Mikä auttaisi sietämään tupakan tai nuuskan vieroitusoireita? Lue erikoislääkärin parhaat neuvot, joilla pääset tupakasta tai nuuskasta eroon

Lääkehoito ja vertaistuki voivat auttaa pääsemään eroon tupakasta ja nuuskasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Haluatko lopettaa tupakoinnin tai nuuskan käytön? Nämä vinkit kannattaa nyt lukea.

Lääkehoito ja vertaistuki voivat auttaa pääsemään eroon tupakasta ja nuuskasta.
Teksti: Laura Savolainen 

Tupakointi on tapa, jonka lopettaminen vaatii sitkeyttä ja mielen lujuutta. Miten tupakasta tai nuuskasta pääsee eroon? Näin vastaa 10 kysymykseen keuhkosairauksien erikoislääkäri, LT, Heikki Ekroos, Hus Porvoon sairaalasta.

1. Pitäisi päästä tupakasta eroon. Mikä on tärkeintä onnistumisen kannalta?

Oma motivaatio. On tärkeää, että ihminen tekee päätöksen itse ja hakee sen jälkeen lopettamiseen apukeinoja ja tukea terveydenhuollosta.

Usein riittävänä motivaattorina toimii vasta se, kun ihmisellä on uhka sairastua tai hän on jo sairastunut tupakoinnin tai nuuskan aiheuttamaan sairauteen. Lääkärin on siinä kohtaa helppo perustella, miksi käyttö tulisi lopettaa.

Jos ihmisellä ei ole paukkuja lopettamiselle, hän keksii herkästi mitä erikoisempia tekosyitä.

2. Mikä on tutkitusti tehokkain keino saada tupakointi päätökseen?

Tupakoinnin lopettamisessa toimii tehokkaasti lääkehoito, joka parantaa lopettamisen todennäköisyyttä 2–4 kertaisesti. Lääkehoito kestää parisen kuukautta ja sen aloitus edellyttää ohjausta ja neuvontaa. Usein voi riittää, että potilas varaa ajan hoitajalle ja lääkäri kirjoittaa lääkkeeseen reseptin.

Lääkekuurin lisäksi alussa auttaa, kun käyttää nikotiinitabletteja tai -suihketta pika-apuna.

Lääkkeiden ja nikotiinivalmisteiden lisäksi kannattaa kysyä omasta kunnasta, olisiko tarjolla tupakoinnin lopettamiseen räätälöityjä ryhmiä. Osaan pääsee mukaan milloin vain. Pyydä tukea myös läheisiltäsi.

Lue myös: 40 vuotta polttanut Olli kertoo: ”Näin pääsin eroon tupakasta”

3. Mihin lääkehoidon teho perustuu?

Lääkkeitä on monenlaisia. Yksi vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin niin, että tupakanhimo vähenee. Toinen vähentää tupakasta saatua nautintoa – savu alkaa yskittää eikä tupakka maistu enää samalta. Kolmas tekee näitä molempia.

4. Miten lopetus kannattaisi ajoittaa?

Ihmiset ovat ajoituksen kannalta erilaisia. Osalle toimii, jos edessä on stressitön kausi, kuten loma. Osalla taas loma-aika ei toimi, koska silloin alkoholi saa himoitsemaan tupakkaa. Myös isot juhlat, kuten pyöreiden vuosien täyttäminen tai häät voivat sotkea lopetussuunnitelmat.

Jos alkoholi on oma herkkä kohta, mieti miten sen houkutukselta voisi välttyä.

Kaikkein tärkeintä olisi suunnitella lopettaminen tarkasti ja laittaa lopetuspäivä kalenteriin.

Voit yrittää lopettaa asteittain omaan tahtiisi, eli vähentää savukkeiden tai nuuskan määrää vähitellen.

5. Mitkä ovat tupakan pahimmat haitat?

Tupakka aiheuttaa pitkän liudan haittoja, joista vakavimmat johtavat ennenaikaiseen kuolemaan. Tupakka nostaa riskiä sairastua keuhkoahtaumatautiin ja keuhkosyöpään, mutta myös kaikkiin muihinkin syöpiin. Tupakoijilla on myös suurempi riski sairastua koronataudin vakavampaan muotoon.

Viime vuosina on ymmärretty, että tupakointi lisää komplikaatioriskiä leikkauksissa – luu ei luudukaan, haava ei parane eikä ihosiirre tartu paikoilleen.

Lopettaa kannattaa kaksi kuukautta ennen leikkausta tai siinä vaiheessa kun leikkauspäätös tehdään.

6. Entä mitä ongelmia nuuskasta voi seurata?

Nuuska vaurioittaa suun limakalvoja ja nostaa riskiä sairastua suusyöpään, tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Myös riski esimerkiksi peräsuoli- maha-, ruokatorvi- ja haimasyöpään kasvaa.

Nuuska ei toimi tupakasta vieroituksessa, sillä se aiheuttaa voimakasta nikotiiniriippuvuutta. Nuuska voi siis jopa voimistaa riippuvuutta tupakasta ja vaikeuttaa siitä irtautumista.

Nuuska voi jopa voimistaa riippuvuutta tupakasta. © iStock

Nuuska voi jopa voimistaa riippuvuutta tupakasta. © iStock

Lue myös: Järkyttävä kuva kertoo pysyvistä vaurioista, joita nuuska käyttäjälleen aiheuttaa – Nikotiinimäärä jopa 20-kertainen tupakkaan verrattuna

nuuskan käyttö

Nuuskan pitopaikassa voi käytön myötä esiintyä limakalvomuutoksia (norsunnahkaa), joista voi kehittyä syövän esiasteita sekä ienvetäytymiä niillä kohdin, joissa nuuskaa pidetään. © Suomen Hammaslääkäriliitto

7. Voisiko hypnoosi auttaa pääsemään irti tupakasta?

Hypnoosista on tupakoinnin lopettamisessa jonkinlaista tieteellistä näyttöä. Hyöty on kuitenkin vaikeasti todennettavissa, koska valehypnoosia ei ole mahdollista saada aikaiseksi. Osa kuitenkin kokee, että hypnoosista on ollut apua.

8. Mikä auttaisi sietämään vieroitusoireita?

Tupakoinnin tai nuuskaamisen lopettaminen voi tuntua alkuun sietämättömältä. Ihminen on usein ärtyisä ja levoton, päähän sattuu eikä hän saa kärsimykseltään nukuttua.

Osa lopettaa käytön kuin seinään ja kärsii oireet ilman apukeinoja. Vieroitusoireet kestävät yleensä 1–3 viikkoa.

On myös olemassa lempeämpi vaihtoehto. Vieroitukseen kehitetty varenikliini-lääkeaine vähentää tutkitusti lopettajan tuskaa ja voi viedä vieroitusoireet kokonaan. Kuuri kestää 12 viikkoa. Varenikliini toimii myös nuuskamisen lopettamisessa.

9. Onko painonnousua mahdollista estää?

On tavallista, että paino nousee tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Haju- ja makuaisti paranevat ja ruoka maistuu paremmalta. Osa napostelee tupakan korvikkeena ja saa lisäkiloja siitä.

Lääkehoito voi olla ratkaisu tähänkin ongelmaan, sillä osa lopettamiseen käytetyistä lääkkeistä hillitsee tupakanhimon lisäksi painonnousua.

10. Onko peli menetetty jos repsahtaa?

Repsahdusta ei pitäisi ajatella epäonnistumisena, vaan oppimiskokemuksena. Jatkossa tiedät, mikä on heikko kohtasi. Tämän tiedostaminen auttaa lopettamisessa ensi kerralla.

On tavallista, että lopettaminen vaatii useamman yrityksen. Älä soimaa itseäsi, vaan ole itseäsi kohtaan lempeä. Tsemppaa itseäsi ja sano, että ”pystyn tähän”.

Lue myös: ”Jos on polttanut vuosia, voi olla pelottavaa ajatella, että koko loppuelämä pitäisi olla ilman tupakkaa” – lue 10 vinkkiä, miten pääset eroon tupakasta

X