia voiteita, mutta pikkuhaavojen hoitoon ei niitä tarvita. Hunajatuotteita voi kokeilla, jos paraneminen pitkittyy. Tärkeintä on huolehtia haavan puhtaudesta.

Haavan ympärys voi punoittaa lievästi ensimmäiset neljä viisi päivää, mutta jos punoitus sen jälkeen jatkuu, haavaa pitää näyttää ammattilaiselle. Jos punoitukseen liittyy kipua, kuumotusta ja turvotusta, tai haava erittää märkää, se lienee tulehtunut ja tarvitaan lääkäriä.

Lian mukana haavaan voi joutua jäykkäkouristusta aiheuttavia tetanusbakteereita. Ennen kuin lähtee koko kesäksi mökille, kannattaa varmistaa jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo.

Lue myös: Sirpan tulehtunut haava oli pitkä piina

7. Uskallanko tehdä lainkaan puuhommia? Jos kirves lipsahtaa, käy köpelösti.

Kannattaa jättää puuhommat hetkeen, jolloin ei ole mökillä yksin ja pitää puhelin lähettyvillä.

Jos vahinko sattuu, vuotokohtaa tulee paina voimakkaasti – sitä pontevammin, mitä voimakkaammin veri vuotaa.

Haavataitoksista tai mistä tahansa puhtaasta kankaasta taitellaan paksuhko side, joka kiinnitetään tiukasti paikalleen sideharsolla tai vaikka kaulahuivilla. Jos veri vuotaa sidoksen läpi, pitää jatkaa kohdan painamista. Jos verta tulee kunnolla tai pulppuamalla, soitetaan ambulanssi.

Lue myös: ”Kutiaako hyttysenpisto vähemmän, jos antaa ötökän imeä itsensä kylläiseksi?” – 10 vinkkiä: Näin hoidat ampiaisen pistot, haavat ja hiertymät

Haava-aiheisiin kysymyksiin vastasi sairaanhoitaja YAMK auktorisoitu haavahoitaja Ulla Nuutinen, Suomen Haavahoito Oy.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 6/2022.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X