Voiko haavan paranemista nopeuttaa? Asiantuntija antaa vinkit haavojen ja pienten palovammojen hoitoon

Pinnalliset ja pienet haavat paranevat yleensä itsekseen. Jos haava kuitenkin alkaa punoittaa ja kipuilla, sitä on syytä lähteä näyttämään lääkäriin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Pinnalliset ja pienet haavat paranevat yleensä itsekseen. Jos haava kuitenkin alkaa punoittaa ja kipuilla, sitä on syytä lähteä näyttämään lääkäriin.
Teksti: Hanna Vilo

Miten toimia, kun saa haavan, palovamman tai naulan jalkapohjaan? Asintuntija neuvoo, kuinka erilaisia haavoja hoidetaan.

1. Oho! Keittiöveitsi lipesi­, ja nyt sormesta vuotaa ­verta. Mitä tehdä?

Haavaa kannattaa muutaman minuutin ajan huuhdella haalean juoksevan veden alla. Sen jälkeen sitä kannattaa painaa puhtaalla taitoksella, jollakin haavanhoitotuotteella tai jopa talouspaperilla ja samalla ­nostaa käsi sydämen yläpuolelle.

Kädessä olevista haavoista vuotaa usein aika paljon verta, mikä saattaa näyttää jopa hieman pelottavalta.

Haavan painaminen ja kohoasento auttavat vähentämään veren vuotamista. Jos haava on syvä eikä verenvuoto meinaa tyrehtyä, sormi ei enää koukistu kunnolla tai haavan sormenpään puolella ei ole ihotuntoa, on syytä lähteä lääkäriin.

2. Auts! Grillatessa käsi­ osui kuumaan grilliin. Miten pieni palovamma kannattaa hoitaa?

Palovammaa kannattaa jäähdyttää kädenlämpöisellä ve­dellä 10–15 minuuttia juoksevan veden alla.

Vesi ei saa olla jääkylmää, eikä jäähdyttämiseen saa myöskään käyttää jääpaloja, sillä liiallinen kylmyys voi aiheuttaa paleltumavamman. Jäähdyttämisellä pyritään estämään palovamman laajeneminen.

Myöhemmin palovamman hoito riippuu sen paikasta ja asteesta. Pinnallinen palovamma kädessä hoituu yleensä itsestään, sillä kämmenien iho on paksua verrattuna muihin ihoalueisiin. Sen kannattaa aluksi antaa olla kaikessa rauhassa jonkin tarttumattoman sidoksen alla, mutta muutaman päivän päästä sen päälle on hyvä sivellä jotakin farmaseutin suosittelemaa voidetta.

Jos palovamman päälle ilmestyy heti rakkula, se ei ole pinnallinen. Silloin sen päälle kannattaa laittaa tarttumaton rasvasidos tai silikonisidos, jotta haava pääsee rauhassa paranemaan. Rakkulan voi myös puhkaista puhtaalla neulalla.

Jos palovamma on kooltaan suurempi kuin kämmen tai se sijaitsee kasvoissa, genitaalialueella, sormissa tai muuten hankalassa paikassa, sitä kannattaa aina lähteä näyttämään lääkäriin.

3. Mur! Naapurin koira­ puri­ käteen niin, että­ iho meni rikki. Miten sitä­ kannattaa hoitaa?

Sekä koiran tai kissan purema kannattaa huuhdella juoksevassa vedessä. Jos haava on iso ja repaleinen, sitä on syytä lähteä näyttämään lääkäriin heti. Pienempää ja ulospäin vaatimatonta haavaa kannattaa jäädä tarkkailemaan.

Jos haavan ympärys alkaa punoittaa tai se aiheuttaa kipua ja kuumetta, täytyy lähteä lääkäriin. Varsinkin jos sairastaa jotain perussairausta, kuten diabetesta tai syöpää tai on ikääntynyt, lääkäriin kannattaa lähteä hyvin matalalla kynnyksellä.

Suurin osa eläinten puremavammoista on lieviä. Sekä koirien että kissojen puremiin liittyy kuitenkin aina infektioriski.

Kissojen puremista jopa 80 prosenttia aiheuttaa infektion, kun taas koirien puremista noin 20 prosenttia. Koiran purema voi kuitenkin aiheuttaa henkeä uhkaavan taudin, Capnocytophaga canimorsus -bakteerin aiheuttaman verenmyrkytyksen, joka voi vaatia jopa tehohoitoa ja leikkauksia.

4. Ai! Astuin vanhan ­naulan päälle. Miten ­sitä kannattaa hoitaa?

Haava-alue täytyy puhdistaa ja naula ottaa pois. Sen jälkeen perusterve ja jäykkäkouristusrokotteen saanut ihminen voi jäädä tarkkailemaan tilannetta.

Jos haava ei ala punoittaa tai tule kipeäksi eikä sen jälkeen nouse kuumetta, sen voi antaa parantua kaikessa rauhassa.

Jos avonaiseen haavaan osuu jotain maaperäistä ja ihminen ei ole saanut jäykkäkouristusrokotetta, olemassa on aina jäykkäkouristustaudin riski. Siksi rokotus kannattaa pitää voimassa.

Perusrokotussarjan saaneilla alle 65-vuotiailla jäykkäkouristustehosterokote on voimassa 20 vuotta, yli 65-vuotiailla taas 10 vuotta. Rokotuksen voimassaolo kannattaa tarkistaa Omakannasta, terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta.

5. Mikä lento! Kaaduin pyörällä ja polven iho meni rikki. Mitä tehdä?

Jos polven haava on koskettanut maaperää, siihen liittyy myös jäykkäkouristustaudin riski. Rokotettu ihminen voi kuitenkin jäädä tarkkailemaan tilannetta.

Jos haavaan on päässyt paljon vierasesineitä, kuten hiekan murua, on syytä lähteä lääkäriin. Silloin haava vaatii puhdistamista ja hoitamista terveydenhuollossa.

Jos hiekan murut jäävät ihoon, ne voivat haavan paranemisen jälkeen jäädä tatuoinnin tapaan näkyviin ja aiheuttaa ulkonäköhaitan ja haavaumille alttiin ihoalueen.

6. Iäkkäällä isällä on sääressä palkeenkieli, joka ei tunnu paranevan millään. Pitääkö siitä huolestua?

Jos vanhalle ihmiselle tulee haava, joka ei näytä 1–2 viikossa paranevan, sitä kannattaa lähteä näyttämään lääkärille. Muuten vaarana on, että haava kroonistuu ja sitä on entistä vaikeampi hoitaa.

Huonosti paranevan haavan taustalla saattaa olla myös jokin sairaus­, kuten diabetes tai laskimovajaatoiminta, jota ihminen ei tiedä sairastavansa.

Lue myös: Hammaslääkärin 10 neuvoa hampaiden hyvään hoitoon: Näin suojaat hammaskiillettä ja pidennät hammaspaikkojen ikää

7. Voiko haavan paranemista jotenkin nopeuttaa?

Haava paranee parhaiten, kun siinä säilyy sopiva kosteustasapaino ja se saa parantua rauhassa. Siksi haavan päälle kannattaa laittaa rasvasidos tai muu tarttumaton haavatuote.

Sidos kannattaa vaihtaa muutaman päivän välein niin, että varoo samalla irrottamasta haavan päälle muodostuvaa ihon pintakerrosta eli epiteeliä.

Jos haavan päälle ei laita mitään, se paranee hitaammin. Esimerkiksi rupista haavaa tulee helposti myös näprättyä käsillä, mutta sitä on hyvä välttää.

Mitä vähemmän haavaa koskettelee, sitä vähemmän siihen päätyy bakteereja. Ruven kannattaa myös antaa irrota omia aikojaan.

8. Milloin haavan­hoidossa tarvitaan desinfiointiainetta?

Vesihuuhtelu on aina tärkein toimi kaikkien haavojen hoidossa. Jos kotona sattuu olemaan desinfiointiainetta, sitä kannattaa käyttää vesihuuhtelun jälkeen pinnallisten haavojen puhdistuksessa.

Desinfiointiainetta kannattaa käyttää, kun haava on tuore tai infektoitunut. Sen jälkeen haavan on hyvä antaa rauhassa parantua.

Lue myös: Mikä avuksi liikahikoiluun? Näin ihotautien erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen

9. Mitä haavanhoito­tarvikkeita kotona kannattaa pitää?

Kotona on hyvä pitää ainakin laastaria, desinfiointiainetta, sideharsotaitoksia ja kierreside. Vaihtoehtoisesti kotiin voi myös ostaa pienen ensiapupakkauksen.

Haavanhoitotuotteita on satoja erilaisia, ja tarkempia tietoja niistä kannattaa kysellä apteekista farmaseutilta. Jos lähtee retkelle tai vaeltamaan, haavan voi mahdollisen  puhdistaa juomakelpoisella pullovedellä.

10. Voiko haavan kanssa­ saunoa ja uida?

Haavan kanssa ei kannata saunoa tai uida. Jos sauna on kesämökillä ainoa peseytymispaikka, siellä voi tietenkin käydä peseytymässä, kunhan samalla suojaa haavan hyvin. Jos kesämökillä ei ole juoksevaa vettä saatavilla, haavan voi myös puhdistaa keitetyllä järvivedellä.

Uimaan ei kannata mennä avohaavan kanssa. Sekä järvi- että merivedessä on bakteereja, jotka voivat haavan kautta päätyä verenkiertoon.

Asiantuntijana Suomen haavanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Lea Pulliainen HUSista.

X