Pissa karkaa ja inkontinenssi piinaa, mikä avuksi? Pääsekö virtsankarkailusta lantionpohjan lihaksia stimuloimalla? Lue asiantuntijan 10 neuvoa

Virtsankarkailua on turha kainostella. Naisen kannattaa hakea apua, ­oli vaiva vanha tai uusi. Asialle voi tehdä paljon myös itse.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Virtsankarkailuun kannattaa hakea kainostelematta apua, oli kyse sitten uudesta tai vanhasta vaivasta.

Virtsankarkailua on turha kainostella. Naisen kannattaa hakea apua, ­oli vaiva vanha tai uusi. Asialle voi tehdä paljon myös itse.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Virtsankarkailu on kiusallinen vaiva. Mikä neuvoksi, kun piinaava virtsan lirahtelu on osa arkea? Näin 10 kysymykseen virtsankarkailun hoidosta ja inkontinenssin ehkäisystä vastaa LT, dosentti, synnytys- ja naistentautiopin psykofyysinen fysioterapeutti Piia Vuorela, Terveystalosta.

1. Riesana virtsankarkailu – Voiko lirahtelulle tehdä­ ­itse mitään?

Lääkärit ja fysioterapeutit hoitavat virtsakarkailua, ­mutta sitä voi ja kannattaa hoitaa myös itse. Vaikka ammattilainen suosittelisi lisäksi muuta hoitoa, myös omahoito jatkuu.

Virtsankarkailu voi olla  pääpiirteissään kahta erilaista, eli ponnistus- ja pakkokarkailua. Ponnistuskarkailussa virtsaa karkaa ponnistusten yhteydessä, kuten juostessa, hyppiessä, aivastaessa tai vaikkapa nostaessa kauppakasseja lattialta.

Pakkokarkailussa vessahädän tunne tulee yllättäen, äkillisesti, ja samalla virtsa jo karkaa. Osalla naisista virtsankarkailu on sekatyyppistä, eli heillä on sekä ponnistus- että pakkokarkailua.

Ponnistuskarkailussa virtsarakkoa tukevat lantionpohjanlihakset ovat heikossa kunnossa ja niitä pitää vahvistaa. Pakkokarkailussa rakko hälyttää täyttymisestään liian varhain, jolloin rakkoa koulutetaan tyhjentymään harvemmin. Lantionpohjan vahvistaminen auttaa myös pakkokarkailussa.

Lue myös: Karkulainen kuriin – Tunnistatko itsesi näistä virtsankarkailusta kärsivistä tyypeistä?

2, Voiko lantionpohjan­ ­lihasten kuntoa ­testata itse?

Lantionpohjanlihasten kuntoa voi testata laittamalla sormen tai kaksi emättimeen ja supistamalla samaan aikaan lantionpohjaa. Supistuksen pitäisi tuntua sormissa puristuksena ja imuna.

Jotta testi antaa todenmukaisen kuvan lihasten kunnosta, se kannattaa tehdä eri asennoissa, eli makuulla, istuma-asennossa ja seisten. Useimmiten virtsa karkaa pystyasennossa.

Ellei supistus tunnu sormissa tai se tuntuu imun sijaan työntönä, kannattaa hakeutua lantionpohjan toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle.

3. Miten lantionpohjasta saa niin vahvan, että inkontinenssi ei enää piinaa arkea?

Lantionpohjaa vahvistetaan voimakkuuksiltaan ja kestoltaan erilaisilla supistuksilla. Kuten muussakin lihastreenissä, ne vahvistavat lihaksissa erilaisia ominaisuuksia eli nopeus-, kesto- ja maksimivoimaa.

Nopeusvoimaa tarvitaan äkillisissä ponnistuksissa, kuten aivastuksissa. Kestovoima on tarpeen, kun vessaan on hädän hetkellä matkaa. Maksimivoimasta on apua, kun nostettavana on raskas taakka.

Ohjeita harjoitteluun voi katsoa lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneiden fysioterapeuttien pelvicus.fi-sivuilta.

Lue myös: Helpot ohjeet lantionpohjan jumppaan! Treenaa lantionpohja kuntoon näillä liikkeillä

Lantionpohjan harjoittelu lisää seksuaalista nautintoa.

Lantionpohjan harjoittelu lisää myös seksuaalista nautintoa. © Marjo Tynkkynen

4. Missä on vika, jos jumppa ei auta virtsankarkailuun?

Joskus harjoittelu ei edisty siksi, ettei nainen löydä oikeita, harjoitettavia lihaksia. Niiden tunnistamiseen saa apua fysioterapeuteilta.

Kuten muussakin lihastreenissä, lantionpohjan lihasten harjoittamisessa vain säännöllinen treeni auttaa. Viikossa tulisi olla pari lepopäivää lihasten palautumiseksi.

Virtsankarkailuun kannattaa hakea kainostelematta apua, oli kyse sitten uudesta tai vanhasta vaivasta.

5. Miten lääkäri hoitaa ponnistuskarkailua?

Jos jumppa ei fysioterapeutin avullakaan tuota tulosta, tai karkailu on hankalaa ja haittaa elämänlaatua, voidaan harkita leikkaushoitoa.

Leikkaushoito soveltuu vain ponnistuskarkailun hoitoon. Siinä virtsaputken keskiosan alle asetetaan sulamaton polypropyleeniverkkonauha. Toimenpide tehdään polikliinisesti, eli potilas on sen aikana hereillä ja pääsee leikkauspäivänä­ kotiin.

Ruiskutushoito on leikkausta kevyempi toimenpide. Siinä virtsaputken ympärille ruiskutetaan polyakrylamidihydrogeeliä. Aine poistuu ja hoidon tulos heikkenee vähitellen. Ruiskutushoitoa voidaan käyttää potilaille, joille leikkaus on heikon terveydentilan vuoksi riski.

Lue myös: Virtsankarkailu piinaa – Miten lirahtelun saa loppumaan? Voiko vanha rakko oppia uusille tavoille? Näin neuvoo erikoislääkäri

6. Mikä auttaa pakko­virtsankarkailuun?

Pakkovirtsankarkailuun on olemassa suun kautta otettavia lääkkeitä. Niitä käytetään joka päivä. Tehon huomaa yhdessä–kolmessa kuukaudessa. Valmisteita on useita, ja kokeilemalla voi löytää itselle sopivan.

Elleivät lääkkeet auta tai sovi, virtsarakon seinämän lihaksen voi lamata botuliinitoksiinilla. Hoito tehdään virtsarakon tähystyksen yhteydessä, ja se auttaa kolmesta kuuteen kuukautta.

Paikallisestrogeenista on apua vaihdevuosissa ja niiden jälkeen. Estrogeenin vähyys ohentaa alempien virtsateiden limakalvoa, mikä laittaa naisen käymään vessassa entistä tiheämmin. Emättimeen laitettava paikallisestrogeeni vahvistaa limakalvoa.

7. Miten virtsarakkoa voi kouluttaa?

Rakko oppii tiheisiin tyhjennysväleihin ja reagoi, vaikkei siellä juuri täytettä olisikaan. Koulutuksen tarkoituksena on pidentää vessassa käyntivälejä ja kertoa rakolle, ettei vessaan ole kiire.

Aloita rakkokoulutus kotona, jolloin pääset tarvittaessa vessaan. Kun hädän tunne tulee, istu alas kovalle alustalle, supista lantionpohjan lihaksia, hengitä rauhallisesti ja suuntaa ajatukset muualle kuin pissahätään. Odota, että hätä menee ohi. Pidennä odotteluaikaa pikkuhiljaa. Alkuun pari minuuttia riittää.

Osalla naisista on helpompi sietää hädän tunnetta, kun he laittavat jalat ristiin. Joidenkin on helpompi olla etukumarassa asennossa.

Lue myös: Loppu lirahtelulle! Näin koulutat yliaktiivisen rakon ja vähennät virtsankarkailua

8. Kannattaako hankkia itselle lantionpohjan lihaksia stimuloiva sähkölaite?

Kotisähkölaitteissa lantionpohjan lihaksia stimuloidaan emättimeen asettavan elektrodin kautta. Ennen kuin hankkii laitteen, kannattaa käväistä fysioterapeutilla.

Hän kertoo, miten laitetta käytetään varmasti oikein ja mikä sen ohjelmista soveltuu käyttäjälle. Sähköhoidon ­asetukset, hoitoaika ja hoitojakson pituus vaihtelevat virtsankarkailutyypistä riippuen.

Jotta laitetta voi käyttää, ­limakalvojen tulee olla kunnossa.

9. Mitä uskaltaa ­juoda, jos kärsii virtsankarkailusta?

Moni alkaa pantata juomistaan karkailun pelossa, mutta se ei kannata. Väkevöitynyt virtsa saattaa ärsyttää rakkoa ja tihentää vessakäyntejä. Elimistö tarvitsee nestettä ja tarvittavaan määrään vaikuttavat esimerkiksi kesähelteet, saunominen, liikunta tai nautittu ruoka. Kannattaa siis juoda aina, kun on jano.

Ikääntyessä janon tunne heikkenee. Jotta juominen ei unohdu, iäkkään ihmisen kannattaa täyttää aamulla vesikannu pöydälle ja huolehtia, että se on illalla tyhjä. Jos käyttää kännykkää, puhelimeen voi asettaa muistutuksia juomisesta.

Kofeiinia ja alkoholia sisältävät juomat lisäävät virtsaneritystä. Osa naisista kokee, että hiilihapolliset juomat juoksuttavat vessassa. Kokemuksesta tietää, mitä juomia kannattaa välttää.

10. Onko virtsankarkailu estettävissä elintavoilla?

Ylipaino altistaa ponnistusvirtsankarkailulle, ja sitä enemmän, mitä enemmän sitä on. Myös krooninen ummetus ja tupakointi voivat altistaa ponnistusvirtsankarkailulle, samoin kovin rankat, äkkiponnistuksia sisältävät liikuntalajit.

Säännöllinen, teholtaan kohtuullinen kuntoliikunta näyttää vähentävän virtsankarkailua.

Asiantuntijana LT, dosentti, synnytys- ja naistentautiopin psykofyysinen fysioterapeutti Piia Vuorela, Terveystalo

Lue myös: Ehkäise lirahtelua ja vahvista lantionpohjan lihaksia – Katso helpot jumppaohjeet!

X