Naisen alapää kaipaa hoivaa – Lue lääkärin neuvot! Näin kostutat emättimen kuivat limakalvot, selätät kutinan ja hiivatulehduksen

Ikääntyvä intiimialue vaatii myös huolehtimista ja hoivaa. Mitä alapään hyvinvoinnin eteen voi tehdä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Bikinirajan karvanpoistolle ei ole mitään terveydellistä estettä, mutta intiimialueen karvoituksella on tarkoituksensa.© iStock

Ikääntyvä intiimialue vaatii myös huolehtimista ja hoivaa. Mitä alapään hyvinvoinnin eteen voi tehdä?
Teksti: Virve Järvinen 

Naisen alapää voi oireilla monin tavoin, jolloin vagina ja muutokset sukupuolielimen alueella herättävät usein kysymyksiä. Millaista hoitoa naisen intiimialue vaatii? Näin kysymyksiin naisen alapään vaivoista vastasi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Emilia Huvinen, Lääkärikeskus Aava Kampista.

1. Vesipesu kiristää kasvojani. Pitäisikö vettä välttää myös intiimialueella?

Iho on ihoa joka paikassa kehoa. Se ohenee ja sen kimmoisuus vähenee iän myötä myös intiimialueella. Estrogeenin väheneminen lisää ihon ja limakalvojen ohenemista ja kuivuutta entisestään.

Kuiva, ohut iho ärtyy aiempaa pienemmästä. Intiimialue sopii pestä vedellä jatkossakin, mutta yleensä kerta päivässä riittää, eikä pesussa kannata käyttää mitään vettä vahvempaa. Saippuapitoiset pesuaineet liuottavat ihon omaa suojapanssaria ja muuttavat luonnostaan happaman emättimen pH:ta haitallisesti.

Suihkua ei kannata suunnata suoraan ulkosynnyttimiin eikä emättimen seudulle. Emätintä ei tarvitse pestä, sillä valkovuoto huolehtii sen puhtaudesta. Ahkera suihkuttelija vain pesee limakalvoilta pois emättimen puolustuksesta huolehtivia hyviä bakteereita.

2. Mitä rasvaa ulkosynnyttimiin kannattaa käyttää? Kuivuus kiusaa edelleen, vaikka muut vaihdevuosioireet alkavat olla ohi.

Kuivuuden tunne voi olla myös emättimestä lähtöisin. Vaikka muut vaihdevuosioireet hellittävät, limakalvo-oireet jatkuvat. Apteekista ilman reseptiä saatava paikallisestrogeeni hoitaa niitä tehokkaasti. Se huolehtii myös virtsaputken suulla olevasta limakalvosta ja ehkäisee toistuvia virtsatietulehduksia. Paikallisestrogeeni ei lisää tukoksia eikä rintasyöpää. Sitä voi käyttää loppuelämän.

Emättimeen laitettava paikallisestrogeeni voi riittää kosteuttamaan myös ulkosynnyttimiä. Ellei se riitä, ulkosynnyttimiin voi sipaista estrogeenivoidetta.

Jos kaipaat miedompaa apua, testaa apteekista saatavaa, hajusteetonta, iholle tarkoitettua öljysuihketta. Voit käyttää sitä myös ennalta ehkäisevästi tilanteissa, joissa intiimialue altistuu hankaukselle, kuten pyöräilyssä.

Lue myös: Kiusaako emättimen kuivuus? Näin hoidat ja kosteutat kuivat limakalvot – Lue erikoislääkärin neuvot!

3. Onko kutina lääkärin hoidettava vaiva? Jos se onkin hiivatulehdus?

Kutina voi johtua emättimen limakalvojen kuivuudesta, mutta se voi olla myös hiivaa. Jos hiiva on tuttu vaiva, voit hoitaa sen apteekin itsehoitolääkkeellä. Ellei se sillä hoidu, varaa aika lääkärille. Diabetes voi altistaa toistuville hiivoille, ja moni sairastaa sitä tietämättään.

Kutina voi olla bakteerivaginoosiakin. Se on emätintulehdus, jonka tunnistaa valkovuodon kalamaisesta hajusta ja harmahtavasta väristä. Se hoituu reseptilääkkeellä.

Puna- ja valkojäkälä ovat harvinaisempia kutinan syitä. Ne ovat ihosairauksia, jotka vaativat lääkärin hoitoa ja seurantaa.

Lue myös: Vaihdevuodet veivät seksihalut – Miksi seksi ei tunnu enää miltään? Näin erikoislääkäri vastaa

4. Lääkäri on kehottanut ystävää nukkumaan ilman pikkuhousuja. Miksi ihmeessä?

Ilmakylvyt tekevät intiimialueelle hyvää. Tiukat, varsinkin keinokuituiset vaatteet hautovat intiimialuetta. Osalla naisista tietynväriset pikkuhousut tai jotkut hajustetut pyykinpesuaineet ärsyttävät ihoa, jolloin niitä kannattaa välttää.

Intiimialueella on tukalat oltavat pikkuhousunsuojilla vuoratuissa alushousuissa. Jos syy suojien käyttöön on virtsankarkailussa, karkailuun kannattaa hakea apua lääkäriltä. Sitä voidaan hoitaa esimerkiksi lääkkeillä ja fysioterapialla.

Osa naisista käyttää suojia valkovuodon takia. Niiden sijaan kannustaisin vaihtamaan pikkuhousuja päivän aikaan. Pikkuhousunsuojat kannattaa säästää hetkiin, jolloin muuta vaihtoehtoa ei ole. Osa käyttää niitä vain liikunnassa.

Lue myös: Runsas valkovuoto sotkee pikkuhousut – Miten vuotoa voi hillitä?

Emätintä ei saa kuivata sisältä, eikä alapesuja saa tehdä liian usein, ettei emättimen hienoa normaaliflooraa häirittäisi.

Emätintä ei saa kuivata sisältä, eikä alapesuja saa tehdä liian usein, ettei emättimen hienoa normaaliflooraa häirittäisi. © istockphoto

5. Apteekissa myydään maitohappobakteereita intiimialueen hyvinvointiin. Kannattaako niitä käyttää?

Estogeenin puute muuttaa limakalvoilla elävien maitohappobakteereiden tasapainoa. Intiimialueelle markkinoitavien maitohappobakteereiden tarkoituksena on luoda emättimeen maitohappobakteereiden lisääntymistä tukevat olosuhteet.

Maitohappobakteereita voi kokeilla esimerkiksi antibioottikuurin yhteydessä, jos lääkekuuri laukaisee aina hiivatulehduksen. Niitä voi kokeilla myös, jos saa yhdynnän jälkeen usein emätintulehduksen tai haittaavia oireita. Ne kannattaa pakata lomamatkalle mukaan, jos reissu kuluu pitkälti märissä, hautovissa uikkareissa.

Lue myös: Maitohappobakteerit – Milloin ne ovat tarpeen? Miten valita oikea maitohappobakteerivalmiste? Lue mikrobiologin neuvot

6. Käyn vesijumpassa ja uimapuvun alta pilkistävät karvat kiusaavat. Voiko tämän ikäinen poistattaa niitä?

Ihokarvojen poistoon ei ole yläikärajaa. Bikinirajan karvanpoistolle ei ole mitään terveydellistä estettä. Tapoja poistaa karvoja on useita, ja jotkut niistä voivat olla iholle toisia hellempiä. Itselle sopivin tapa löytyy kokeilemalla.

Intiimialueen karvoituksella on tarkoituksensa. Se suojaa hankaukselta ja huolehtii osaltaan alueen hyvästä bakteerikannasta. Lääkäri voi neuvoa nuorempaakin, toistuvista emätintulehduksista kärsivää naista jättämään vähäksi aikaa intiimialueen luonnontilaan.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 5/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X