Aikuisiän diabetes puhkesi, mitä tehdä?

Viisikymppiselle Paulalle on kertynyt vuosien varrella ylipainoa ja verenpaine on koholla. Välillä väsyttääkin. Syyksi paljastuu kakkostyypin diabetes. Paulan kysymyksiin vastaa Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viisikymppiselle Paulalle on kertynyt vuosien varrella ylipainoa ja verenpaine on koholla. Välillä väsyttääkin. Syyksi paljastuu kakkostyypin diabetes. Paulan kysymyksiin vastaa Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Miten minulla voi olla diabetes, vaikken tunne itseäni sairaaksi?

Kakkostyypin diabetes kehittyy usein hitaasti ja salakavalasti. Oireina voivat olla väsymys erityisesti aterioiden jälkeen, tihentynyt virtsaamistarve, suun kuivuminen, jalkasäryt, lihaskouristelut tai uupumus, johon uni ei kunnolla auta.

Aina selviä oireita ei ole, ja sairaus löydetään sattumalta: esimerkiksi valtimosairauden puhkeamisen yhteydessä tai ikäkausitarkastuksessa.

Mistä sairaudessani on kyse?

Se on aineenvaihduntasairaus, jossa haima ei tuota riittävästi insuliinia tarpeeseen nähden. Ilman riittävää insuliinia ruoan ravintoaineet eivät pääse elimistön polttoaineeksi eivätkä varastoidu verestä elimistöön.

Vuosien kuluessa insuliinituotanto voi ehtyä kokonaan.

Sairastumisriskiä lisäävät liikkumattomuus, lihomista edistävät elintavat, tupakointi ja kohonnut verenpaine. Merkitystä on myös perimällä. Kaikki ylipainoiset eivät sairastu.

Tämä diabetes on noin 300 000 suomalaisella. Sen lisäksi sitä sairastaa jopa 150 000 ihmistä tietämättään.

Olisiko tämän voinut ehkäistä?

Tähän on mahdotonta vastata. Toki elintavoilla on suuri merkitys puhkeamiseen. Sairastuvien painoindeksi Suomessa on noin 30, mikä tarkoittaa 180 senttiä pitkällä miehellä noin 97 kilon painoa. Jo pari lisäkiloa vyötäröllä lisää sairastumisriskiä, jos siihen on perinnöllinen alttius. Myös ruokavaliolla on merkitystä.

Kaikkeen emme voi kuitenkaan vaikuttaa. Emme esimerkiksi tiedä, lisäävätkö ilmansaasteet sairastumisriskiä.

Mitä minun pitäisi nyt tehdä?

Lääkärin vastaanotolla tilanteesi käydään diagnoosin jälkeen perusteellisesti läpi. Laaditte yhdessä hoito- ja seurantasuunnitelman.

Sairauden tilannetta tutkitaan mittaamalla verensokerin lisäksi punasolujen sokeri, joka kuvastaa pidempiaikaista sokeritasoa.

Jos verensokerin raja-arvot ovat vasta ylittymässä, voi lääkäri määrätä ensisijaiseksi hoitokeinoksi lisää liikuntaa ja ruokailutottumusten muuttamisen ennen varsinaista lääkitystä. Tällöin on tärkeä sopia seurantakäynti muutaman kuukauden päähän. Toisinaan lääkitystä tarvitaan heti.

Kakkostyypin diabeteksen hoitoon kuuluvat säännölliset lääkärintarkastukset ja hoitajan neuvontakäynnit

Millaiseksi laadin ruokavalioni?

Luo ateriarytmi, jossa on 3–5 kohtuullisen kokoista ruoka-annosta päivässä lautasmallin mukaan.Kovia rasvoja, lisättyä sokeria ja suolaa pitäisi käyttää mahdollisimman vähän. Sen sijaan täysjyvätuotteet, joissa on paljon kuitua, ovat suositeltavia. Makeisista, virvoitusjuomista, tuoremehuista ja jättimäisistä mättöannoksista kannattaa luopua.

Voiko ns. funktionaalisesta ruoasta olla apua?

Tätä tutkitaan nyt paljon. Jokaisella on sormenjälkien tapaan yksilöllinen bakteerikanta suolistossa. Se voi vaikuttaa puhkeaviin sairauksiin.

Nyt tutkitaan esimerkiksi, voiko bakteerikantaan vaikuttaa ruoka-aineilla: eli ehkäisevätkö sairautta vaikkapa jonkin jugurtin hyvät bakteerit.

Millaisia lääkkeitä on tarjolla?

Diabeteksen hoidon tavoitteena ovat mahdollisimman normaalit verensokeriarvot ja valtimotaudin riskitekijöiden vähentäminen. Siis myös verenpaineen ja kolesterolin pitää olla kunnossa. Tupakoida ei mieluusti saisi.

Lääkkeistä käytetään ensisijaisesti metformiinia, joka vähentää maksasta vapautuvaa sokeria. Jos se ei riitä, kokeillaan suolistohormonitabletteja tai -pistoksia tai sokerinpoistajatabletteja. Suuri joukko tyypin 2 diabeetikoita tarvitsee myös insuliinipistoksia.

Mitä sokerinpoistajat ovat?

Sokerinpoistajat ovat diabeteksen hoidon uusin lääkeryhmä, jonka käyttö yleistyy vauhdilla. Suun kautta otettava lääke vaikuttaa munuaisissa lisäämällä sokerin eritystä virtsaan. Uusien tutkimusten mukaan sokerinpoistajat voivat sokerin alentamisen ohella vähentää sydänvaivoja ja munuaisten toiminnan heikentymistä.Ennaltaehkäisyyn se ei kuitenkaan käy.

Entä jos diabetestani ei olisi havaittu tai en hoitaisi sitä?

Hoitamattomana se voi aiheuttaa silmien, munuaisten, hermoston ja verisuonten vakavia lisäsairauksia (sydänveritulppa ja aivoverenkiertohäiriöt). Myös jalkojen verenkierto voi vaurioitua pysyvästi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X