Muistisairas puoliso elää nuoruudessaan – Miten tähän pitäisi suhtautua? Miten parisuhteesta voi pitää kiinni hoivan rinnalla?

Eilan aviomiehellä on diagnosoitu Alzheimerin tauti. Tilanne mietityttää tuoretta eläkeläistä. Miten rakas ihminen ja molempien elämä muuttuu? Kuinka käy parisuhteen, entä seksin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten elämä muuttuu, kun puoliso sairastuu?

Eilan aviomiehellä on diagnosoitu Alzheimerin tauti. Tilanne mietityttää tuoretta eläkeläistä. Miten rakas ihminen ja molempien elämä muuttuu? Kuinka käy parisuhteen, entä seksin?
(Päivitetty: )
Teksti:
Laura Savolainen

Kun jakaa arjen muistisairaan puolison kanssa, päivät voivat olla kovin erilaisia. Näin muistisairaan läheistä neuvoo Hanna-Maria Roitto, muistisairauksiin erikoistunut lääkäri, LT, neurologian poliklinikalta Husista.

Muistisairas puoliso elää välillä nuoruusvuosissaan, eksyy tutuissakin paikoissa, hukkaa tavaroitaan ja syyttää minua niiden varastamisesta. Miten tähän pitäisi suhtautua?

”Alzheimerin tauti nakertaa lähimuistia ja vaikeuttaa uusien asioiden oppimista, mutta vanhat tiedot ja taidot säilyvät mielessä uusia pidempään.

Siksi muistisairas puoliso saattaa elää uudestaan lapsuuden ja nuoruuden maailmassa, esimerkiksi kiirehtiä aamutuimaan lypsylle, vaikka olisi asunut kerrostalossa jo vuosikymmeniä.

Tämä saattaa aiheuttaa kotona hämmentäviä tilanteita. Sen sijaan, että palauttaa joka kerta sairastuneen nykyhetkeen, kannattaa ohjata keskustelu nuoruusvuosiin. Montakos lehmää teillä olikaan? Kuinka aikaisin jouduit heräämään? Näin tilanne voi raueta itsestään.

Muistisairauksien neuropsykiatrisiin oireisiin lukeutuvat myös harhat ja harhaluulot. Muistisairas puoliso saattaa nähdä ”näkyjä” tai kuvitella, että muut tahtovat hänelle pahaa. Jos hän kokee näyt myönteisinä, on nähnyt vaikka edesmenneen äitinsä, ei näkyjä tarvitse hoitaa lääkkeillä.

Ahdistaviin näkyihin sekä eksymisen ja hukkaamisen aiheuttamaan hätääntymiseen voi auttaa, kun pysähtyy kuuntelemaan ja katsoo toista silmiin. Kun tilanne on rauennut, voi yrittää viedä ajatukset pois hädästä. Älä vähättele toisen hätää, se on todellinen. Hae tarvittaessa harhoihin ammattiapua.

Jos sairastunut syyttää sinua jostain mitä et ole tehnyt, ei kannata loukkaantua. Voitte vaikka istua kahville ja miettiä yhdessä, missä kadoksissa olevia avaimia tai lompakkoa voisi alkaa etsiä.”

Yhteinen tekeminen ja huumori pitävät yhteyttä yllä.

Lue myös: Kun Alzheimerin tauti muuttaa elämän – Kuinka kohdata muistisairas läheinen? Miltä muistisairaus tuntuu potilaasta? Lue rohkaisevat neuvot

Kuinka voisimme pitää kiinni parisuhteestamme ilman, että se muuttuu pian hoivasuhteeksi?

”Sairaus muuttaa väistämättä parisuhdetta, mutta ei välttämättä huonompaan suuntaan. Uudenlainen tarvitsevuus voi jopa lähentää puolisoita.

Läheisyyden ja kosketuksen kaipuu yleensä säilyvät tai muuttuvat aiempaa merkityksellisemmiksi.

Muistisairaus ei myöskään vie seksuaalisuutta, kummaltakaan, mutta voi toki muuttaa sitä. Jutelkaa yhdessä, mitä seksiltä toivotte.

Yhteinen tekeminen ja huumori pitävät yhteyttä yllä. Muistelkaa yhdessä koettuja arvokkaita asioita.

Joskus muistisairasta saatetaan verrata epäkunnioittavasti lapseen tai vauvaan. Älä puhu puolisollesi kuin lapselle. Kohtele häntä tasavertaisena aikuisena ja kysy aina myös hänen näkemyksensä asioihin.

Yksikin myönteinen tunnekohtaaminen päivässä voi näkyä sairastuneen voinnissa pitkään.”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 1/21.

Lue myös: Vaimon Alzheimerin tauti ei laimentanut rakkautta – Leskeksi jäänyt Risto ikävöi Pirjoa joka päivä: ”Sydän itkee ja tunne myllertää”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X