Uskaltaisiko ulkomaisia pakastemarjoja syödä keittämättöminä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ulkomaiset pakastemarjat on hyvä keittää ennen syömistä. © Colourbox
Virusten pelossa kasvisten, hedelmien ja marjojen syömisestä ei kannata luopua, neuvoo ylitarkastaja Elina Leinonen Evirasta.

Ulkomaiset pakastemarjat on keitettävä.

TOTTA. Suositus ulkomaisten pakastemarjojen kuumennuksesta on ulotettu kaikkiin marjalajeihin. Norovirus on tyypillisin virus, joita ulkomaisista pakastemarjoista on löydetty. Lisäksi hepatiitti A-virus on aiheuttanut pari epidemiaa viime vuosina. Nämä virukset saa tuhottua kuumentamalla marjoja viiden minuutin ajan 90 celsiusasteessa tai keittämällä niitä kahden minuutin ajan.

Ulkomaisten pakastemarjojen kypsennys koskee vain riskiryhmään kuuluvia.

TARUA. Esimerkiksi norovirus voi tarttua, vaikka olisi muuten täysin terve. Ulkomaisten pakastemarjojen kuumennus suositellaan tehtäväksi, vaikka itse ei riskiryhmään kuuluisikaan. Pakkauksesta on syytä tarkistaa, mikä on marjojen alkuperämaa – esimerkiksi tuotteen pakkaaja voi olla kotimainen, vaikka marjat olisivat ulkomaisia.

Tuoreet kotimaiset marjat on hyvä huuhdella ennen syömistä.

TOTTA. Kuten kaikista muistakin kasviksista ja hedelmistä, myös torilta ostetusta marjoista on hyvä huuhtaista pois pintaan mahdollisesti jäänyt multa ennen syömistä. Kasvikset ja marjat ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, sillä ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita sekä kuituja. Niiden syömistä ei kannata vähentää virusten pelossa.

X