Näin kieli voi paljastaa sairauden – Tarkkaile kielen väriä ja pinnan rakennetta

Kieli voi oireilla sairauksista aikaisemmin kuin muu keho. Hammaslääkärin tuolissa voi herätä epäily jopa suolistosairaudesta ja sukupuolitaudista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mistä kielen paha haju johtuu? Kieli voi paljastaa myös sairauden. © istockphoto

Kieli voi oireilla sairauksista aikaisemmin kuin muu keho. Hammaslääkärin tuolissa voi herätä epäily jopa suolistosairaudesta ja sukupuolitaudista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Kieli kipeänä? Kielen sairaudet voivat johtua monesta syystä. Kielikipu voi johtua suuontelon sairauksista, suun kuivuudesta tai mekaanisesta hankauksesta. Kysyimme asiantuntijalta 10 kysymystä kielen sairauksista ja mitä vaivoja kieli kehostamme paljastaa.

1. Kieli oireilee – onko haavauma kielessä syöpä?

Useimmiten syy haavaumaan löytyy omista hampaista. Hampaassa voi olla terävä reuna, joka hankaa kieltä. Tällainen haavauma paranee itsekseen nopeasti, eikä sitä pidä hoitaa purskutteluliuoksella. Se vain ärsyttää sitä.

Ellei haavauma parane parissa viikossa, sitä kannattaa tulla näyttämään hammaslääkärille. Jos sen syy on vaikka lohjenneessa paikassa, se voidaan hoitaa kuntoon monesti jo samalla käynnillä. Ellei se tämän jälkeen häviä parissa viikossa, tarvitaan lisätutkimuksia, eli kielestä otetaan koepala.

Suusyöpä löytyy Suomessa vuosittain 300–400 ihmiseltä. Se tulee tyypillisesti kielen reunaan, mutta ei aina. Tällöin haavaumassa tuntuu usein kova kyhmy.
Terveessä kielessä on pienenpieniä nystyjä, eräänlaista lyhyttä, vaaleaa rihmastoa. Terve kieli on hennon vaaleanpunainen, ja sen pinta on harmahtava ja samettimainen.

2. Voiko kieli paljastaa sairauden ennen verikoetta?

Kielen pinnan nystyrakenne ja sen epiteelisolut uusiutuvat nopeasti. Epiteelisolujen jakautumiseen vaikuttavat sairaudet näkyvät kielessä monesti ennen kuin ne aiheuttavat muita oireita, tai ihminen osaa hakeutua verikokeisiin.

Epiteelisolujen uusiutumiseen vaikuttavat sairaudet tekevät kielen pinnasta sileän. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi anemia ja keliakia.

3. Näkyykö sukupuolitauti suusta?

Sukupuolitaudit voivat näkyä sukuelinten ohella suun limakalvoilla ja kielessä haavaumina tai rakkuloina. Muutokset eivät kuitenkaan ilmaannu heti tartunnan jälkeen. Niitä voi tulla, vaikka tartunta olisi saatu yhdynnässä. Ainoa keino estää tartunta on käyttää kondomia, myös suuseksissä.

Kun hammaslääkäri kysyy seksikäyttäytymisestä, kannattaa vastata rehellisesti, sillä vastaus vaikuttaa lisätutkimuksiin. Mahdollinen sukupuolitauti selviää vasta-ainetutkimuksesta.

4. Onko kielen rakkula aina sukupuolitauti?

Tavallisin kieleen tuleva rakkula on afta eli suun limakalvon satunnainen haavauma. Niitä voi tulla myös ikeniin ja poskien sisäpinoille. Afta on vaaraton, mutta kipeä ja se katoaa itsestään parissa viikossa.

Kipua voi lievittää ja paranemista jouduttaa apteekista saatavilla aftojen hoitotuotteilla. Niistä kannattaa valita sellaiset, jotka sopivat myös lapsille. Ne muodostavat limakalvoille suojaavan kalvon, ja niitä voi käyttää tarvittaessa aftojen ennaltaehkäisyyn.

Jos aftoja tulee usein ja kerralla useita, asiasta kannattaa mainita yleislääkärille. Ne voivat olla merkki suolistosairaudesta, lähinnä keliakiasta ja Crohnin taudista.

Kieli kertoo joskus ensimmäisenä sairauksista.
Kieli kertoo joskus ensimmäisenä sairauksista. © iStock © iStock

5. Miksi kieli halkeilee?

Kun kielessä on syvä uurre, puhutaan uurrekielestä. Se yleistyy iän myötä ja on vaaraton. Uurre kerää herkästi bakteereita ja aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Siksi se pitäisi puhdistaa päivittäin.

Monesti samalla ihmisellä on sekä uurre- että karttakieli, jossa kieleen tulee vaaleita, hilseileviä laikkuja. Laikut voivat vaihtaa paikkaa. Karttakieli on vaaraton, allergikolle ja diabeetikoille usein tuttu vaiva. Uurre- ja karttakieli voivat olla kipeitä. Happamat ruuat, alkoholi ja voimakkaat mausteet saavat ne kirvelemään, ja niitä on hyvä välttää.

6. Mitä jos kielen väri muuttuu?

Vaaleat, verkkomaiset muutokset viittaavat punajäkälään. Se on autoimmuunisairaus, joka puhkeaa tyypillisesti keski-ikäiselle naiselle.

Punajäkälä voi olla oireeton, mutta välillä se on tosi kipeä ja sitä kirvelee. Tällöin yleensä poskissa, mutta myös kielessä näkyy punaisia muutoksia.

Punajäkälään ei ole parantavaa hoitoa, mutta kipua voi helpottaa huuhtelemalla suuta ruokaöljyllä ja käyttämällä herkkien limakalvojen hoitoon tarkoitettuja suuhoitotuotteita. Jos punajäkälä on vaikea, kannattaa kääntyä erikoishammaslääkärin puoleen.

Sienitaudit tekevät kielestä ja suusta ärhäkän punaisen. Tyypillisiä syitä ovat likainen hammasproteesi ja astman hoitoon käytetty hengitettävä kortisoni. Suun huolellinen huuhtelu vähentää suuhun jäävän astmalääkkeen määrää ja haittoja.

Valkoiset muutokset kielen sivulla ovat tavallisia, ja tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö altistavat niille. Elleivät ne parane parissa viikossa, niistä otetaan koepala.

7. Kuuluvatko karvat kieleen?

Kielen päällä olevat rihmanystyt voivat pidentyä niin, että kieli näyttää hivenen karvaiselta. Huono suuhygienia, suuta kuivattavat lääkkeet, hengittäminen suun kautta, tupakointi ja vähäkuituinen ruokavalio pidentävät nystyjä.

Karvakieli on vaaraton, mutta se lisää pahanhajuista hengitystä. Siksi se kannattaa puhdistaa aamuin illoin hammaspesun yhteydessä.

8. Miksi kieleen sattuu, vaikka se näyttää terveeltä?

Suupolte ei näy päällepäin, mutta se aiheuttaa kieleen iltaa kohden pahenevan, polttavan kivun. Siihen voi liittyä kuiva suu ja metallin maku. Suupoltteen syytä ei tiedetä, eikä siihen ole täsmähoitoa.

Kipua voidaan hillitä keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä. Potilaita hoidetaan kipuklinikoilla, ja hoitoon osallistuu eri alojen ammattilaisia.

9. Mitä voi tehdä, kun kieli jää kiinni kitalakeen?

Kieli on voimakas, lihaksikas elin, joka kuivassa suussa tarttuu herkästi kitalakeen. Jotkut sairaudet ja niiden hoitoon tarkoitetut lääkkeet vähentävät syljeneritystä ja kuivattavat suuta, mutta kuivalle suulle ei aina löydy syytä. Kuiva suu lisää suun tulehduksia ja kariesta.

Pureskelua vaativan ruoan syöminen, ksylitolipurukumin pureskelu ja ksylitolipastillin imeskely lisäävät syljeneritystä. Suuta voi kostuttaa myös apteekista saatavilla geeleillä.

10. Kuinka kieltä kannattaa hoitaa itse?

Koska sylki huuhtelee kielen pintaa, eikä kielessä ole bakteereita kerääviä kohtia kuten hampaissa, kielen puhdistaminen kerran päivässä riittää. Siihen voi käyttää samaa hammasharjaa kuin hampaisiin. Kieltä ei voi harjata rikki, sillä toisin kuin ikenet, kieli joustaa harjan alla.

Pesuveteen voi sekoittaa vähän ruokasuolaa, mikä raikastaa suuta. Tai sitten pesussa voi käyttää kivennäisvettä. Suuvesiä ei tarvita.

Esimerkiksi refluksitautipotilailla kieleen kertyy yön aikana paksu peite, joka ei lähde harjalla. Sen voi kaapia pois lusikan reunalla tai erityisellä kielenpuhdistimella.

Hammaslääkäri katsoo kielen aina hammastarkastusten yhteydessä. Säännöllisiä tarkastuksia tarvitaan, vaikka ihmisellä ei olisi omia hampaita tallella. Jos kieleen tulee niiden välillä muutoksia, kannattaa soittaa vastaanotolle ja kysyä, pitäisikö muutoksia tulla näyttämään.

Asiantuntijana suulääketieteen professori Arja Kullaa, Itä-Suomen yliopisto.

Artikkelia on muokattu 1.12.2023 klo 10.00

Lue myös Anna.fi: Nämä sairaudet hammaslääkäri voi nähdä suustasi

X