Näin hoidat ja ehkäiset nivelvaivoja – Asiantuntija: ”Nivelrikko ei ole syypää kaikkiin kolotuksiin”

Mitä tehdä, kun aina vain jomottaa? Miten nivelvaivoja voi hoitaa, miten niitä ehkäistään, ja miten niiden kanssa eletään?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nivelvaivoista ei kannata turhan ankarasti syyttää omia elintapoja, sillä ne voi saada vaivakseen monesta syystä.

Mitä tehdä, kun aina vain jomottaa? Miten nivelvaivoja voi hoitaa, miten niitä ehkäistään, ja miten niiden kanssa eletään?
Teksti:
Nina Sarell

Viidenkympin ikään tultaessa joka toinen meistä on saanut riesakseen jonkinlaisen nivelmuutoksen. Nivelvaivoja voi kuitenkin myös hoitaa ja kuntouttaa. Kaikissa kolotuksissa ei ole kyse nivelrikosta tai reumasta vaan laajemmasta liikeketjun ongelmasta. Toivoa ei kannata menettää, sillä toimintakykyä voi ylläpitää ja vaivoja hillitä – oli sitten nivelrikko tai ei.

Oma vika, nivelvika?

Asiantuntijana TUE-fysioterapian erikoisasiantuntija, fysioterapeutti, OMT Mika Ulaska.

1. Miksi niveleni naksuvat ja nitisevät?

Hyvä kysymys, johon on vaikeaa antaa vastausta! Niveliä liikuteltaessa niistä voi kuulua monenlaisia ääniä napsahduksista erilaisiin rahinoihin. Äänet voivat liittyä niveloireisiin, mutta jos nivelessä ei ole kipua tai muita ongelmia, äänistä ei tarvitse syyttä olla huolissaan.

Nivelrikossa nivelääniin liittyy lisäksi nivelen kipua ja jäykkyyttä. Aina napsahdusten lähteenä ei edes ole nivel – osa äänistä saattaa tulla jänteistä, kun niveltä liikutellaan aktiivisesti.

2. Johtuuko nivelkipuni vääristä elintavoista?

Tuntuu siltä, että nivelongelmista syytetään aina olosuhteita, joissa kulloinkin eletään. Ennen tuki- ja liikuntaelinvaivat johtuivat raskaista maataloustöistä, nyt syynä onkin kevyt istumatyö. Jos jokin vaikuttaa selvältä niin se, että me ihmiset emme pääse kokonaan nivelvaivoistamme. Niitä on vähintään jonkin verran ja aika ajoin.

Päätelmät siitä, mistä kenenkin nivelongelmat johtuvat, ovat usein hyvin lyhytnäköisiä ja syyllistäviä. Useimmiten ongelmien taustalla on monien asioiden yhteisvaikutus, eikä elintapojen osuutta kannata liikaa korostaa.

3. Johtuuko nivelrikko siitä, että olen lihava?

Liikakilot altistavat nivelrikolle, mutta nivelrikon aiheuttamat oireet eivät ole suoraan verrannollisia siihen, minkä verran painat. Polvi- ja lonkkanivelessä oireet liittyvät osittain painoon itseensä, kun painon kertyessä myös nivelen kuormitus lisääntyy.

Lihavuus heikentää nivelten hyvinvointia myös muilla mekanismeilla kuin kuormittamalla. On havaittu, että linkkejä lihavuuden ja nivelrikon välillä ovat myös lihavuuteen liittyvä matala-asteinen tulehdus sekä rasvakudoshormonit, adiposytokiinit.

Laihduttaminen muuttaa rasvakudoshormonien tasapainoa edulliseen suuntaan.

Vaikka liikakiloja olisikin, nivelrikon oireista on turha syyllistää itseään – mieluummin asiaa kannattaa ajatella niin päin, että painonhallinta on tutkitusti hyvä keino nivelvaivojen ehkäisyssä ja hallinnassa.

Lonkkaa jomottaa!

4. Aloitin lenkkeilyn, ja sain kiitokseksi sitkeän limapussintulehduksen. Paraneeko se koskaan?

Limapussintulehdus (trochanter bursitis) oireilee kivulla pakaran ulkosivussa. Kipu tuolla alueella diagnosoidaan usein bursiitiksi, mutta ilman magneettikuvausta tai ultraäänitutkimusta on mahdotonta päätellä, että kyseessä on juuri se. Siksi mielellään puhutaankin pakaran ulkosivun kivusta tai ison sarvennoisen kiputilasta, jos diagnoosia ei ole varmistettu.

Toiminnallisesti kyseessä on usein keskimmäisen pakaralihaksen jänneongelma ja kyseisen lihaksen heikkous. Pakaralihasten täsmäharjoittelu on tärkeä lääke tähän vaivaan.

Joskus taas kipujen syyksi paljastuu selän tai lantion toiminnan häiriö. On siis tärkeää tutkia ongelma riittävän tarkasti. Fysioterapeutti arvioi vaivan lähdettä laajemmin erilaisilla testeillä, ja saat ongelmaan purevat hyvät harjoitteet.

5. Minulla on sitkeää kipua oikealla alaselässä ja lonkassa. Onko syynä SI-nivel?

SI-nivelellä tarkoitetaan risti- ja suoliluun välistä niveltä: S tarkoittaa sacrumia eli ristiluuta, I on ilium eli suoliluu. Kuormitus ja liike alaraajasta lannerankaan välittyy tämän nivelen kautta.

Kokonaisuus on kuitenkin vähän monimutkaisempi: SI-nivel on yksi rakenne, joka liittyy lonkan, lantion ja selän yhteistoimintaan. Ristiluu niveltyy lannerangan viimeiseen nikamaan, ja suoliluu reisiluuhun lonkkanivelellä.

Monenlaisista alaselän kivuista puhutaan SI-nivelkipuina, mutta koska alaraaja ja lanneranka ovat siihen toiminnallisesti yhteydessä, ensisijainen ongelma voi olla jossain aivan muualla. Tätä kokonaisuutta pitää aina arvioida laajemmin: miksi tämä seutu kipuilee, ja mikä on kivun ensisijainen syy.

Kiputila sinänsä on oikea klassikko. Kun asiakasta pyytää näyttämään, missä kipu on, käsi hakeutuu takataskun päälle. Ongelman juurille pääseminen ja sen ratkominen onkin hankalampi juttu.

6. Miten SI-nivelvaivan saisi kuntoon?

Niin kuin kaikissa vaivoissa, myös SI-nivelen alueella olevan kivun ja vaivan hoito on syiden mukainen, ja syyn löytäminen vaatii huolellista tutkimista. Pulma voi liittyä heikentyneeseen lihastoimintaan lantion, lonkan ja lannerangan alueella. SI-nivelen liike voi olla häiriintynyt tai siinä voi olla myös virheasento. Lihastoiminnan arviointi on näistä selkeintä, nivelen liikkeen ja mahdollisen virheasennon arviointi taas huomattavasti haasteellisempaa.

Yksi keino kokeilla, onko kyseessä lihastoimintaongelma, on laittaa tukivyö lantion ympäri niin, että SI-nivel jää vyön alle. Mikäli alaraajan kuormitus on tällöin helpompaa, voi SI-tukivyötä käyttää. Tämä antaa myös varmistuksen sille, että lantion, keskivartalon ja lonkan alueen lihasharjoitteista pitäisi olla hyötyä. Liike- tai asentohäiriötä voidaan korjata manuaalisella käsittelyllä.

7. Harjoittelu ei auta, lonkka ja pakara on aina vain kipeä. Onkohan syynä sittenkin lonkkanivel?

Kiputila tuolla alueella on usein hidas paranemaan, ja kuntouttamisessa on oltava kärsivällinen. Monia lohduttaa tieto siitä, että sitkeäkään pakarassa tai lonkan ulkosivulla tuntuva kipu ei liity lonkkaniveleen. Lonkan nivelrikko oireilee yleensä lonkan etuosassa, nivuskipuna, joka heijastuu reiden etuosaan. Muissakin lonkkanivelvaivoissa kipu sijoittuu tyypillisesti nivuseen.

Jos kipu on selän puolella, pakarassa tai lonkan ulkosivulla, on syytä epäillä ensisijaisesti jotakin muuta.

”Nivelrikkoiselle sopii aivan kaikenlainen liikunta oman sietokyvyn rajoissa.” © istock / OM-media / Anu Nieminen

”Nivelrikkoiselle sopii aivan kaikenlainen liikunta oman sietokyvyn rajoissa.” © istock / OM-media / Anu Nieminen

Voihan nivelrikko!

8. Voiko nivelrikkoa ehkäistä elintavoilla?

Kokonaisvaltainen terveyden ylläpitäminen kannattaa aina – myös nivelten näkökulmasta. On kuitenkin myös tekijöitä, joille emme voi itse mitään. Yksi asia on perimä.

On ihmisiä, joiden nivelrustokudos on rakenteellisesti poikkeavaa. Silloin nivelrikko voi tulla, vaikka mitään muuta selkeää altistavaa tekijää ei olisikaan ja kuormitus olisi normaalia.

Normaaliin nivelrustokudokseen voi kehittyä nivelrikko, jos se altistuu poikkeavalle mekaaniselle kuormitukselle esimerkiksi nivelen virheasennon seurauksena. Niveleen voi kohdistua jokin tapaturma tai vamma, joka johtaa myöhemmin nivelrikon kehittymiseen.

Asioita sattuu ja tapahtuu elämänkaaren aikana. Jos nivelrikko sattuu omalle kohdalle, on tärkeää, että ei syyllistä itseään eikä lannistu.

9. Millainen liikunta sopii nivelrikkoiselle?

Yleisesti vallalla on sellainen käsitys, että nivelrikosta kärsivän on jollakin tavalla suojeltava niveliään välttämällä sitä ja tätä. Todellisuudessa nivelrikkoiselle sopii aivan kaikenlainen liikunta oman sietokyvyn rajoissa.

Kaikkein tärkeintä on, että nivelrikkodiagnoosin myötä ei lopeteta liikuntaa! Nivelrikko ei pahene harjoittelusta. On hyvin tärkeää tietää, että vaikka liikunnan jälkeen oireita tulisikin, se ei tarkoita sitä, että nivelrikko olisi pahentunut.

Ruoasta apua?

Asiantuntijana ETT, laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen

10. Voiko nivelvaivoja hoitaa ruokavaliolla?

Ylipainoisen kohdalla laihtuminen – millä tahansa ruokavaliolla – auttaa reuman ja nivelrikon oireissa. Tämä on kaikkein selvin vaikutus, mitä ruokavaliolla näihin kahteen tautiin saadaan. Viitteellistä, joskin heikkoa, näyttöä on että välimerellinen, yleisterveellinen, voimakkaasti kasvipainotteinen ruokavalio voi myös vähentää reuman oireita hiukan. Mikään ruokavaliomuutos ei kuitenkaan ole ilman laihtumista tarjonnut mitään käänteentekevää tehoa; tosin asiaa on tutkittu vielä hävyttömän vähän.

11. Entä gluteeniton ruokavalio – auttaako se?

Paljon puhutaan gluteenittoman ruokavalion vaikutuksista niveliin, mutta tutkimusnäyttöä siitä ei ole.

12. Voisiko lisäravinteista tai rohdoista olla apua?

Hainrusto, glukosamiini, inkivääri ja MSM voivat hiukan lievittää oireita nivelrikossa ja omega-3 rasvahapot reumassa. Niitä on tutkittu lumetta vasten, ja pienen pientä hyötyä voi tulla.

Myös kurkumiinista on viitteellistä näyttöä. Teho on kuitenkin tutkimuksissa vain hiukan lumetta parempi. Usein vielä on niin, että tutkimukset inkiväärillä ja kurkumiinilla on tehty vain aasialaisissa väestöissä. Tutkimukset ovat pieniä ja melko huonolaatuisia, joten ei ole takeita, että niillä saisi oikeasti jotain hyvää aikaan. Toisaalta niistä tuskin on lyhyellä aikavälillä mitään isoa haittaakaan.

13. Nivelten terveydeksi kaupataan kaikenlaista. Mistä tunnistaa huijauksen?

Kaikkiin mullistaviin lupauksiin kannattaa suhtautua terveellä epäilyksellä. On hyvä huomata, että jos vaikkapa jonkin ”nivelruokavalion” noudattamiseen liittyy laihtumista, niin se kyllä auttaa: nivelvaivoihin auttaa vaikka kaalikeittodieetti, jos onnistuu sen avulla pudottamaan viisitoista liikakiloa.

Yksittäisten ihmisten tapauksiin ja kokemusten kuvaamisiin on järkevää suhtautua voimakkaalla varauksella. Jokaista esiteltyä onnistujaa kohden on moninkertainen määrä niitä, jotka eivät saa samasta konstista mitään hyötyä. Ne, jotka eivät hyödy, jäävät julkisuudessa aina esittelemättä, mutta vastaanotolla heitä näkee viikoittain.

”Nivelvaivoihin auttaa vaikka kaalikeittodieetti, jos onnistuu sen avulla pudottamaan viisitoista liikakiloa.” © istock / OM-media / Anu Nieminen

”Nivelvaivoihin auttaa vaikka kaalikeittodieetti, jos onnistuu sen avulla pudottamaan viisitoista liikakiloa.” © istock / OM-media / Anu Nieminen

Lue myös: Totta vai tarua: Voiko nivelrikko esiintyä missä nivelessä tahansa?

Julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 9/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X