Pölypunkki viihtyy vuoteissa, joissa se syö kuollutta ihoa – Tällaisia oireita pölypunkit voivat aiheuttaa

Suomessa on vuosikymmenet tuuletettu petivaatteita pakkasella, että pölypunkit pysyisivät poissa. Onko tämä yhä tarpeen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pölypunkit ovat paljain silmin näkymättömiä, läpikuultavia, 0,2–0,3 mm:n pituisia eliöitä.

Suomessa on vuosikymmenet tuuletettu petivaatteita pakkasella, että pölypunkit pysyisivät poissa. Onko tämä yhä tarpeen?
Teksti: Kiia Heikkilä

Miten pölypunkit tunnistaa? Millaisia oireita pölypunkki voi aiheuttaa? Näin vastaa kymmeneen kysymykseen pölypunkeista Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs.

1. Millainen on pölypunkki? Voiko sitä itse tunnistaa?

Pölypunkkia ei voi itse kotona tunnistaa. Näitä hämähäkkieläimiin kuuluvia otuksia on muutamaa eri lajia, pölypunkit ovat läpikuultavia ja niin pieniä, ettei niitä näe paljaalla silmällä.

2. Missä pölypunkit viihtyvät ja missä niitä esiintyy?

Pölypunkki viihtyy kuumassa ja kosteassa ympäristössä ja sille otollisin paikka on ihmisten sängyissä. Sängystä löytyy sille ravinnoksi maistuvaa kuollutta ihoa ja hikoilevat nukkujat luovat pölypunkille mukavan ympäristön.

Suomalainen koti voi olla riittävän lämmin ja kostea pölypunkille, jolloin se pääsee lisääntymään, mutta pääsääntöisesti kylmä ja kuiva ilmasto ei niille sovi, joten niitä esiintyy hyvin vähän Suomessa.

3. Pureeko pölypunkki?

Pölypunkki ei pure ihmistä. Se syö kuollutta ihoa ja voi aiheuttaa allergiaoireita ihmisille pelkällä läsnäolollaan, mutta puremajäljet iholla viittaavat johonkin muuhun, esimerkiksi seinäluteisiin.

Lue myös: Katso kuvat! Luteiden puremat ovat yllättävän yleisiä – Näin tunnistat verenhimoisen lutikan puremajäljen

Luteen puremia sormessa

Lutikka puree pienelle alueelle useita kertoja. © Otavamedia

4. Millaisia oireita pölypunkki voi aiheuttaa? Miten iho-oireet tunnistaa?

Pölypunkit voivat aiheuttaa allergisen nuhan oireita, eli esimerkiksi nenän tukkoisuutta ja vuotamista, aivastelua, nenän kutinaa sekä silmien ärsytystä ja punoitusta. Jos oireiden antaa jatkua, riski sairastua astmaan kasvaa ja mahdolliset atoopikon iho-oireet voivat pahentua.

Jos allergiaoireet jatkuvat ympäri vuoden, on syytä epäillä, että jokin omassa kodissa allergisoi.

5. Mitä tarkoittaa allerginen herkistyminen pölypunkille?

Etenkin atooppista ihottumaa, allergista nuhaa tai allergista astmaa sairastavilla on suurempi riski herkistyä pölypunkille, jolloin pienikin määrä pölypunkkeja voi aiheuttaa allergisia oireita.

Pölypunkkiallergia ei ole Suomessa tavallinen, mutta jos henkilö on esimerkiksi asunut pitkään ulkomailla, saattavat oireet jatkua myös Suomessa. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota juurikin kodin sisälämpötilaan ja kosteuteen.

6. Miten voi selvittää, johtuvatko omat allergiset oireet pölypunkista?

Kun allergian aiheuttajaa lähdetään selvittämään, kiinnitetään huomiota esimerkiksi oireisiin ja niiden jatkuvuuteen. Esimerkiksi vain keväällä esiintyvät oireet viittaavat siitepölyallergiaan. Jos oireet jatkuvat ympäri vuoden, allergeeni saattaa löytyä kotoa. Pölypunkki on yksi niistä tekijöistä, joita tutkitaan, jos oireita tulee lähinnä kotona.

7. Miten pölypunkkiallergiaa voi hoitaa?

Allergiaoireita voi hoitaa tavallisilla allergialääkkeillä. Pölypunkkiallergiaa voidaan myös hoitaa siedätyshoidolla, mutta sitä tehdään enemmän maissa, joissa pölypunkit ovat yleisempiä. Suomessa voidaan keskittyä siihen, että makuuhuone pidetään puhtaana, jotteivat pölypunkit viihdy.

8. Miten vuodevaatteet ja sänky tulisi siivota, jotta pölypunkit pysyvät poissa?

Pölypunkkien pelko on tänä päivänä melko tarpeetonta. Allergia-, iho- ja astmaliitto ei suosittele mitään erityisiä pölypunkin vastaisia toimia, samat yleisen hygienian säännöt pätevät kuin tavallista pölyäkin kohtaan.

Vuodevaatteet tulisi vaihtaa säännöllisesti ja pestä ohjeen mukaisesti tarpeeksi kuumassa vedessä. Ylihygieenisyyttä ei suositella, vaan tarkoitus on elää normaalia elämää.

9. Esiintyykö pölypunkkeja enemmän kesällä, kun olosuhteet ovat sille otollisemmat?

Nykytutkimuksen mukaan Suomessa esiintyy todella vähän pölypunkkeja. Suomen kesä on kohtuullisen lyhyt, eli hetkellinen kuuma kausi ei anna tarpeeksi aikaa pölypunkkiarmeijan kasvulle. Asunnoissa on tyypillisesti melko matala lämpötila ja kuiva ilma suurimman osan vuodesta.

10. Miksi Suomessa on ennen ollut enemmän pölypunkkeja?

Asuntojen ilmanvaihto ei ole aina ollut yhtä hyvä kuin nykyään. Ennen rakennettiin liian tiiviisti ja sisätiloihin pääsi muodostumaan kosteutta, jolloin otolliset olosuhteet syntyivät niin pölypunkeille kuin homeille ja muille epäpuhtauksillekin. Hygieniakäsitys on kaikkiaan ollut erilainen.

Lue myös: Syyhy kutisee ihottumana erityisesti iltaisin – Tunnista syyhyn oireet atopiasta ja hoida tarttuvaa ihotautia oikein! Lue erikoislääkärin neuvot

Syyhy ei parane itsestään ja hoitamatonta syyhyä tartuttaa jatkuvasti muihin. Tunnista syyhy oireet ja hoida syyhy oikein.

Syyhy on ihotauti, joka ei parane itsestään ja hoitamatonta syyhyä voi tartuttaa muihin. © iStock

X