Kutiava päänahka tuntuu sietämättömältä – Mikä auttaa kutiavaan hiuspohjaan? Lue ihotautilääkärin neuvot

Päänahka kutisee sietämättömästi. Selviäisikö hiuspohjan ongelmasta shampoota vaihtamalla? Näin neuvoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päänahan kutinan syyksi osoittautuu varsin usein jokin ihottuma. Atooppinen iho voi oireilla myös hiuspohjan kutinana, samoin psoriaasi.

Päänahka kutisee sietämättömästi. Selviäisikö hiuspohjan ongelmasta shampoota vaihtamalla? Näin neuvoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Kutiava päänahka – mistä hiuspohjan kutina on peräisin ja mikä auttaa kutiavaan päänahkaan?  Näin vastaa ja neuvoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Hintsanen Ihosairaalasta.

1. Kutiava päänahka – mikä päätä oikein syyhyttää?

Kutiava päänahka voi johtua hyvin monenlaisista syistä, ja joskus vaiva jää väliaikaiseksi tai talttuu vaikkapa vaihtamalla shampoota tai pesemällä hiukset useammin. Joskus oireilu kuitenkin jatkuu sitkeänä ja haittaa arkea eivätkä kotikonstit auta.

Kun ihminen tulee kutisevan hiuspohjan vuoksi ihotautilääkärin vastaanotolle, kutinan syyksi osoittautuu varsin usein jokin ihottuma. Atooppinen iho voi oireilla myös hiuspohjan kutinana, samoin psoriaasi.

Aina välillä tulee vastaanotolla sellainenkin yllätys, että kutina johtuu täitartunnasta. Se mielletään lasten vaivaksi, mutta minkä ikäisellä tahansa voi olla täitä.

Kaikkein tavallisin löydös on kuitenkin seborrooinen ihottuma. Se on pitkäkestoinen tulehduksellinen ihosairaus, joka aiheuttaa hiuspohjassa hilseilyä, kutinaa ja punotusta.

2. Mistä päänahan kutina johtuu?

Seborrooinen ihottuma liittyy hiuspohjan talineritykseen. Runsaasti talia erittävässä päänahan ihossa on otolliset olosuhteet tietylle hiivasienelle, joka voi aiheuttaa päänahkaan tulehduksen. Tulehduksen vuoksi päänahka alkaa hilseillä.

Hilse voi olla kuivaa tai rasvaisia hilsehiutaleita, jotka voivat olla myös kiinni päänahassa rykelminä.

3. Voiko päänahka olla yksinkertaisesti vain kuiva?

Kyllä voi. Varsinkin talviaikaan alhaisempi ilmankosteus ja kuiva sisäilma kuivattaa ihan kaikkea ihoa – myös päänahka. Kuivaa päänahkaa kannattaa ehdottomasti hoitaa, sillä kuivaan ihoon voi ilmaantua herkemmin ihottumaa.

Jos päänahka vaikuttaa selkeästi kuivan hilseilevältä, sen hoitoon voi kokeilla perusvoidepesua eli hiusten pesemistä vesipitoisella, hajuttomalla perusvoiteella. Voide levitetään hiuspohjaan shampoon tapaan, annetaan hetken vaikuttaa ja huuhdellaan pois.

4. Miten kosteuttaa päänahkaa, jos rasva ei auta?

Jos kosteutus ei helpota oireita, kyse ei ehkä ole vain kuivuudesta. Toisinaan kutisevaa ja hilseilevää päänahkaa saatetaan luulla vain kuivaksi, ja kun asiaa aletaan tutkia, oireilun taustalta löytyykin esimerkiksi seborrooinen ihottuma.

5. Millaista hoitoa seborrooinen ihottuma vaatii?

Usein helpotusta seborrooisen ihottuman oireisiin antaa käsikauppavalmisteena saatava hydrokortisoniliuos. Sitä kannattaa käyttää viikon tai parin kuurina kerran päivässä. Liuos vähentää kutinaa ja rauhoittaa tulehdusta.

Apteekista saa hiuspohjan erilaisten oireiden hoitoon tarkoitettuja shampoita, seerumeita ja liuoksia. Niistäkin voi saada lievissä tapauksissa apua.

6. Apteekkishampoot ovat niin ankeita! Voisinko luottaa sopivan shampoon etsimisessä kampaajaani?

Ihotautilääkäri ei ehkä tällaista suosittelisi. Varsinkin, jos hiuspohja on rikki, väärä shampoo voi ärsyttää sitä vielä lisää.

Kampaamoshampoot ovat usein aika voimakkaasti hajustettuja eivätkä välttämättä aina niin hoitavia kuin apteekin tuotteet, joihin ei laiteta kauheasti mitään ylimääräistä.

Lue myös: Laita päänahan kutina kuriin – Näillä 5 tuotteella hellit ja hoidat hiuspohjan kuntoon

7. Pitäisikö hiusten pesemistä välttää, jotta päänahka rauhoittuisi?

Useimmiten on päinvastoin: jos hiuspohjassa on ongelmia, tiheämpi pesu on yleensä parempi. Varsinkin seborrooisen ihottuman hoidossa tiheämpi pesu on hyväksi.

Hiusten rasvoittumistaipumus on yksilöllinen. Joka toinen päivä on aika tavallinen hiustenpesutahti, joku toinen pärjää pari päivää harvemmilla väleillä. Jos kuitenkin päänahassa alkaa olla hilseilyä tai kutinaa, tahtia on hyvä tihentää. Oireet ovat merkki siitä, että päänahkaan on kertynyt talia ja hiivasientä, joka saa sen oireilemaan.

8. Millainen shampoo on sopiva hiusten peruspesuun?

Varsinkin, jos päänahka oireilee herkästi, kannattaa valita pH-neutraali, mahdollisimman vähän ylimääräisiä hajusteita ja muita ainesosia sisältävä shampoo. Marketistakin saa erilaisia hajustamattomia ja allergiatestattuja tuotteita.

9. Kutiava päänahka – Onko syy päähineessä?

Ei sinänsä. Ehkä ihottuma voi joskus pahentua, jos hiuspohja hautuu kaiket päivät paksun pipon alla. Talvisin ilmenevä oireilu voi kuitenkin johtua auringonvalon puutteesta ennemmin kuin päähineestä – usein auringonvalo rauhoittaa päänahan ihottumaoireilua.

10. Kun päänahka kutisee, milloin on syytä käydä ihotautilääkärillä?

Jos hilseily ja kutina jatkuvat hoitoyrityksistä huolimatta, ihotautilääkärillä käynnissä ei ole mitään nolosteltavaa. Ihmiset käyvät aika paljon vastaanotolla hiuspohjan ongelmien takia, eikä tämä suinkaan ole ”turhaa”– taustalta löytyy varsin usein ihan todellisia ihosairauksia.

On myös syytä ottaa huomioon, että ihan tavallisetkin ihottumat voivat saada päänahan tulehtumaan niin pahasti, että tulehduksen hoitoon tarvitaan antibioottihoito. Kun ongelman syy on selvillä, sitä päästään hoitamaan keinoilla, joista on todennäköisimmin apua.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/21.

Lue myös: Ikä näkyy hiuksissa – Asiantuntijan vinkeillä hoidat hiuspohjaasi oikein

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X