Sydämentahdistin – Milloin tahdistinhoito on tarpeen? Miten laite toimii ja parantaa elämänlaatua? Näin kardiologi vastaa ja neuvoo

Sydämentahdistimen tarkoitus on turvata elimistölle riittävä sydämen rytmi. Tahdistintyyppi valitaan todetun sydänsairauden perusteella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sydämentahdistin auttaa yleensä silloin, jos syke on liian matala.

Sydämentahdistimen tarkoitus on turvata elimistölle riittävä sydämen rytmi. Tahdistintyyppi valitaan todetun sydänsairauden perusteella.
Teksti:
Jukka Vuorio

Sydämentahdistin tuo avun erilaisten sydänsairauksien hoidossa, mutta etenkin kun vaivana on liian alhainen sydämen syke. Mikäli lääkärin suosituksesta syke vaatii tahdistinhoitoa, valitaan todetun sydänsairauden perusteella sopiva tahdistintyyppi.

Kenelle sydämen tahdistinhoito on sitten tarpeen? Tähän ja muihin sydämentahdistimen asentamiseen ja käyttöön liittyviin kysymyksiin vastaa kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto Mehiläisestä.

Sydämentahdistin – millaisten sydänsairausten hoitoon tahdistin on ratkaisu? Miten erilaiset sydämentahdistimet toimivat?

Tahdistimen perustarkoitus on estää sykettä hidastumasta liikaa. Tahdistimeen pystytään säätämään alataajuus, jonka alle tahdistin ei päästä sydämen sykettä missään olosuhteissa. Se on tahdistinten selvästi yleisin tarkoitus.

Joillakin ihmisillä voi levossa syke olla normaali, mutta ei rasituksessa nouse normaalilla tavalla. Tahdistinta voidaan käyttää myös tämän tilan hoitamiseen. Tahdistimen sensori tunnistaa liikettä, ja kiihdyttää sykettä vaikkapa juoksun aikana.

Lisäksi on sydänlihassairauksia, jotka johtavat sydämen pumppausvajaatoimintaan. Jos siihen liittyy sydämen sähköisen aktiviteetin hitautta ja poikkeavuutta, voidaan käyttää vajaatoimintatahdistinta.

Tahdistinta voidaan käyttää myös hengenvaarallisten rytmihäiriöiden normaaliin rytmiin kääntämisessä. Ne ovat niin sanottuja defibrillaattoritahdistimia, jotka tulevat kyseeseen, jos henkilöllä on taipumusta hengenvaarallisiin rytmihäiriöihin, eikä tilannetta saada lääkkeiden avulla aisoihin.

Lue myös: Sydän hakkaa ja muljahtelee – Kuinka tunnistaa ja erottaa rytmihäiriön, eteis- ja kammiovärinän toisistaan?

Millaiset sydänoireet kertovat, että on aika asennuttaa sydämentahdistin?

Yleisimmin se, jos syke on levossa haitallisen hidas tai sitten se ei nopeudu rasituksessa riittävästi, jolloin ei jaksa rasittaa itseään.

Harvinaisemmissa tapauksissa sydämen vajaatoiminnan kanssa on yhtä aikaa hidastunut kammioiden sähköinen aktivoituminen, jolloin voidaan käyttää vajaatoimintatahdistinta. Lisäksi vielä hengenvaaralliset rytmihäiriöt.

Voiko rytmihäiriöt tai lisälyönnit korjata tahdistimella?

Ei. Ei ole olemassa sellaista tahdistinta, mikä voisi korjata eteisvärinärytmin normaaliksi. Tahdistimella ei voida hoitaa myöskään lisälyöntejä.

Lue myös: Hiljainen eteisvärinä, oireeton infarkti – Miksi sydänkohtaus yllättää terveeksi luullun?

infarkti

Varsinkin niiden, joiden suvussa on sepelvaltimotautia, kannattaa parantaa elintapojaan, kuten lopettaa tupakointi ja syödä sydämelle terveellistä ruokaa. © Kuva: istockphoto

Sydämentahdistimen laitto – Miten se sairaalassa asennetaan? Miten sydämentahdistin sitten käytännössä toimii?

Tahdistinlaite laitetaan rintaan ihon alle. Yleensä laitteesta lähtee kaksi johtoa, joista toinen viedään sydämen oikeaan kammioon ja toinen sydämen eteiseen. Johtojen kautta tahdistin tarkkailee sydämen sykettä.

Jos jostain syystä käy esimerkiksi niin, että lyönteihin tulee pitkä tauko, eli sydän ikään kuin pysähtyy hetkeksi, tahdistin huomaa sen ja antaa sydämen tahdistavan sähkösignaalin.

Tahdistin siis tunnistaa, jos sen ei tarvitse toimia, ja se myös tunnistaa, jos tahdistusta täytyy tehdä.

Millaisia riskejä tai komplikaatioita asennukseen voi liittyä?

Tahdistimen johdot viedään sydämeen ja sen kammioon yleensä oikean solislaskimon kautta. Se tehdään neulalla, ja tähän punktioon liittyy ilmarinnan mahdollisuus. Myös verenvuotoa voi tulla. Nämä ovat ne yleisimmät riskit.

Koska tahdistin on vierasesine, se voi infektoitua, mikä voi aikaansaada bakteeritulehduksen. Silloin tahdistin joudutaan poistamaan. Hyvin harvinaista, mutta mahdollista on, että johto saattaa puhkaista eteisen tai kammion ja pahimmassa tapauksessa saada aikaan vuotoa sydänpussiin, mikä aiheuttaa hätätilanteen.

Lue myös: Sydänpotilas Pauliina oli kuolla hoitovirheeseen – Sydämentahdistimen eteisjohto oli irti: ”Syke romahteli, olo oli voimaton ja päätä särki”

​Sydänsairaus ei estä Pauliina Merta pulahtamasta avantoon. Hänen vakipaikkansa on Järvelän avanto Littoistenjärvellä Turun lähistöllä. <span class="typography__copyright">© Suvi Elo</span>

​Sydänsairaus ei estä Pauliina Merta pulahtamasta avantoon. Hänen vakipaikkansa on Järvelän avanto Littoistenjärvellä Turun lähistöllä. © Suvi Elo

Miten laitetta säädetään ja huolletaan asennuksen jälkeen? Miten paristo vaihdetaan?

Se ei vaadi huoltoa. Tahdistin on kuin pieni tietokone, jonka muistiin tallentuu sydämen tapahtumia. Ne yleensä luetaan ensimmäisen kerran kolmen kuukauden jälkeen. Silloin nähdään, kuinka paljon tahdistin on tahdistanut.

Laitetta voidaan tarvittaessa säätää eri tavoin. Nämä tiedot voidaan saada tahdistimesta ihon päältä.

Paristojen kesto riippuu siitä, kuinka paljon laite joutuu töihin. Jos se joutuu tahdistamaan vain harvoin, paristot voivat kestää 20 vuottakin. Jos se tahdistaa usein, paristot kestävät joka tapauksessa vuosien ajan. Paristoja ei vaihdeta erikseen, vaan tarvittaessa koko laite vaihdetaan.

Mistä huomaa, että tahdistin on lakannut toimimasta?

Lähinnä siitä, jos syke putoaa tahdistimen alataajuuden alle. Eli jos tahdistin on säädetty tahdistamaan syke esimerkiksi kuudestakymmenestä alkaen, mutta sykkeen huomataan olevan viisikymmentä, silloinhan tahdistin ei toimi.

Lue myös: Miten pulssi mitataan? Tunnustele sykettä ja tunnista sydämen poikkeava rytmi

Pulssi: Pulssin tunnustelu käy helpoimmin ranteesta. Hyvä tunnustelupaikka on peukalon puolella.

Pulssin tunnustelu käy helpoimmin ranteesta. Hyvä tunnustelupaikka on peukalon puolella. © Sampo Korhonen

Sydämentahdistin ja sauna – mitä pitää huomioida saunomisessa?

Ei tarvitse huomioida sen enempää kuin ilman tahdistintakaan. Ihan normaalisti voi saunoa.

Sydämentahdistin ja alkoholi – millaisia riskejä voi ilmetä, jos käyttää kohtuullisesti alkoholia?

Siinäkään ei ole mitään erikoista. Samalla lailla voi käyttää kuin ilman tahdistinta.

Mikä häiritsee sydämentahdistimen toimintaa – millaiset rajoitukset ja tiedot sähkölaitteista on hyvä olla tiedossa?

Voimakkaat sähkömagneettiset kentät häiritsevät tahdistimen toimintaa. Esimerkiksi ennen magneettikuvausta täytyy olla tiedossa, että henkilöllä on tahdistin. Muutenhan tahdistin pyrkisi magneettikuvauksen aikana tulemaan rinnasta ulos magneetin vetämänä.

Tahdistimissa on yleensä ennalta ohjelmoitu tila, johon ne menevät magneettikentän havaitessaan. Silloin ne jättävät kaikki hienoudet pois ja panevat vain perustahdistuksen päälle. Magneettikenttä ei siis pysäytä tahdistinta, vaan saa laitteen perusmoodiin. Normaaleja arkielämän sähkölaitteita sen sijaan voidaan käyttää täysin vapaasti.

Sähköauto ja sydämentahdistin – onko ajo ja matkustaminen turvallista?

Voi. Sähköauto ei vaikuta tahdistimeen mitenkään.

Voiko käydä hierojalla, jos on sydämentahdistin?

Kyllä voi. Tahdistintaskun aluetta ei pidä hieroa, mutta mitään muita rajoitteita ei ole.

Voiko elvyttää henkilöä, jolla on sydämentahdistin?

Siihen pätevät kaikki normaalit elvytyssäännöt, eikä tahdistinta tarvitse sellaisessa tilanteessa miettiä. Painallukset ja muut aivan normaalisti.

Onnistuneen elvytyksen jälkeen tahdistimen säädöt täytyy tarkistaa. Sen ehtii tehdä sitten, kun tilanne on ohi.

Lue myös: Tiedätkö, mitä kaikkea syke kertoo terveydestäsi? Näin kardiologi vastaa 10 kysymykseen

X