Miksi finnejä tulee vielä keski-iässäkin? Tästä se johtuu

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Istockphoto

Naama kukkii kuin teinillä

Aikuisiän akne jatkuu joillakin ihmisillä jopa viisikymppiseksi asti, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Terttuliisa Ahokas.

 

Hormonit ovat syynä aikuisiän akneen.

Tarua. Hormonit saattavat olla syynä joihinkin aikuisiän aknen tapauksiin, mutta oikeasti taudin perimmäistä syytä ei tunneta. Joskus syy pystytään osoittamaan selvästi: Hormonilääkityksen aloittaminen tai lopettaminen, tietty itselle sopimaton ruoka-aine tai muu vastaava on helppo itsekin yhdistää alkaneeseen akneen.

Aikuisiän aknea on olemassa kahta erilaista tyyppiä. Toinen on suoraa jatkoa teini-iän aknelle. Toisessa tyypissä iho alkaa oireilla vasta noin 25 vuoden iässä, kun teini-iän aknesta on jo aikaa tai iho ei teininä juurikaan oireillut.

 

Tupakointi pahentaa oireita.

Totta. Tupakointi on ehdottomasti pahasta, sillä nikotiini heikentää ihon verenkiertoa. Tupakka on myrkyllinen aine, ja sen savu ärsyttää sellaisenaan ihoa.

Passiivinenkin tupakointi saattaa vaikuttaa ihon kuntoon, vaikka siitä ei olekaan selkeää tutkimusnäyttöä. Ravitsemuksen merkityksestä aikuisiän akneen kiistellään. Terveellinen ruokavalio kannattaa joka tapauksessa.

 

Tauti puhkeaa yhdessä yössä.

Tarua. Oikeasti aikuisiän akneoireet tulevat vähitellen. Akne on krooninen ja joskus vaikeahoitoinen vaiva, ja se on vahvasti perinnöllinen. Aikuisiän akne on naisilla yleisempää kuin miehillä, tosin miehillä nuoruuden akne voi olla voimakkaampaa. Akne vähenee iän myötä.

Tosin noin viidellä prosentilla viisikymppisistä naisista saattaa olla vielä oireilua. Ruusufinnitauti yleistyy vanhemmalla iällä, mutta siinä on jo kyse eri sairaudesta. Lääkäriin on syytä hakeutua silloin, kun tauti alkaa haitata elämää.

X