Pahanhajuinen hengitys voi olla merkki sairaudesta – Milloin hengityksen hajusta pitää huolestua?

Pahanhajuisen hengityksen syy kannattaa selvittää: taustalla voi olla lääkitys tai piilevä pitkäaikaissairaus, kuten kakkostyypin diabetes.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kotikonstina kannattaa kokeilla kielen kevyttä harjaamista hammasharjalla aamulla ja illalla. Kieli ei tarvitse hammastahnaa.

Pahanhajuisen hengityksen syy kannattaa selvittää: taustalla voi olla lääkitys tai piilevä pitkäaikaissairaus, kuten kakkostyypin diabetes.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on kiusallinen riesa. Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu? Asiantuntija vastaa 10 kysymykseen.

1. Mitkä sairaudet voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä?

Pahanhajuista hengitystä voivat aiheuttaa munuaisten tai maksan vajaatoiminta sekä diabetes. Kaikki nämä vähentävät syljen eritystä, mutta paha haju voi syntyä muullakin tavalla.

Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes muuttaa suun eritteet makeiksi. Kun bakteereilla on koko ajan makeaa ruokaa, kasvaa suussa olevan bakteeriplakin määrä.

Diabetesta sairastava on tämän takia tavallista alttiimpi ientulehdukselle ja hampaiden kiinnityskudosten tulehdukselle eli parodontiitille, jotka molemmat aiheuttavat pahanhajuista hengitystä. Toisinaan diabetesta sairastavan hengitys voi muistuttaa makean omenan hajua. Pahanhajuisen hengityksen voi välttää huolehtimalla diabeteksen hyvästä hoitotasapainosta ja suun terveydestä.

2. Voiko pahanhajuinen hengitys johtua lääkkeistä?

Hajun taustalla voi olla lääke tai sen aiheuttama syljen erityksen väheneminen. Sylki huuhtelee jatkuvasti ihmisen suuta ja pitää sitä puhtaana. Mekanismi on varsin tehokas silloin, jos suussa ei ole ihmisen tekemiä rakenteita, kuten siltoja, kruunuja ja proteeseja.

Jos sylkeä erittyy tavallista vähemmän esimerkiksi sairauden tai lääkkeiden vuoksi, suu on tavallista alttiimpi niin rei’ille kuin hajulle. Yleensä syljen eritys vähenee jonkin verran myös iän myötä.

Erityisesti syljen eritystä vähentäviä lääkkeitä ovat monet mielen sairauksiin, virtsankarkailuun tai Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitetut lääkkeet. Nitrolääkkeet, astmasuihkeet, antabushoito ja joskus jopa antibioottikuuri voivat sellaisenaan aiheuttaa hengitykseen hajua.

Tutkimusten mukaan syljen eritys heikkenee aina, jos ihmisellä on säännöllisessä käytössään neljä tai tätä useampi reseptilääke. Tällöin korostuu suun huolellinen omahoito, jonka perusta on hyvä suuhygienia. Sokereita ja napostelua kannattaa välttää.

Runsasta pureskelua vaativat ruoka-aineet ovat suositeltavia. Ksylitolipurukumi ja -pastillit lisäävät syljeneritystä. Myös vettä kannattaa juoda riittävästi.

3. Milloin hengityksen hajusta pitää huolestua?

Jos paha haju kestää suussa useamman viikon ajan, on sen syy tärkeä selvittää. Ylivoimaisesti yleisimmin pahanhajuisen hengityksen syy löytyy suusta ja sen takia ensimmäiseksi kannattaa hakeutua hammaslääkäriin. Jos hampaat on juuri huolellisesti tarkistettu ja hoidettu ja hampaitaan hoitaa huolellisesti päivittäin, voi hakeutua yleislääkärin luokse.

Pahanhajuiseen hengitykseen voi havahtua esimerkiksi uuden ihmissuhteen alkaessa. Toisinaan hengityksestä voi huomauttaa puoliso tai muu läheinen ihminen, vaikka itse ei olisi huomannut mitään. Läheisen huomautus kannattaa ottaa vakavasti ja tutkituttaa, sillä pahanhajuisen hengityksen syy voi olla vakava. Vaikka huomautus voi tuntua henkilökohtaiselta, siitä ei kannata loukkaantua.

4. Miksi henki haisee etenkin aamuisin?

Lähes jokaisen ihmisen hengitys haisee jonkin verran aamulla. Yön aikana muodostuva haju johtuu siitä, että suun bakteerit muodostavat ns. ketoaineita, joista tulee hajua. Jos illalla ei ole pessyt hampaitaan, sitä voimakkaampi haju voi aamulla olla.

Suusta aamulla tuleva paha haju on täysin normaalia ja syy siihen on yön jäljiltä vähäisessä syljen erityksessä. Kuiva suu tuoksahtaa, kun sylki ei ole vielä ehtinyt huuhdella ja kostuttaa suuta. Suu auki nukkuvilla suu kuivaa erityisesti. Aamuhajut häviävät, kun pesee hampaat ja syö ja juo jotain.

5. Onko pahanhajuisen hengityksen syynä aina suu?

Ei aina. Noin 20 prosentilla vastaanotolle hakeutuvista paha haju johtuu muusta kuin suusta ja hampaista, eli esimerkiksi nenänielusta, nielusta, poskionteloista tai keuhkoputkista. Joillakin ihmisillä nielurisat ovat tavallista rosoisemmat. Tällöin risojen kuoppiin voi kertyä tiivistynyttä bakteeri-plakkia eli ns. proppuja, jotka haisevat helposti.

Ruokatorvesta haju voi tulla esimerkiksi refluksipotilailla, kun suuhun pääsee happamia röyhtäyksiä. Ruokatorvessa voi myös olla hajua aiheuttavia rakenteellisia poikkeamia, jotka tosin ovat harvinaisia. Poskiontelotulehduksessa märkäerite voi saada aikaan hajua.

6. Miksi laihduttajan henki toisinaan haisee?

Tämä on tyypillistä erityisesti karppaajilla. Jos elimistö ei saa käyttöönsä riittävästi hiilihydraatteja, maksa alkaa muodostaa rasvasta ns. ketoaineita, jotta elimistö saa tarpeeksi energiaa. Näin voi käydä myös silloin, kun jättää aterioita väliin. Tällöin myös sylkeä erittyy vähemmän.

7. Mitä ruoka-aineita kannattaa välttää?

Alkoholia ja tupakkaa, joiden haju tuntuu pitkään hengityksessä. Ruoka-aineista etenkin sipulin ja valkosipulin haju voi jäädä pyörimään suuhun. Myös voimakkaiden mausteiden kanssa kannattaa olla varovainen.

Pahanhajuinen hengitys: Kieli voi paljastaa sairauden

Mistä kielen paha haju johtuu? Kieli voi paljastaa myös sairauden. © istockphoto

8. Mistä kielen paha haju johtuu?

Useimmat muistavat pestä hampaansa aamuin illoin fluorihammastahnalla ja käyttää hammaslankaa, mutta harva hoksaa pestä kieltään. Bakteeripeitettä eli hampaiden pinnalle kertyvää valkoista ”töhnää” voi kuitenkin kertyä yhtä hyvin kieleen kuin hampaisiin. Etenkin kielen uurteet keräävät epäpuhtauksia.

Ensimmäisenä kotikonstina kannattaa kokeilla kielen kevyttä harjaamista hammasharjalla aamulla ja illalla. Kieli ei tarvitse hammastahnaa. Kielen puhdistamiseen on olemassa myös ns. kaapimia, joita myydään apteekissa.

Toisinaan mitä tahansa ruoka-ainetta voi jäädä hammasproteesin pinnan alle. Tämä on tyypillistä etenkin, jos proteesi on suulakea vasten. Bakteerit viihtyvät myös hammasproteesin pinnoilla, joten myös proteesin puhdistaminen on tärkeää.

9. Miten pahanhajuista hengitystä voi ennaltaehkäistä?

Tärkeintä on muistaa pitää suu, hampaan ja kieli, puhtaana. Tämä edellyttää hampaiden pesua fluorituotteilla kaksi kertaa päivässä. Hampaiden välit kannattaa puhdistaa päivittäin hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

Hammaslääkärillä on hyvä käydä säännöllisesti: ientulehduksen ja iensairauksien ja hampaiden kariesvaurioiden hyvä hoito ennaltaehkäisevät pahanhajuista hengitystä.

Osa ihmisistä tuntee saavansa apua erilaisista suuvesistä ja -huuhteista. Nämä voivat peittää hajua hetkellisesti, mutta eivät poista hajun syytä, mikä on aina tärkeä selvittää.

Suuvedellä ei voi koskaan korvata hampaiden tai hammasvälien mekaanista puhdistusta.

Viime vuosina markkinoille on tullut klooriheksidiinisuuhuuhteita, joita saa apteekista ilman reseptiä. Näiden kanssa on syytä olla varovainen, sillä niitä ei ole suositeltu jatkuvaan käyttöön, koska se saattavat vaikuttaa suun normaaliin bakteerikasvustoon.

Lue myös: Hammastarkastus paljasti – hampaissa 20 reikää

10. Voiko pahanhajuinen hengitys olla mielikuvitusta?

Voi. Pahimmillaan tämä saattaa johtaa muista eristäytymiseen ja sosiaalisten suhteiden kärsimiseen. Tilannetta kutsutaan pseudohalitoosiksi, ja siitä kärsivä voi tarvita psykologin apua.

Asiantuntijana Terveystalon suunterveyden ylilääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri (EHL), LL Tanja Ketola-Kinnula.

Lue myös: Tämän kielesi kertoo terveydestäsi – mitä punaiset laikut ja uurteet tarkoittavat?, Anna.fi

Artikkelia on muokattu 17.4.2023 klo 15:55

X