Muhiiko suussasi tulehdus? Tämän takia suutulehdus voi olla hengenvaarallinen

Jos hampaiden kotihoito jää vähiin, suuhun saattaa kehittyä tulehdus, joka pahimmillaan leviää muualle elimistöön. Hoitamaton tulehdus voi olla hengenvaarallinen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos hampaiden kotihoito jää vähiin, suuhun saattaa kehittyä tulehdus, joka pahimmillaan leviää muualle elimistöön. Hoitamaton tulehdus voi olla hengenvaarallinen.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Suutulehdus eli stomatiitti on suun limakalvon ja ikenien tulehdustila. Se kannattaa hoitaa huolella pois. Lue erikoislääkärin vinkit, miten suutulehduksen voi ehkäistä.

1. Miten niin suutulehdus voi olla hengenvaarallinen?

Tulehdus voi vähitellen lähteä leviämään hampaiden kiinnityskudoksesta tai juuren alueelta muihin pehmytkudoksiin ja leukaluuhun. Niiden kautta tulehdus voi pahimmillaan levitä aivoihin tai kaulan kudosten välitiloja pitkin rintakehän alueelle ja sydämeen.

Levinneestä tulehduksesta voi hoitamattomana seurata monia hengenvaarallisia tiloja, kuten verenmyrkytys. Varsinkin kasvojen alueelle levinneet tulehdukset ovat vaarallisia myös siksi, että ne voivat aiheuttaa ilmateiden ahtautumista, jolloin hengittäminen vaikeutuu.

Levinneet hammasperäiset tulehdukset vaativat aina sairaalahoitoa. Oireet eivät yleensä kehity salamannopeasti, mutta kun ne alkavat lisääntyä, on syytä hakeutua melko nopeasti hoitoon.

Jos oireet ovat vielä lieviä, kannattaa hakeutua hammaslääkäripäivystykseen tai yksityishammaslääkärille. Vakavissa tilanteissa on hyvä mennä suoraan oman sairaalan yhteispäivystykseen.

2. Minkälaisista merkeistä voi päätellä, että suussa on tulehdus?

Suussa oleva tulehdus voi tuntua kipuna tai näkyä ikenien punoituksena, turvotuksena tai verenvuotona. Usein oireet ovat paikallisia, ja ne esiintyvät jonkin yksittäisen hampaan lähellä ikenessä.

Pahimmillaan tulehdus voi levitä laajemmaksi ja kehittyä ulospäin näkyväksi turvotukseksi.

3. Mistä suutulehdus johtuu?

Tulehdukset johtuvat kahdesta eri syystä. Reikiintyneessä hampaassa tulehdus saattaa edetä hampaan ytimeen asti, jolloin myös ydin tulehtuu. Toinen syy on parodontiitti, eli bakteerien aiheuttama sairaus, joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia.

Käytännössä tulehdukset ovat hyvin monimuotoisia. Yleensä ihmisillä on luonnostaan alttius saada helpommin joko kariesta tai parodontiittia, mutta tulehdukset voivat olla myös kummankin yhtä aikaa aiheuttamia sekainfektioita.

4. Minkälainen sairaus parodontiitti on?

Parodontiitti tarkoittaa bakteerien aiheuttamaa tulehdusta, joka syntyy syventyneeseen ientaskuun. Siitä tulehdus syvenee vähitellen ja tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia.

Ientulehdus on hyvin yleinen vaiva, jota syntyy yleensä jokaiselle, jos hampaiden pinnalle kertyvää bakteeripeitettä ei poisteta ajoissa. Parodontiitin kehittyminen sen sijaan vie yleensä useita kuukausia, jos hampaita ei pese säännöllisesti. Silloin ientaskut syvenevät vähitellen, ja parodontiitille ominaiset bakteerit pääsevät lisääntymään niissä. Vähitellen hampaisiin syntyy luukatoa, ja hampaat voivat alkaa heilua. Samalla akuutin infektion mahdollisuus kasvaa.

Eniten parodontiitin riskiä lisäävät kotihoidon puute, tupakointi ja sokeripitoinen ruokavalio. Osalla ihmisistä on suurempi alttius sairastua parodontiittiin.

Parodontiittia sairastavat tarvitsevat tihennettyä hammashoitoa jopa kolmen kuukauden välein. Syventyneitä ientaskuja ei enää itse pysty puhdistamaan, vaan ne täytyy puhdistaa säännöllisesti hammaslääkärissä tai suuhygienistillä.

5. Miten omilla hampaidenhoitotavoilla voi ehkäistä suun tulehduksia?

Tulehdusten ehkäisy on helppoa: hampaat täytyy harjata huolellisesti kaksi kertaa päivässä fluoripitoisella hammastahnalla. Harjaukseen on hyvä käyttää vähintään kolme minuuttia kerrallaan.

Hammasvälit kannattaa myös puhdistaa hammasväliharjoilla, joita voi ostaa tavallisesta ruokakaupasta.

Jos hampaat jäävät pesemättä, ientulehdus alkaa syntyä hyvin nopeasti jo muutamassa päivässä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että ientulehdus menee nopeasti ohi, kun hampaita alkaa jälleen pestä. Parodontiitin tai reikiintymisen syntyminen vie paljon pitempään. Ne aiheuttavat kuitenkin huomattavasti vakavampia ongelmia.

Lue myös: Sorrutko hammaspesulla yleisiin virheisiin? Lue, onko sinunkin suusi suotuisa kasvupaikka haitallisille bakteereille

6. Onko suutulehdus ehkäistävissä ruokavaliolla?

Ruokavalio ja ruokailutavat vaikuttavat luonnollisesti suun terveyteen. Sokeripitoinen ruoka lisää happohyökkäyksiä, minkä takia varsinkin lisättyä sokeria sisältäviä herkkuja kannattaa välttää.

Jos makeaa kuitenkin tekee silloin tällöin mieli, paras ajankohta on ajoittaa herkku heti aterian jälkeen jälkiruoaksi, jotta se ei aiheuta uutta happohyökkäystä.

Napostelua aterioiden välissä on yleensä syytä välttää. Jos suun omahoito on kunnossa, kahvia ja teetä voi kuitenkin juoda päivän aikana kohtuullisesti. Hampaiden kannalta musta kahvi ja tee ovat parhaita vaihtoehtoja. Maidossa on luonnostaan vähän sokeria, minkä takia se voi vähän lisätä happohyökkäystä. Sokeria ei kannata lisätä kahvin tai teen joukkoon.

7. Voiko suutelusta olla haittaa? Tai toisen juomapullosta juomisesta?

Perusterveelle aikuiselle ei yleensä ole haittaa, jos hän saa toisen syljen bakteereja. Suuteleminen tai toisen juomapullosta juominen eivät siis aiheuta tai pahenna suun tulehdusta. Sylkikontaktiin liittyvä pöpökammoisuus on turhaa.

Aivan pienillä lapsilla tilanne on kuitenkin erilainen. Heillä suun bakteerikanta ei ole vielä kunnolla kehittynyt, ja siksi heidän kanssaan kannattaa varoa sylkikontaktia.

Lue myös: Haiseeko hengityksesi? Näin voit varmistua suusi raikkaudesta, Anna.fi

8. Miten raskausaika vaikuttaa suun bakteereihin?

Raskausaikana naisen hormonitasapaino muuttuu, mikä muuttaa myös syljen koostumusta tavallista happamammaksi. Syljen happamuus lisää reikiintymisen ja ientulehduksen riskiä.

Raskausaikana ruokavalioon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja pyrkiä valitsemaan hammasystävällisiä ruokia.

9. Entä ikääntyminen?

Ikääntyessä syljen eritys luonnostaan vähenee, mikä lisää hampaiden reikiintymisen ja parodontiitin riskiä. Lisäksi ikääntyneillä on usein paljon erilaisia lääkityksiä, jotka omalta osaltaan vähentävät syljen eritystä vielä entisestään.

Jos suu tuntuu hyvin kuivalta, hammaslääkäri voi määrätä suuta kostuttavia aineita. Asiasta kannattaa keskustella oman hammaslääkärin kanssa.

10. Miten suutulehdus vaikuttaa muihin hoitoihin?

Monia lääketieteellisiä hoitoja voidaan antaa vain silloin, kun suu on täysin terve. Esimerkiksi monet syöpähoidot, kuten sytostaattihoidot, voidaan aloittaa vain, jos suussa ei ole tulehduksia.

Myös ennen lonkkaleikkausta suu täytyy hoitaa kuntoon.

Kun ikää tulee, sairauksien ja lääkitysten määrä yleensä kasvaa. Varsinkin yli kuusikymppisten kannattaa hoidattaa suunsa jo hyvissä ajoin kuntoon. Esimerkiksi huonokuntoiset paikat kannattaa käydä vaihdattamassa tai juurihoitoa vaativat hampaat käydä hoidattamassa. Jos tulee äkillinen tarve lääkityksen aloittamiseen, suun tulehdukset eivät silloin ole estämässä sitä.

Asiantuntijana vastuualuejohtaja, suu- ja leukakirurgi Tero Soukka, TYKS.

X