Lihavuuslääkkeet – Kenelle ne sopivat painonpudotuksen tueksi? Miten ne auttavat laihduttajaa? Näin erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen

Jatkuva nälkä on laihduttajan pahin vihollinen. Lihavuuslääke auttaa löytämään kadonneen kylläisyyden tunteen. Se voi tuoda helpotusta lihavuuteen liittyviin sairauksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Painonpudotukseen voi saada apua lääkkeistä.

Jatkuva nälkä on laihduttajan pahin vihollinen. Lihavuuslääke auttaa löytämään kadonneen kylläisyyden tunteen. Se voi tuoda helpotusta lihavuuteen liittyviin sairauksiin.
Teksti:
Virve Järvinen

Ylipainoa on kertynyt, laihdutus olisi tarpeen, mutta painonpudotus ei vain ota onnistuakseen. Toisivatko lihavuuslääkkeet odotetun avun?

Kysyimme 10 kysymystä lihavuuslääkkeistä. Näin vastaa sisätautien erikoislääkäri Nina Karjanlahti, Eiran sairaalan painonhallintaklinikalta.

1. Kenelle lihavuuslääkkeet on tarkoitettu?

Lihavuuslääkkeet käyvät lihavuuden hoitoon silloin, kun painonpudotus ei onnistu elintapamuutoksilla.

Käyttäjän painoindeksin tulee olla yli 30 tai yli 27, jos hänellä on lihavuuden liitännäissairauksia, kuten diabeteksen esiaste tai tyypin 2 diabetes, nivelrikko, uniapnea, verenpainesairaus tai rasva-aineenvaihdunnan häiriö.

Kun lihavuuden liitännäissairauksiin tarvitaan laihdutuksella nopeaa helpotusta, potilas voi saada terveydenhuollon ohjauksen erittäin niukkaenergiseen dieettiin. Lääke voi olla hyvä tuki, kun palataan dieetiltä normaaliin ruokavalioon.

Lihavuuden hoitomenetelmä suunnitellaan yhdessä potilaan kanssa. Elämäntilanne, voimavarat, omat toiveet, lihavuuden määrä, ikä ja muut sairaudet vaikuttavat ratkaisevasti hoidon valintaan. Yli 70-vuotiaiden on harvoin tarpeen ja turvallistakaan laihduttaa.

Lue myös: Painoindeksi eli BMI – Onko luku terveyden luotettava mittari? Näin painoindeksiä tulkitaan – Lue 10 kysymystä

2. Miten lihavuus­lääkkeet toimivat?

Lääkehoidosta on apua laihduttajalle, jonka on vaikea saavuttaa kylläisyydentunne tai jolla on jatkuva nälkä. Käyttäjän pitää olla valmis muuttamaan ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan.

Markkinoilla on useita lihavuuslääkkeitä, ja niiden vaikutustapa vaihtelee. Orlistaatti vähentää suolessa rasvojen imeytymistä, eli se ei vaikuta ruokahaluun. Naltreksoni-bupropioni yhdistelmälääke ja suolistohormoni liraglutidi hillitsevät ruokahalua ja parantavat kylläisyyden tunnetta. Uusin tulossa oleva lihavuuslääke semaglutidi on tuttu diabeteksen hoidosta. Se vaikuttaa liraglutidin tavoin.

3. Mikä lääke valitaan kenellekin?

Lääke valitaan aina yksilöllisesti, ja siihen vaikuttavat potilaan muut sairaudet ja lääkitykset. Potilaan ikä, lääkkeenantotapa ja Kela-korvattavuus pitää myös huomioida.

Jos lääkkeen tarkoituksena on hillitä voimakkaita mielihaluja, naltreksoni-bupropioni ja liraglutidi voivat auttaa. Naltreksoni-bupropionitabletti otetaan suun kautta ja liraglutidi pistetään ihon alle annostelukynällä.

Liraglutidia voidaan käyttää tietyin rajoituksin myös 12–18-vuotiailla lihavuuden hoitoon.

Orlistaatti voi auttaa lihavuuden lisäksi rasva-aineenvaihduntahäiriön hoidossa. Se otetaan suun kautta.

Lue myös: Toiveissa painonpudotus? Tämä laihduttajan kannattaa tietää kylläisyyden tunteesta

4. Millä lääkkeellä laihtuu parhaiten?

Lääketutkimuksissa osallistujat ovat laihtuneet lääkkeellä keskimäärin 10 prosenttia lähtöpainostaan. Tyypillisesti osa lääkkeen käyttäjistä reagoi lääkkeeseen voimakkaasti ja osa lievemmin.

Orlistaatti on vanhin tällä hetkellä käytettävistä olevista lihavuuslääkkeistä, ja uudemmat lääkkeet ovat painonpudotuksella mitattuna sitä puolet tehokkaampia.

Lihavuuslääkeet ovat turhia, ellei paino ole oikeasta annoksesta huolimatta laskenut kolmessa kuukaudessa viittä prosenttia. Lääke voidaan myös vaihtaa toiseen valmisteeseen.

Painonpudotuksen lisäksi lääkehoidolla voi olla toinenkin tavoite, eli liitännäissairauksien lieventyminen. Sen tulisi tapahtua viimeistään puolessa vuodessa.

Markkinoille kehitellään yhä tehokkaampia lihavuuslääkkeitä. Suolisto- ja haimahormonien yhdistelmälääkkeiden tutkimuksessa ollaan jo pitkällä. Niiden teho lähenee laihdutusleikkauksella saavutettuja painonlaskuja.

5. Kuinka turvallisia lihavuuslääkkeet ovat?

Kaikkiin lihavuuslääkkeisiin voi liittyä ohimeneviä vatsavaivoja. Orlistaatin tunnettu haittavaikutus on pitkittynyt rasvaripuli, eli se aiheuttaa rasvaisen ruoan syöjälle ripulia.

Jotta lääkkeen käyttö olisi turvallista, potilaan terveydentilaa ja muita sairauksia seurataan koko käytön ajan. Olemassa olevat sairaudet sulkevat pois osan valmisteista: naltreksoni-bupropioni lääkettä ei anneta tiettyjä neurologisia tai mielenterveyden sairauksia sairastavalle potilaalle.

Lääkehoidosta on apua laihduttajalle, jonka on vaikea saavuttaa kylläisyydentunne tai jolla on jatkuva nälkä.

6. Mitä lääkkeellä laihduttaminen maksaa?

Liraglutidi maksaa 180 euroa ja naltreksoni-bupropioni 110 euroa kuukaudessa ilman Kela-korvausta. Niistä voi saada 40 prosentin korvauksen, jos painoindeksi on vähintään 35 ja lihavuuslääkkeen käyttäjällä on diabeteksen esiaste ja lääkehoito kohonneeseen verenpaineeseen tai rasva-aineenvaihdunnanhäiriöön.

Oikeus Kela-korvattavuuteen myönnetään kuudeksi kuukaudeksi. Jotta sen saisi jatkossa, painonlasku pitää osoittaa lääkärin vastaanotolla tehtävillä virallisilla punnituksilla.

Orlistaatilla ei ole Kela-korvattavuutta, ja se maksaa 90–100 euroa kuukaudessa. Ilman Kela-korvattavuutta lääke ei kerrytä vuosittaista lääkekattoa.

7. Voiko kuka tahansa lääkäri kirjoittaa potilaalle lihavuuslääkettä?

Jokainen lääkäri voi kirjoittaa potilaalleen lihavuuslääkettä. Perusterveydenhuolto on avainasemassa lihavuuden ja sen liitännäissairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Apua lihavuuteen voi kysyä omasta terveyskeskuksesta tai työterveyslääkäriltä.

8. Riittääkö lääke ainoaksi keinoksi pudottaa painoa?

Lääke ei riitä ainoaksi keinoksi. Oma motivaatio, elämätilanne ja voimavarat elintapamuutokseen vaikuttavat laihtumistulokseen.

Lääkehoitoon kuuluu aina elintapaohjaus. Yhdelle sopii terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin yksilöohjaus, toinen hyötyy ryhmäohjauksesta ja kolmas kaipaa psykologin tai fysioterapeutin tukea. Ohjausta ja tukea voi saada myös etänä.

Onnistunut lihavuuden hoito löytää yksilölliset lihavuuden taustalla olevat tekijät ja vaikuttaa juuri niihin.

9. Mihin kannattaa varautua, kun käyttää lihavuuslääkettä?

Laihduttaminen ja painonhallinta vaativat pitkäjänteisyyttä. Säännölliset lääkärikontrollit kuuluvat lääkehoitoon. Liitännäissairaudet vaikuttavat siihen, kuinka usein kontrolleja tarvitaan ja otetaanko verikokeita.

Lääkkeen laihduttava vaikutus kestää kuukausia, jopa vuoden ajan, jonka jälkeen jatkuu tärkeä painonhallintavaihe. Lääkehoidon rinnalle olisi siksi tärkeää löytää itselleen sopivat pysyvät elintapamuutokset.

10. Miten estetään, ettei paino nouse, kun lopettaa lääkkeen käytön?

Lihavuus on pitkäaikaissairaus, joka voi toisinaan tarvita pysyvän lääkityksen tai korjausliikkeitä elintavoissa. Jos lihavuuslääkkeet päätetään lopettaa, lopetuksen tulisi tapahtua annosta hitaasti laskien ja painoa seuraten.

Laihtuminen tukee laihdutustulosta ylläpitäviä elintapoja. Liikkuminen on mukavaa, kun ei hengästy tai niveliin satu. Moni nukkuu paremmin ja mieliala kohentuu, jolloin jaksaa paremmin pitää itsestään huolta.

Jos paino alkaa uudelleen nousta, kannattaa hakea ajoissa apua terveydenhuollosta.

Lue myös: Näin Riitta selätti laihduttajan sudenkuopat – ja laihtui 30 kiloa: ”Kun keskityin syömään oikein, paino vaan tippui – liikuin tai en”

Riitta laihtui 30 kiloa

”Ruokaympyrä oli niin vinoutunut, että mikään liikunta ei olisi voinut saada minua laihtumaan”, Riitta Rämä kertoo. © Anna-Karoliina Pelto

X