Vatsan turvotus – Mistä se johtuu? Miten turvotuksesta pääsee eroon? Näin lääkäri vastaa 10 kysymykseen

Jos vatsaa turvottaa, ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon ja siihen, että liikkuu tarpeeksi. Syynä voi olla myös kuormittava elämäntilanne.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vatsan turvotus voi johtua ruokavaliosta, mutta turvotusta voi aiheuttaa myös muut tekijät.

Jos vatsaa turvottaa, ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon ja siihen, että liikkuu tarpeeksi. Syynä voi olla myös kuormittava elämäntilanne.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Vatsan turvotus on kiusallinen arjen ongelma ja syyt turvotuksen taustalla voivat olla moninaiset.

Kysyimme 10 kysymystä turvotuksesta, näin vastaa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, vs. osastonylilääkäri Petri Mäkelä Turun kaupunginsairaalan gastroenterologian poliklinikka ja lääkärikeskus Aava.

1. Vatsan turvotus – voiko stressi turvottaa vatsaa?

Tämä on varsin yleistä. Toisinaan sanotaan, että suolisto on ihmiset toiset aivot. Tällä tarkoitetaan sitä, että paksusuoli on kymmenennen aivohermon välityksellä yhtey­dessä aivojen tunne-elämän keskukseen, ja samaa reittiä tunne-elämän alueelta siirtyy tietoja suolistoon.

On tyypillistä, että jos ihmisellä on stressiä tai jaksaminen on äärirajoilla, tämä heijastuu suoliston toimintaan. Oireina voi olla unirytmin hanka­luuksia, mutta usein myös turvotusta, ripulia tai umme­tusta.

Lue myös: ”Stressi näkyy heti suolistoni hyvinvoinnissa” – Karita Tykkä sai avun vatsaongelmiin kakkapäiväkirjasta

2. Mitkä muut syyt voivat aiheuttaa vatsan turvotusta?

Useimmiten turvotuksessa on kyse paksusuoleen kertyvästä suolikaasusta ja ensimmäiseksi katse kannattaa kiinnittää omaan ruokalautaseen ja siihen, kuinka säännöllisesti syö.

Yleensä turvotus on vaaratonta ja ohimenevää. Se on myös yleistä: melkein jokainen suomalainen kärsii vaivasta ajoittain ja vyötärön ympärys voi vaihdella vuorokaudessa jopa 20 senttimetriä turvotuksen takia.

Jos turvotukseen liittyy kipua ja se jatkuu useamman päivän ilman selkeää syytä ja uloste muuttuu esimerkiksi ripulimaiseksi, kannattaa vaivan syytä selvittää lääkärissä. Erityisen tarkkana on syytä olla, jos on yli 55-vuotias, eikä ole aiemmin kärsinyt turvotuksesta.

3. Millaiset ruoat lisäävät turvotusta?

Yleisiä turvotusta aiheut­tavia ruoka-aineita ovat kaali, ruisleipä, pähkinät, rusinat, aprikoosi, sipuli ja banaani. Oireita voi saada myös esimerkiksi mangosta, kirsikoista tai hunajasta. Juomista alkoholi, kofeiini, energiajuomat ja hiilihapolliset juomat voivat lisätä turvotusta.

Yksittäisten ruokien lisäksi on tärkeä kiinnittää huomiota ruokarytmiin eli syödä mieluummin usein ja vähän kuin harvoin ja paljon.

Ravinnosta johtuvat turvotusoireet ilmaantuvat yleensä paksusuolessa. Niinpä jos on syönyt aamulla ja lounaalla vatsan täyteen, turvotus voi ilmaantua esimerkiksi iltapäivän aikana. Epäsopiva ravinto saa elimistön ikään kuin käymistilaan, jolloin paksusuolessa syntyy suolikaasua, mikä aiheuttaa turvotuksen.

Lue myös: Vatsa turpoaa, ärtynyt suoli kipuilee ja pörisee – Helpottaako oloa FODMAP-ruokavalio?

4. Voiko turvotuksen syynä olla liika istuminen?

Istuminen voi lisätä painetta suolistoon, ja turvotuksesta kärsivät useammin istumatyötä kuin fyysistä työtä tekevät. Tämän takia toimistotyössä olisi tärkeä muistaa jaloittelutauot ja esimerkiksi taukojumppa. Vapaa-ajalla kannattaa liikkua mahdollisimman paljon.

Liikunnalla on keskeinen vaikutus myös stressin ja kuormituksen vähentäjänä. Liikkuva nukkuu keskimäärin paremmin, hänellä säilyy ruokahalu ja myös suolisto toimii paremmin.

Lue myös: Apua, jalat turpoavat ja väsyvät! Mistä apua turvotuksen hoitoon ja ehkäisyyn?

5. Miten suoliston toimintaa voi rauhoittaa kotikonstein?

Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota monipuoliseen syömiseen ja ruokarytmiin. Ruokailuun kannata varata aikaa ja ruoasta nauttia rauhassa, ei hotkien.

Syödessä ei kannata puhua koko aikaa, sillä puhuessa mahalaukkuun kulkeutuu helposti ilmaa, joka voi aiheuttaa suolisto-oireista.

Hyvä kotikonsti on ruokailujen lisäksi noudattaa mahdollisimman säännöllistä rytmiä: mennä ajoissa nukkumaan, nukkua tarpeeksi ja herätä säännöllisesti. Päivän aikana on tärkeä muistaa myös juoda tarpeeksi. Liikunnan lisäksi myös venyttely voi helpottaa oloa.

Jos ruokavalion ja mahdollinen elämänrytmin muutos ei auta, voi olla hyvä käydä kertaalleen ravintoterapeutin vastaanotolla. Sitä ennen kannattaa pitää viikon ajan ruokapäiväkirjaa.

Lue myös: Vatsa turpoaa, ilmavaivat kiusaavat – mistä voi olla kyse? Lue asiantuntijan keinot ärtyvän suolen hoitoon

6. Kannattaako turvotuksesta kärsivän kokeilla gluteenitonta ruokavaliota?

Gluteenitonta ruokavaliota voi kokeilla oireiden helpottamiseksi, mutta ennen sitä on hyvä poissulkea keliakian mahdollisuus laboratoriokokeilla, sillä moni suomalainen kärsii siitä tietämättään.

Keliakiasta kärsivällä turvotus johtuu yleensä siitä, että ohutsuolen nukkapinta on vaurioitunut, jonka takia esimerkiksi vitamiinit ja hivenaineet eivät pääse imeytymään, vaan voivat päätyä suolistoon ja aiheuttaa turvotusta.

Jos ei kärsi keliakiasta, mutta gluteenittomuus helpottaa oloa, syy ei nykytutkimuksen mukaan välttämättä ole gluteenissa, vaan fruktaanin määrän vähentymisessä ruokavaliossa. Esimerkiksi suositussa Fodmap-ruokavaliossa rajoitetaan hiilihydraattien määrää. Samalla vähenee ruokavalion fruktaanien määrä, sillä esimerkiksi kaurassa on fruktaania huomattavasti vähemmän kuin rukiissa.

Lue myös: Millainen ruokavalio vähentää vatsan turvotusta? – 10 vinkkiä parempaan oloon

7. Mitä sairauksia turvotuksen takana voi olla?

Jos vatsan turvottelu ja siihen liittyvä vatsakipu on jatkuvaa, eikä hellitä kotikons­tein, on hyvä poissulkea esimerkiksi keliakia, laktoosi- intoleranssi, tulehdukselliset suolistosairaudet ja paksusuolen kasvaimet.

Joskus taustalla voi olla muutama kuukausi aiemmin sairastettu turistiripuli, jonka jäljiltä suolisto hakee tasapainoa. Lisäksi jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa kaasun muodostumista suoleen, jolloin uloste voi olla löysää ja vatsa turvonnut.

Jos ei kärsi keliakiasta, mutta gluteenittomuus helpottaa oloa, syy ei välttämättä ole gluteenissa, vaan fruktaanin määrän vähentymisessä ruokavaliossa.

8. Kuinka paljon antibioottikuuri voi aiheuttaa vatsavaivoja?

Paksusuolen bakteerikanta on yksilöllinen ja se joutuu toisilla helpommin epätasapainoon kuin toisilla. Huonolla tuurilla yksi ainoa antibioottikuuri voi sekoittaa paksusuolen tasapainon jopa puoleksi vuodeksi.

Toistuvat antibioottikuurit voiva muuttaa suoliston bakteerikantaa niin, että paksusuoleen rikastuu käymiselle altistavia bakteereja, mikä näkyy muun muassa turvotuksena.

Tämä pätee myös lapsuudessa annettuihin antibiootteihin, jotka voivat heijastua suoliston toimintaan myös aikuisena.

Lue myös: Vain yksi antibioottikuuri voi sekoittaa suoliston bakteerikannan jopa kahdeksi vuodeksi – 7 syytä vatsavaivoihin

9. Voiko syöpä oireilla turvotuksena?

Tämä on mahdollista, mutta harvinaista, vaikka paksusuolen syöpä on viime vuosina lisääntynyt Suomessa, ja sitä tavataan myös alle 50-vuotiailla.

Syöpäkasvain aiheuttaa turvotuksen lisäksi ulosteen koostumukseen muutoksia, veren tai liman esiintymistä ulosteessa ja mahdollisesti samassa paikassa toistuvaa kipuaa.

Jos paksusuolessa epäillään olevan kasvain, ensisijainen tutkimus on paksusuolen tähystystutkimus tai erityistilanteissa paksusuolen tietokonekuvaus.

10. Millaiset lääkkeet auttavat turvotuksesta eroon?

Turvotusoireisiin voi kokeilla halutessaan apteekista ilman reseptiä saatavia piparminttuöljykapseleita tai ns. dimetikoni-valmisteita. Osa voi saada apua probiooteista, mutta mikäli sairastaa esimerkiksi reumaa, tulehduksellista suolistosairautta, syöpää tai muuta immuunipuolustusta alentavaa sairautta, niiden käytöstä on hyvä keskustella etukäteen lääkärin kanssa.

Jos turvotukseen liittyy ummetusta, helpotusta voi tuoda ruokavalion muuttaminen kuitupitoisemmaksi ja tämän rinnalla esimerkiksi pellavarouheen tai psyllium-kuidun käytön aloittaminen.

Lue myös: Turvotus piinaa – Mikä naisia oikein turvottaa? Näin erikoislääkäri vastaa

X