Totta vai tarua: Voiko keliakian diagnosoida ilman tähystystä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
keliakian
Keliakia ei aina aiheuta selkeitä oireita. © iStock
Vaatiiko keliakian toteaminen aina tähystämistä? Näin vastaa kolmeen väitteeseen keliakian diagnosoinnista väitellyt lääketieteen tohtori Valma Fuchs.

Keliakian voi todeta pelkällä verikokeella

Totta. Keliakiassa ravinnon gluteeni aiheuttaa vaurion ohutsuoleen. Tavallisesti keliakian diagnoosi varmistetaan ohutsuolen tähystyksessä saatavasta koepalasta.

Noin kolmasosalla keliakiapotilaista v­erestä mitattavat transglutaminaasi- ja endomysium-vasta-­aineet ovat kuitenkin niin korkealla tasolla, että diagnoosi on varma myös ilman tähystystutkimusta.

Diagnostisten testien ­onnistumisen kannalta on tärkeää, että gluteenia sisältävää ruokaa on syöty parin edeltävän kuukauden ajan.

Lue myös: Keliakia diagnoosina – Mitä kömpelö pohjukaissuolen limakalvo tarkoittaa?

Keliakia voi olla oireeton

Totta. Keliakia ei aiheuta kaikille oireita ohutsuolivauriosta huolimatta. Heille voi kuitenkin kehittyä osteoporoosia, anemiaa tai maksa-arvojen nousua.

Jos oireettomalla henkilöllä on raudanpuuteanemia, jokin toinen autoimmuunisairaus tai joku perheenjäsenistä sairastaa keliakiaa, kannattaa varmuuden vuoksi käydä keliakiatesteissä.

Lue myös: Keliakia haurastutti luut – Katastrofaalinen osteoporoosi paljastui Joukolla luuntiheysmittauksessa: ”Nojailin tuolinkarmiin, kun kylkiluu sanoi naps”

Ihottuma voi johtua keliakiasta

Totta. Ihokeliakia on keliakian muoto, jossa tyypillisesti polviin, kyynärpäihin, alaselkään ja pakaroihin ilmaantuu erittäin kutisevaa rakkulaihottumaa, johon voiteet eivät auta. Toisinaan pienirakku­laista ihottumaa voi ilmaantua myös päänahkaan.

Ihokeliakia todetaan ihokoepalalla. Hoito on sama kuin ns. tavallisessa keliakiassa: elinikäinen täysin gluteeniton ruokavalio.

Lue myös: Ihon kutina olikin suolistosairaus – Ihokeliakia-diagnoosi yllätti Jarmon vuosikymmenien oireilun jälkeen

X