Ajattelitko nitistäväsi orastavan flunssan saunomalla? Lue tästä, mitä siitä seuraa ennen kuin astut lauteille

Saunominen rentouttaa ja saattaa tuoreiden tutkimusten mukaan olla hyväksi sydämelle ja verenkiertojärjestelmälle. Humalassa saunominen sen sijaan voi olla kohtalokasta, sillä humalatila liittyy vähintään puoleen saunakuolemista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Saunominen rentouttaa ja saattaa tuoreiden tutkimusten mukaan olla hyväksi sydämelle ja verenkiertojärjestelmälle. Humalassa saunominen sen sijaan voi olla kohtalokasta, sillä humalatila liittyy vähintään puoleen saunakuolemista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Onko nenäsi tukossa ja kurkkusi karhea? Ajattelitko nitistäväsi flunssan oireet saunomalla?

Jätä löylyt väliin.

Flunssan aikana elimistössä on viruksia. Kun niihin yhdistyy saunomisen aiheuttama rasitus, sydämen rytmi voi kiihtyä tavalla, joka lisää sydänlihastulehduksen riskiä.

Flunssasaunomista tulee välttää varsinkin kuumeessa. Silloin elimistössä on liikaa lämpöä ilman löylyttelyäkin.

”Se on vähän sama juttu kuin se, ettei flunssaisena pidä mennä lenkille tai harrastaa muuta fyysisesti rasittavaa toimintaa”, lääkäri, professori ja Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtaja Lasse Viinikka kertoo.

Entä jos on vasta flunssan ensi oireita, mutta ei kuumetta. Sopiiko silloin istahtaa lauteille?

”Jos kurkku on vähän karhea ja köhää, niin tuskin ainakaan miedosta saunomisesta on haittaa. Jos lisäksi on yleisoireita, vaikka väsyttää ja on kurjan tuntuinen olo, niin sauna kannattaa jättää väliin”, Viinikka sanoo.

Sauna rentouttaa ja saattaa olla hyväksi sydämelle ja verenkierrolle

Saunan tärkein terveyshyöty on sen rentouttava vaikutus.

”Viime aikoina on myös tullut tutkimustuloksia, jotka viittaisivat siihen, että saunomisella olisi positiivisia vaikutuksia myös sydämeen ja verenkierojärjestelmään. Näyttöön perustuvan lääketieteen silmissä löydökset ovat lupaavia, mutta eivät vielä varmoja”, Viinikka kertoo.

Älä mene humalassa saunaan

Humalassa sauna pitäisi jättää väliin. Humalalla ja lämmöllä voi olla yllättäviä yhteisvaikutuksia, jos sairastaa esimerkiksi piilevää sydänsairautta.

”Joka vuosi saunomisen yhteydessä kuolee muutamia kymmeniä ihmisiä. Heistä yli puolet – joissakin aineistoissa jopa 80 prosenttia puolet – on ollut humalassa”, Viinikka kertoo.

X